#455
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
O calatorie artistica de la New York la Cluj-Napoca spre... Alba Iulia

O calatorie artistica de la New York la Cluj-Napoca spre... Alba Iulia

Revista nr. 436 | 06-03-2018 | Alexandru Mitchievici


Miercuri, 28 februarie 2018, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a avut loc vernisajul expoziţiei „Oameni şi noi” cu lucrări semnate de albaiulianca Anca Sas.


Expoziţia a fost prezentată iniţial la Galeria de artă a Institutului Cultural Român din New York (vernisajul a avut loc în data de 17 noiembrie 2017), unde Anca Sas a susţinut şi o conferinţă despre condiţia tânărului artist. Tot aici a lansat ultimul ei volum „Momentom”, un alt fel de jurnal.

40 la număr, tablourile Ancăi Sas sunt realizate într-o tehnică personală mixtă.

Curatorul expoziţiei şi gazda evenimentului a fost Florin Gherasim - Muzeul de Artă Cluj-Napoca. La vernisaj au mai luat cuvântul: prof. univ. Dorel Găină de la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, artistul plastic Ştefan Balog, preşedinte al Fundaţiei Inter-Art, şi Ioan Hădărig, director artistic al Fundația Inter-Art Aiud.

Ioan Hădărig, director artistic Inter Art Aiud, vorbeşte despre expoziţie: „Remarcăm în acestă expoziţie o anume dinamică interioară a desenului suprapusă peste o cromatică incitantă. Tehnica mixtă folosită în aceste lucrări accentuează, ca o interfaţă, un dialog între privitor şi personajul interior, un dialog pe care artista îl aşează ca un ritual în ansamblul expoziţiei. O expoziţie-metaforă în care putem reciti, prin ochii tânărului artist, un jurnal interior, construit ca un centru şi ca o periferie a definirii relaţiei dintre „oameni şi noi...”.

La rândul său, artista Anca Sas a precizat: „În această expoziţie am încercat să îmi folosesc rolul de artist şi de filtru cât de bine am putut, pentru a ilustra şi a deschide ochii oamenilor. Nu am încercat să îmi arăt viaţa celorlalți, am încercat să prind în fiecare tablou momentele comune pe care le trăim ca oameni, chiar dacă în moduri diferite. Verbalizarea conceptului este o parte foarte importantă din prezentarea unei lucrări vizuale, dar, în acelaşi timp, trebuie să ştii când să te opreşti şi să întâlneşti acest om care îşi priveşte lucrările şi te ascultă, această întâlnire trebuie să fie la mijloc, trebuie să rezulte într-o discuție; prin încurajarea lui de a-şi pune propria poveste în tabloul tău, nu de a-şi întelege ţie povestea”.

Expoziţia poate fi văzută la Cluj în perioada 28 februarie-11 martie 2018, urmând ca apoi (în aprilie) să fie adusă la Alba Iulia, la Muzeul Naţional al Unirii.

Organizatorii evenimentului: Consiliul Judeţean Cluj, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Fundaţia „Inter-Art” Aiud  şi Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud
 

Foto: Zoltan Balog

CITEŞTE şi:
 

O calatorie artistica de la New York la Cluj-Napoca spre... Alba Iulia O calatorie artistica de la New York la Cluj-Napoca spre... Alba Iulia O calatorie artistica de la New York la Cluj-Napoca spre... Alba Iulia O calatorie artistica de la New York la Cluj-Napoca spre... Alba Iulia O calatorie artistica de la New York la Cluj-Napoca spre... Alba Iulia O calatorie artistica de la New York la Cluj-Napoca spre... Alba Iulia O calatorie artistica de la New York la Cluj-Napoca spre... Alba Iulia O calatorie artistica de la New York la Cluj-Napoca spre... Alba Iulia O calatorie artistica de la New York la Cluj-Napoca spre... Alba Iulia
Taguri: Anca Sas, calatorie artistica de la New York la Cluj, arta plastica, oameni si noi

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>