#455
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
50 de ani de la primele cercetari arheologice in cetatea dacica Apoulon (Craiva)

50 de ani de la primele cercetari arheologice in cetatea dacica Apoulon (Craiva)

Revista nr. 43 | 12-08-2010 | Alexandru Mitchievici

În 2010 se împlinesc 50 de ani de la primele cercetări arheologice sistematice în situl arheologic de la Craiva (Piatra Craivii, judeţul Alba). Sit arheologic de importanţă naţională – remarcabil prin descoperirile aparţinând epocii bronzului, epocii medievale, dar mai ales prin spectaculoasele descoperiri aparţinând epocii dacice (sec. II î.Ch.-sec. I.d.Ch.), cetatea şi aşezarea dacică descoperite la Craiva au fost identificate ca fiind Apoulon, centru al dacilor apuli. Aşezarea a fost atestată de câteva opere literare antice: poemul anonim „Consolatio ad Liviam”, „Geographia” lui Ptolemeu.

Şartiere arheologice la Craiva
Investigaţiile în cetatea şi aşezarea dacică au fost realizate între anii 1960 şi 1971 de către un colectiv condus de reputatul arheolog Ion Berciu. În 1988 au fost continuate de arheologii Ioan Glodariu şi Vasile Moga, iar din 2005 până în prezent de Cristi Plantos şi Vasile Moga.
Rezultatele vechilor cercetări au fost parţial publicate în două studii de sinteză din anii 1964 şi 1981, studii care evidenţiau caracterul de centru politic, economic, militar şi spiritual al aşezării dacice de la Craiva (Apoulon).
Reluarea cercetărilor în anul 2005 ca urmare a unui proiect realizat de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi avizat de Consiliul Judeţean Alba, a avut drept scop efectuarea unei cercetări arheologice pe baze moderne în vederea obţinerii unei imagini mai clare a ceea ce a reprezentat Apoulonul dacic.
Investigaţiile arheologice s-au desfăşurat într-un cadru mai larg în care, pe lângă Muzeul Naţional al Unirii, au fost parteneri de-a lungul timpului Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi Universitatea de Vest din Timişoara.
În toată această perioadă, pe şantierul arheologic de la Craiva s-au şcolit mai mulţi studenţi de la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Universitatea Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, Universitatea de Vest din Timişoara, alături de studenţi din Canada, Maria Britanie şi Statele Unite ale Americii.

În zodia austerităţii...
Cercetările arheologice de la Craiva au beneficiat de fonduri (cu puţine excepţii) insuficiente: campania din 2005 a fost finanţată de către Ministerul Culturii – instituţie ce a sprijinit şi campania din anul 2007, Consiliul Judeţean Alba – campaniile arheologice din anii 2006, 2007 şi 2008. Primăria comunei Ighiu a finanţat parţial campania arheologică din anul 2009. Campania din 2010 a fost realizată prin efortul personal al coordonatorului săpăturii, arheologul Cristi Plantos, la care s-au adăugat sprijinul Asociaţiei „Tradion Group” din Bucerdea Vinoasă şi ONG-ul „Alba Verde”.
Nepăsarea faţă de cultura şi istoria noastră rămâne singura constantă a ultimelor două decenii de democraţie originală.

(va urma)


50 de ani de la primele cercetari arheologice in cetatea dacica Apoulon (Craiva) 50 de ani de la primele cercetari arheologice in cetatea dacica Apoulon (Craiva)
Taguri:50 de ani, primele, cercetari, arheologice, cetatea dacica, Apoulon, Craiva, Ion Berciu, Cristi Plantos

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>