#451
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
15 ani fara Corneliu Coposu, cel supranumit Seniorul

15 ani fara Corneliu Coposu, cel supranumit Seniorul

Revista nr. 56 | 11-11-2010 | Alexandru Mitchievici

Corneliu Coposu, preşedintele PNŢCD, s-a stins la 11 noiembrie 1995. Îşi lăsa partidul în fruntea Opoziţiei politice de la Bucureşti: în acei ani tulburi de după 1989, Opoziţia se lupta cu regimul Iliescu, un brav noştenitor al regimului comunist.
Emoţia provocată de moartea Seniorului în noiembrie 1995 a ajutat Opoziţia democratică să câştige alegerile din noiembrie 1996.

Corneliu Coposu s-a născut la 20 mai 1914 la Bobota, judeţul Cluj, într-o veche familie românească, cu mai multe generaţii de preoţi greco-catolici.
Între 1937 şi 1940 a fost secretar personal al lui Iuliu Maniu, iar din 1940 secretar politic al marelui lider naţional-ţărănist.

În iulie 1947, la fel ca cea mai mare parte a elitei politice româneşti, Corneliu Coposu a fost arestat, fiind întemniţat aproape 18 ani. În 1964 Corneliu Coposu a fost eliberat, avea jumătate din kilogramele pe care le avusese la momentul la care a început perioada de închisoare. Aproape că nu mai ştia să vorbească – timp de un an de zile a fost zidit (la propriu) într-o mică temniţă, nemaiavând contact cu nimeni.

În 1987 a afiliat PNŢ la Internaţionala Creştin-Democrată. În ianuarie 1990 a reînfiinţat Partidul Naţional Ţărănesc (devenit Creştin Democrat). După 1989, urmaşii PCR-ului (FSN şi PD) au încercat permanent să-l suprime pe Corneliu Coposu, ca una din vocile cele mai credibile ale societăţii civile. În mai 1995 a fost numit Ofiţer al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie acordată de Republica Franceză cetăţenilor străini.
În noiembrie 1995 Seniorul s-a stins, lăsând Opoziţia într-o situaţie care i-a permis câştigarea alegerilor din 1996.
După moartea sa, inclusiv duşmanii politici au avut curajul să-i recunoască meritele politice şi umane (printre aceştia s-a anumărat şi Alexandru Bârlădeanu, mare lider comunist şi apoi fesenist).

„Mi-am făcut un examen de conştiinţă... Am trecut în revistă toate suferinţele şi mizeriile prin care am trecut de-a lungul puşcăriilor, a anilor de detenţie, a persecuţiilor penitenciare. Şi cred că aş opta pentru acelaşi destin... Cred că destinele noastre sunt scrise dinainte. Nu sunt fatalist, dar dacă mi s-ar ridica în faţă aceleaşi alternative, ceea ce aş alege ar fi tot trecutul pe care l-am trăit şi pe care l-aş repeta cu seninătate”.
(„Mărturisiri. Corneliu Coposu în dialog cu Vartan Arachelian”)


 

Taguri:15 ani, fara, Corneliu Coposu, supranumit, Seniorul

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>