#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Principele Bethlen Gabor, un simbol al protestantismului ardelean, sarbatorit in catedrala romano-catolica din Alba Iulia

Principele Bethlen Gabor, un simbol al protestantismului ardelean, sarbatorit in catedrala romano-catolica din Alba Iulia

Revista nr. 57 | 16-11-2010 | Alexandru Mitchievici

Sute de credincioşi maghiari din Ardeal (reformaţi, dar şi catolici) s-au aflat astăzi la Alba Iulia. Credincioşii şi preoţii reformaţi au participat la o slujbă dedicată marelui principe al Ardealului Bethlen Gábor (care a trăit între anii 1580-1629).

Cu acest prilej a fost dezvelit şi o placă memorială închinată principelui Bethlen Gábor. Interesant este că a fost o sărbătoare a reformaţilor maghiari ardeleni în cea mai importantă catedrală romano-catolică maghiară din Transilvania, cea din Alba Iulia.

La eveniment au participat toţi şefii bisericilor reformate maghiare din Ardeal (lutherană, calvină şi unitariană). Organizatorul evenimentului a fost Conventul General al Bisericilor Reformate Maghiare - ceea ce însemană un sinod general al maghiarilor reformaţi de pretutindeni. Au participat 8 episcopi din: România, Croaţia, Slovenia, Slovacia, Serbia, Ungaria, Ucraina. Evenimentul a fost găzduit de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, cea care a organizat efectiv evenimentul a fost Episcopia Reformată din Transilvania cu sediul la Cluj, a cărui episcop, Dr. Géza Pap, a şi slujit în biserică. Din România a mai participat Em. sa episcopul de Piatra Craiului, Csűry István din Oradea. Cel mai de seamă episcop, cel al Sinodului din Ungaria a fost Em. sa Dr. Gusztáv Bölcskei. Alături de ei s-au aflat Em. ep. Zán Sándor Fábián - Ucraina,  Em. dr. István Szabó - Ungaria, Em. József Steinbach - Ungaria, Em. ep. István Szemesi Csete - Serbia, Em. ep. László Fazekas - Slovacia bor s.k főgondnok. Din partea gazdelor au fost mai mulţi prelaţi în frunte cu Ferenc Potyó – locţiitorul Excelenţei Sale arhiepiscopul Jakubinyi Gyorgy.

De asemenea, au fost prezenţi consulul general al Republicii Maghiare la Cluj, Szilágy Mátyás, apoi primarul Aiudului – Horaţiu Josan, viceprimarul Aiudului – Krecsák-Szöllösi Adalbert.

Bethlen Gábor a condus Transilvania în anii 1613-1629, într-o perioadă în care principatul era dominat de protestanţi. Catedrala romano-catolică din Alba Iulia a devenit pentru 150 de ani biserică reformată, iar Alba Iulia a devenit o veritabilă capitală a principilor protestanţi. Pe 15 noiembrie s-au împlinit 381 de ani de la moartea principelui Bethlen Gábor.

Placa memorială dedicată lui Bethlen Gábor se află între alte două plăci similare, una închinată lui Martinuzzi – guvernator al Transilvaniei, şi alta principelui ardelean Bocskai István.

 


Principele Bethlen Gabor, un simbol al protestantismului ardelean, sarbatorit in catedrala romano-catolica din Alba Iulia Principele Bethlen Gabor, un simbol al protestantismului ardelean, sarbatorit in catedrala romano-catolica din Alba Iulia Principele Bethlen Gabor, un simbol al protestantismului ardelean, sarbatorit in catedrala romano-catolica din Alba Iulia
Taguri:principele, Bethlen Gabor, simbol, protestantism, ardelean, sarbatorit, catedrala romano-catolica, Alba Iulia

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>