#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Marcel Iures revine pe 8 octombrie la Alba Iulia in spectacolul „Acasa la tata”

Marcel Iures revine pe 8 octombrie la Alba Iulia in spectacolul „Acasa la tata”

Revista nr. 50 | 28-09-2010 | Alexandru Mitchievici

Unul din cei mai importanti actori români de teatru – dacă nu chiar cel mai important – din ultimul deceniu, Marcel Iureş revine la Alba Iulia cu piesa „Acasă la tata”, regizată de un alt celebru om de scenă, Alexandru Dabija, la Teatrul Act din Bucureşti. Piesa va fi jucată vineri, 8 octombrie, de la ora 21.00, la Teatrul de Păpuşi „Prichindel”, probabil într-o sală micşorată, cu mai puţine locuri, la fel cum s-a întâmplat şi la celelalte două piese cu Marcel Iureş care au fost jucate la ediţiile trecute ale festivalului de la Alba Iulia.

Marcel Iureş a mai fost prezent la prima ediţie a festivalului de la Alba Iulia, se numea atunci Festivalul de Teatru „Poveşti pentru Copii şi Oameni Mari” (un brand unic, care individualiza foarte bine festivalul albaiulian): se întâmplat în 2006, când Marcel Iureş a putut fi văzut în două reprezentaţii a piesei „Creatorul de teatru”, în regia aceluiaşi Alexandru Dabija, scenografia Irina Solomon, când a jucat alături de Valeria Seciu, Constantin Drăgănescu, Afrodita Androne, Vitalie Bantaş.

În 2007, Marcel Iureş a fost prezent în piesa „Capra sau Cine e Sylvia?”, spectacol realizat de asemenea la Teatrul Act. Spectacolul era semnat tot de Alexandru Dabija, iar din distribuţie au făcut parte Emilia Dobrin, Constantin Drăgănescu şi Marius Damian.

Despre spectacolul „Acasă la tata” care a avut premiera pe 21 octombrie 2009:
„Spectacolul beneficiază de regia lui Alexandru Dabija, care şi-a experimentat mâna la Teatrul Act, fiind un cunoscător al cerinţelor unui spaţiu neconvenţional. Îşi manifestă lectura teatrală a piesei doar prin actori, veghează la interpretarea lor cât mai nuanţată posibil. Şi prin „Acasă la tata” dă senzaţia credibilă că actorii sunt apropiaţi de cei aşezaţi pe gradenele sălii, mărturisindu-le din bucuriile şi necazurile comune. Fireşte, nu putea să creeze această senzaţie a firescului interpretării dacă nu îşi alegea inspirat o distribuţie deosebită. Fără nici un artificiu de imagine teatrală, într-un decor simplu, scenografia aparţine regizorului, cu elemente comune – o masă şi câteva scaune –, actorii, în costume cu accente specifice tipologiei personajelor, trăiesc situaţiile propuse de dramaturg. Într-o singură apariţie din debutul reprezentaţiei, Marcel Iureş este de nerecunoscut în rolul tatălui, o compoziţie comică strălucit înfăptuită. Să nu uităm că Marcel Iureş şi-a câştigat prestigiul prin roluri dramatice, iar de astă dată atacă gama comică. Tatăl, caracterizat cu perfecţiune de actor, e acrit de necazurile vieţii ce îl fac să fie cinic şi distant sentimental faţă de fiul său, Robert, căruia îi strecoară reproşuri în discuţia prilejuită de întâlnirea cu el. Are totuşi, mulţumirea că îi este alături o femeie, şi ea deziluzionată de experienţe trecute, ce-i poartă de grijă. Aceasta este Iulia, interpretată de Gabriela Popescu”.

Ileana Lucaciu, 28 octombrie 2009

 

Taguri:celebru, actor, Marcel Iures, revine, 8 octombrie, Alba Iulia, spectacol, Acasa la tata, festival, international, teatru, Povest

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>