#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Un cetăţean din judeţul Hunedoara a predat poliţiştilor albaiulieni un tezaur de 142 de kosoni dacici de aur

Un cetăţean din judeţul Hunedoara a predat poliţiştilor albaiulieni un tezaur de 142 de kosoni dacici de aur

Revista nr. 2 | 17-09-2009 | Alexandru Mitchievici

*Prin popularizarea acestui caz poliţiştii încearcă să încurajeze şi alte situaţii în care deţinătorii de diferite obiecte de patrimoniu să predea bunurile către autorităţile statului *Cedarea tezaurului a fost făcută de respectivul cetăţean, susţin investigatorii, din "motive patriotice"


În urmă cu câteva zile, la începutul lunii septembrie, un cetăţean român domiciliat în judeţul Hunedoara a predat procurorilor albaiulieni specializaţi în cazurile de braconaj arheologic un impresionant tezaur de monede dacice: este vorba de 142 de monede de tip koson.

Cetăţeanul respectiv este considerat un colecţionar de bună credinţă şi urmează să fie despăgubit pentru tezaurul respectiv. Tezaurul a fost prezentat azi (17 septembrie) în cadrul unei foarte speciale conferinţe de presă la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, condusă de Gabriel Rustoiu, directorul instituţiei.

„Noi încercăm în primul rând să încurajăm astfel de restituiri din partea deţinătorilor, pe noi ne interesează să intrăm în posesia artefactelor care fac parte din patrimoniul cultural naţional şi apoi să identificăm cum a ajuns un tezaur în posesia unui cetăţean. Cetăţeanul respectiv a afirmat că doreşte să pună tezaurul la dispoziţia cercetătorilor, pentru a fi studiat, pentru a fi pus în expoziţii”, a afirmat Augustin Lazăr, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Poliţiştii au afirmat că decizia cetăţeanului a fost motivată din "motive patriotice".

Poliţiştii nu au putut oferi multe detalii în legătură cu predarea tezaurului din cauza cercetărilor care sunt în derulare. Poliţiştii merg pe acest fir şi speră să găsească şi alte monede sau alte obiecte de patrimoniu în acest caz. În paralel, ei sunt pe urmele traficaţilor de kosoni dacici de arginţi traficaţi pe piaţa neagră.

Interesant este faptul că cel care a predat tezaurul este implicat în dosarul 440 de la Curtea de Apel Alba Iulia care vizează braconajul arheologic şi traficul ilegal de obiecte de patrimoniu provenind din cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.

Sunt 142 de piese de aur (stater de tip koson, aceasta fiind denumirea ştiinţifică a monedei), cu greutatea între 8,20-8,80 gr, cu dimensiune cuprinsă între 1-1,5 cm. Piesele sunt datate în sec. I Î.Ch. şi constituiau probabil plata pentru anumite trupe de mercenari implicaţi în tumultoasele evenimente care au loc în Imperiul Roman după uciderea împăratului Iulius Cezar în anul 44 Î.Ch. „Înainte de 1989 preţul unui koson se ridica la circa 1.200 mărci germane, iar după anul 1989 preţul pe piaţa neagră a obiectelor de artă a ajuns la aproximativ 600 euro pentru un koson. Preţul contează însă de frumuseţe, aspect, detalii, starea de conservare”, după cum a precizat Marius Ciută, sucomisar IPJ Alba – Serviciul Patrimoniu.

Prezent la conferinţă, Cristian Găzdac, expert al Institutului de Istoria Artei şi Arheologie a Academiei Române din Cluj a confirmat autenticitatea monedelor dacice: „e pentru prima dată când o asemenea cantitate şi număr de piese de monede de tip koson se găsesc într-un loc în care ar trebui să fie, într-un muzeu, într-un loc destinat publicului. Aceste piese au o importanţă extraordinară pentru istoria noastră naţională, dar şi dincolo de hotare. Lăsând la o parte valoarea lor de aur, valoarea istorică practic, să spunem aşa, înzeceşte valoarea de piaţă a monedei”.

În ultimii ani autorităţile au recuperat 700 de monede de tip koson, din care 558 sunt deţinute de către muzeele din Cluj, Deva, Bucureşti sau în colecţiile Băncii Naţionale a României. Muzeul din Cluj deţine 26 monede de tip koson, iar muzeul albaiulian are 12 asemenea artefacte valoroase (care însă nu sunt expuse în expoziţiile permanente).

 


Un cetăţean din judeţul Hunedoara a predat poliţiştilor albaiulieni un tezaur de 142 de kosoni dacici de aur Un cetăţean din judeţul Hunedoara a predat poliţiştilor albaiulieni un tezaur de 142 de kosoni dacici de aur Un cetăţean din judeţul Hunedoara a predat poliţiştilor albaiulieni un tezaur de 142 de kosoni dacici de aur Un cetăţean din judeţul Hunedoara a predat poliţiştilor albaiulieni un tezaur de 142 de kosoni dacici de aur Un cetăţean din judeţul Hunedoara a predat poliţiştilor albaiulieni un tezaur de 142 de kosoni dacici de aur Un cetăţean din judeţul Hunedoara a predat poliţiştilor albaiulieni un tezaur de 142 de kosoni dacici de aur Un cetăţean din judeţul Hunedoara a predat poliţiştilor albaiulieni un tezaur de 142 de kosoni dacici de aur Un cetăţean din judeţul Hunedoara a predat poliţiştilor albaiulieni un tezaur de 142 de kosoni dacici de aur Un cetăţean din judeţul Hunedoara a predat poliţiştilor albaiulieni un tezaur de 142 de kosoni dacici de aur
Taguri:kosoni, Augustin Lazăr, Cristian Găzdac, Marius Ciută, 142 monede, tezeur

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>