#451
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
169 de vinuri participa la concursul national de vinuri Strugurele de Aur

169 de vinuri participa la concursul national de vinuri Strugurele de Aur

Revista nr. 48 | 13-09-2010 | Alexandru Mitchievici

În aceste zile, la Alba Iulia, în prologul ediţiei jubiliare a X-a a Festivalului Naţional de Folclor „Strugurele de Aur”, are loc şi un concurs naţional de vinuri sub aceeaşi denumire...
Menirea concursului naţional de vinuri „Strugurele de Aur” şi situaţia vini-viticulturii româneşti au fost prezentate astăzi într-o conferinţa de presă de deschiderea concursului. Conferinţa a fost susţinută de Ioan Nemoroşanu, vicepreşedinte al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, care de asemenea este şeful singurei catedre de Viticultură şi Vinificaţie din România, catedră care funcţionează în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti; Alin Cucui - vicepreşedinte CJ Alba; Petre Călin Mocanu - preşedintele Organizaţiei Interprofesionale a Vinului; Viorel Stoian - un veteran al acestei arte a degustării de vin. Cei patru reprezintă instituţiile care organizează această ediţie a concursului naţional de vinuri de la Alba Iulia.
De asemenea, Alin Cucui reprezintă şi Asociaţia „Ţara Vinului” care promovează produsele vini-viticole din judeţul Alba.
În 2007 concursul de vinuri de la Alba Iulia a debutat ca un concurs regional de vinuri, în acest moment fiind un concurs naţional, dar ar putea deveni un eveniment internaţional - după cum a precizat Ioan Nemoroşanu.
În concurs s-au înscris 169 de vinuri (probe) produse de 43 de firme din ţară, lucru care arată creşterea interesului pentru această competiţie de vinuri. În 2009 au fost 100 de vinuri (probe) participante. După anul 1989 concursurile româneşti de vinuri nu au adunat mai mult de 300 de probe, chiar dacă la Vaslui ăn anul 1984 au fost prezente aproximativ 1.750 probe.
De la primele 20 de probe intrate în concurs, juriul a ţinut să spună că vinurile sunt valoroase, anunţând deja cel puţin două medalii de aur; în plus, nu au fost acordate mai puţin de 70 de puncte la nici o probă, încă un aspect care vorbeşte de calitatea vinurilor din competiţie (punctajul pentru vinuri este cuprins între 0 şi 100).
Alături de vinurile de Jidvei, judeţul Alba este reprezentat în concurs şi de vinurile Domeniile Boieru (de la Ciumbrud) sau vinurile produse de Viorel Popa din Blaj.
Concursul este împărţit în două secţiuni, liniştite şi efervescente. Vinurile liniştite se împart în albe, rose, roşii, sau în funcţie de conţinutul zahărului: sec, demisec, demidulce, dulce.

 

Taguri:169 de vinuri, concursul, national, vinuri, Strugurele de Aur, Alba Iulia, editia a IV-a

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>