#454
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 

Despre eroism si compromisuri

Revista nr. 56 | 10-11-2010 | Alexandru Mitchievici

„Despre eroism şi compromisuri”


Multă lume s-a supărat când Andrei Cornea a început să-l critice pe poetul Adrian Păunescu. Acum s-o spunem pe aia dreaptă (dacă vrem cumva să fim cinstiţi cu noi înşine): Păunescu a fost un mare poet – probabil un poet foarte mare, însă a făcut pactul cu regimul comunist. Este un adevăr recunoscut faptul că poetul Adrian Păunescu îl cânta pe dictatorul Nicolae Ceauşescu.

Adrian Păunescu reprezintă foarte bine dualitatea a multor români în cei 50 de ani de comunism: o bunătate nemărginită faţă de cei din jur şi un compromis uriaş cu istoria potrivnică. Evident, poetul Adrian Păunescu are ceva în plus, măreţia poetică. Aici, doar istoria literară va rămâne să facă dreptate în privinţa lui Păunescu. Cu siguranţă, un loc îi este rezervat în istoria literaturii (şi poeziei) româneşti.

A fost un mare poet, dar nu un erou! Păunescu reprezintă acea pătură largă care a făcut compromisuri – unii spun că sunt compromisuri umane. Cert este că majoritatea poporului român a avut în perioada 1945-1989 o atitudine de coloaboraţionism cu regimul. Românii au preferat să se adapteze răului, să facă mici şi mari compromisuri pentru a supravieţui.

Cert este că după 1989 românii nu au avut curajul de a-i condamna – moral măcar – pe criminalii comunişti, aşa că toţi cei care au slujit regimul comunist nu sunt vânaţi astăzi, nu sunt hărţuiţi, ei sunt bine merci, la toate conducerile de instituţii, inclusiv la Palatul Victoria şi la Cotroceni. Aşa că toţi slujitorii comunismului românesc pot sta liniştiţi: UTC-ul (actualul PDL) veghează pentru dumneavoastră, tovarăşi!

Să fim sinceri cu noi înşine: din păcate, românii nu au vocaţia eroismului. Prea puţini au îndrăznit să se opună pe faţă, tranşant aberantei dictaturi comuniste. Mult prea puţini într-o naţiune aşa de mare. Eroii noştri sunt puţini: ei se numesc Gheorghe Ursu, Elisabeta Rizea, Toma Arnăuţoiu, Ion Gavrilă Ogoranu, Doina Cornea, Corneliu Coposu şi încă câţiva. Sunt puţini, dar de ei se va vorbi şi peste sute de ani.

*Editorial apărut miercuri, 10 noiembrie, în ziarul „Informaţia de Alba”, semnat de Iulian Brok

*Dispariţia poetului Adrian Păunescu este o mare pierdere, dar nu trebuie să-l zeificăm sau să-l facem un martir. A fost un simplu om, cu rele şi bune, cu gesturi mari şi cu păcate!


 

Taguri:Despre eroism si compromisuri

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>