#455
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Arhivele Nationale Alba au un nou regulament de studiu incepand cu 1 septembrie 2010

Arhivele Nationale Alba au un nou regulament de studiu incepand cu 1 septembrie 2010

Revista nr. 43 | 11-08-2010 | Alexandru Mitchievici


Din 1 septembrie 2010 intra în vigoare un nou Regulament al sălilor de studiu din Arhivele Naţionale. Mai jos sunt enumerate cele mai importante 10 modificări.
Regulament privind accesul la informare şi cercetarea unităţilor arhivistice aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale

1.Unităţile arhivistice aflate în administrarea şi păstrarea Arhivelor Naţionale pot fi cercetate în sălile de studiu exclusiv în scopuri ştiinţifice/jurnalistice, pentru elaborarea unor lucrări de specialitate, studii, articole, comunicări, expoziţii, emisiuni radio, TV etc.
2.Formularul-tip al permisului de acces cuprinde şi o fotografie a cercetătorului.
3.În sălile de studiu ale Arhivelor Naţionale nu se studiază unităţile arhivistice administrate de alte structuri ale Arhivelor Naţionale decât cea în care se află sala de studiu aferentă.
4.Cercetătorii din alte localităţi pot solicita şi primi unităţi arhivistice în ziua prezentării la cercetare, până la ora 12:00, doar pentru prima zi de cercetare.
5.Pentru unităţile arhivistice datate ante-1800 se pun la dispoziţia cercetătorului reproduceri.
6.Unităţile arhivistice se pot păstra spre consultare în sala de studiu cel mult 20 de zile lucrătoare, fiind posibilă, în situaţii justificate, o singură prelungire a  termenului, pentru maximum 20 de zile lucrătoare, în funcţie şi de capacitatea sălii de studiu, cu acordul şefului sălii de studiu/custodelui.
7.Cercetătorul poate consulta o unitate arhivistică studiată anterior după cel puţin o lună de la ultima cercetare/prelungire a cercetării.
8.Zilnic, pe un buletin de comandă, cercetătorul poate solicita una dintre următoarele categorii de unităţi arhivistice: 15 dosare legate sau 5 dosare nelegate (în situaţia în care, la o comandă se solicită atât dosare legate, cât şi dosare nelegate, numărul total de dosare cerute nu poate depăşi 15, din care numărul de dosare nelegate nu poate depăşi 5); - 20 documente foi volante; 30 fotografii; 5 registre. În cazul în care, pe un buletin de comandă, se solicită unităţi arhivistice de mai multe categorii, cercetătorul nu poate avea simultan în studiu un număr total mai mare de 30 de unităţi arhivistice.
9.Pe lângă materialul arhivistic comandat, cercetătorul poate solicita, zilnic, până la ora 13:30 pentru ziua în curs sau pentru o altă dată, cel mult 5 unităţi de bibliotecă.
10.Unităţile de bibliotecă din biblioteca Arhivelor Naţionale se pot păstra spre consultare în sala de studiu cel mult 20 zile lucrătoare, fiind posibilă, în situaţii justificate, prelungirea termenului pentru încă 10 zile lucrătoare, cu acordul şefului sălii de studiu/custodelui. Consultarea unităţilor de bibliotecă apărute înainte de 1800, ca şi a celor care necesită restaurare, se poate efectua doar cu acordul scris al şefului/coordonatorului bibliotecii.

Alexandra Dana Zecheru, Şeful Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale

Taguri:Arhivele Nationale, Alba, nou, regulament, studiu, 1 septembrie 2010, Dana Zecheru

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>