#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Muntii nostri gunoaie poarta... Orasul Abrud este o mina de gunoaie

Muntii nostri gunoaie poarta... Orasul Abrud este o mina de gunoaie

Revista nr. 39 | 14-07-2010 | Alexandru Mitchievici

Aţi fost vreodată la Abrud? Oraşul din inima Munţilor Apuseni e plin de gunoaie... şi nu ne referim aici la politicienii care „poluează” locul cu incompetenţa şi prostia lor.
De 35 de ani locuitorii din Abrud care locuiesc în zona Hedreşti (Valea Soharului) sunt copleşiţi de halda de gunoi a oraşului. Groapa asta e situată la ieşirea din Abrud spre Ciuruleasa, satul scriitorului Gheorghe Jurcă.
Cererile localnicilor pentru închiderea haldei au rămas fără răspuns...
La Abrud, drastica legislaţie europeană privind depozitarea gunoiului menajer nu se pune în aplicare. Locuitorii de pe Valea Soharului suferă de peste trei decenii din cauză că în imediata vecinătate se află un depozit de gunoi: este o sursă „inestimabilă” de microbi şi boli pentru cei peste 100 de locuitori care locuiesc în zonă.
Locuitorii de pe Valea Soharului (sau Hedreşti, cum îi spun localnicii) trăiesc de 35 de ani sub ameninţarea gunoiului – este vorba de gunoiul menajer dintr-un depozit improvizat pe un teren viran la întâlnirea râurilor Sohar şi Cerniţa.
După 1989 proprietarul terenului respectiv şi-a revendicat terenul, a trecut succesiv prin instanţele europene şi a câştigat: a fost despăgubit cu terenuri în altă parte; nu a primit înapoi terenul revendicat, pentru că acesta a rămas în continuare cu funcţia depozit de gunoi menajer.

De ani de zile, locuitorii din Hedreşti solicită Primăriei Abrud închiderea gropii de gunoi, dar acest lucru întârzie sine die (cum se spune în justiţie). Până în acest moment singurul răspuns dat de primarul Tiberiu Raţiu celor din Hedreşti au fost... promisiunile.
În mod oficial, în halda de la Hedreşti nu se mai aruncă gunoi din 16 iunie 2009! Dar nu este chiar aşa: gunoi de dată recentă poate fi văzut la o simplă plimbare pe drumul de lângă haldă.
Localnicilor li s-a spus că gunoiul va fi dus şi prelucrat la staţia de prelucrare a gunoiului la Cărpeniş (la circa 8 km de Hedreşti), undeva între Roşia Montană, Abrud şi Cîmpeni. Dar staţia e amplasată pe un teren „cu cântec” (deşi a acceptat iniţial, proprietarul nu mai vrea gunoi pe pământul lui). O staţie similară funcţionează la marginea oraşului Zlatna.
În mai 2010, Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba a amendat Primăria oraşului Abrud cu suma de 80.000 lei pentru depozitarea gunoiului pe cele două râuri care se unesc la Hedreşti: Soharul şi Cerniţa.
Nu doar peisajul magnific (dealurile din împrejurimi) este afectat, ci viaţa oamenilor de aici, confortul şi sănătatea lor. Toate insectele care pleacă din halda de gunoi ajung în casele oamenilor din zonă.

Consiliul Judeţean Alba este în curs de realizare a unui masterplan judeţean care se va finaliza cu realizarea la Galda de Jos a unui depozit ecologic de deşeuri urbane (menajere). Atunci vor fi închise toate depozitele de gunoi din judeţ. Când va fi acest „atunci”? Poate peste un an, poate peste doi ani!
 


Muntii nostri gunoaie poarta... Orasul Abrud este o mina de gunoaie Muntii nostri gunoaie poarta... Orasul Abrud este o mina de gunoaie Muntii nostri gunoaie poarta... Orasul Abrud este o mina de gunoaie Muntii nostri gunoaie poarta... Orasul Abrud este o mina de gunoaie Muntii nostri gunoaie poarta... Orasul Abrud este o mina de gunoaie
Taguri:Muntii, nostri, gunoaie, poarta, orasul, Abrud, mina de gunoaie, Apuseni,

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>