#460
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
La Belle Epoque a reinviat la muzeul albaiulian prin vesmintele istorice

La Belle Epoque a reinviat la muzeul albaiulian prin vesmintele istorice

Revista nr. 56 | 09-11-2010 | Alexandru Mitchievici

Sala Unirii din Alba Iulia a fost azi scena unui eveniment istoric în care personajele istorice au fost interpretate de muzeografi, istorici şi cercetători. Aceştia şi-au lăsat munca de zi cu zi şi au îmbrăcat veşminte din diferite epoci istorice într-o veritabilă paradă a costumelor istorice - costume provenind din epoci care se leagă într-un fel sau altul de destinul oraşului Alba Iulia, de destinul provinciei romane Dacia şi mai târziu de destinul Transilvaniei şi României.

Este un proiect realizat cu sprijinul AFCN-ului în care au fost create (ori sunt în curs de realizare) 20 de costume din diferite epoci istorice - costume realizate de Geta Romoşan şi Lucian Ţăranu.

În faţa publicului numeros de la Sala Unirii, au defilat pe un covor roşu imaginar următoarele personaje de-a lungul veacurilor: omul preistoric - interpretat de Rareş Diodiu, omul metalelor - Ilie Lascu, un legionar roman - la nevoie poate fi Împăratul Traian (Gabriel Rustoiu - directorul muzeului albaiulian), femeie romană - Ana Maria Duna.
Părăsind Antichitatea, ajungem în perioada medievală şi modernă a Transilvaniei, unde îi putem întâlni pe Horea (interpretat de Cristian Roman Negoi), Avram Iancu (Constantin Inel), nobil din perioada Renaşterii - sau poate fi un rege, chiar Henric VIII (Tudor Roşu), cavaler medieval - Liviu Bălan, nobil de sec. XVIII - Alexandru Ştirban, o doamnă din Belle Epoque (Adina Goşa), un personaj interbelic - poate fi chiar primul primar român al oraşului Alba Iulia, primarul Camil Velican, ori Iuliu Maniu (Liviu Zgârciu).
În curând vor fi gata şi costumele reprezentându-i pe cei doi regi întregitori, Ferdinand şi Maria, regii încoronaţi la Alba Iulia.

Prezentarea costumelor de epocă a avut loc în cadrul unei lecţii şcoală cu elevi de la mai multe instituţii şcolare din oraş: Şcoala cu clasele I-VIII „Ion Agârbiceanu”, Colegiul Economic „D.P. Marţian” şi Liceul de Muzică şi Arte Plastice.

„Ideea a plecat de la Noaptea Muzeelor când am avut o acţiune similară, însă de data aceea cu costume mai mult împrumutate şi cu piese vestimentare originale ce existau în colecţiile noastre, cu care am reuşit noi să improvizăm câteva costume. Văzând impactul pe care l-a avut la public şi numărul mare de vizitatori, am zis să repetăm acţiunea şi să facem nişte costume care să dăinuie, să le avem şi să le folosim la diverse expoziţii, vernisaje, la acţiunile culturale pe care le vom avea de acum încolo.
În egală măsură am încercat ca aceste costume să reprezinte cât mai fidel perioadele istoriei pe care muzeul nostru le prezintă vizitatorilor: de exemplu cea mai mare parte a expoziţiei permanente este pe epocă romană - din care cauză avem 4 costume romane, şi în continuare am încercat şi să acoperim toate epocile istorice. Din păcate avem mai mulţi bărbaţi decât femei, dar aşa este istoria: este misogină. Femeile au intrat mai târziu în... istorie. Avem totuşi în acest program cinci doamne şi 15 bărbaţi”, ne-a explicat coordonatorul acestui proiect, istoricul Tudor Roşu.

 *A fost incitant! O şedinţă foto cu Horea, Avram Iancu şi Iuliu Maniu, cu domni şi domniţe, cu legionari romani şi oameni din peşteri... Istoria are măcar o latură frumoasă, nu-i aşa?!


La Belle Epoque a reinviat la muzeul albaiulian prin vesmintele istorice La Belle Epoque a reinviat la muzeul albaiulian prin vesmintele istorice La Belle Epoque a reinviat la muzeul albaiulian prin vesmintele istorice La Belle Epoque a reinviat la muzeul albaiulian prin vesmintele istorice La Belle Epoque a reinviat la muzeul albaiulian prin vesmintele istorice La Belle Epoque a reinviat la muzeul albaiulian prin vesmintele istorice La Belle Epoque a reinviat la muzeul albaiulian prin vesmintele istorice La Belle Epoque a reinviat la muzeul albaiulian prin vesmintele istorice La Belle Epoque a reinviat la muzeul albaiulian prin vesmintele istorice La Belle Epoque a reinviat la muzeul albaiulian prin vesmintele istorice La Belle Epoque a reinviat la muzeul albaiulian prin vesmintele istorice La Belle Epoque a reinviat la muzeul albaiulian prin vesmintele istorice
Taguri:La Belle Epoque, a reinviat, muzeul, albaiulian, costume, istorice, vesminte, tinute, cavaleri, domnite, Horea, Avram Iancu

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>