#451
Revista de stiri, cultura si umor...

Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!

Fundatia Inter-Art Aiud, raport de activitate pe anul 2017

Revista nr. 433 | 12-02-2018 | Alexandru Mitchievici

O lecţie de transparenţă instituţională, cum nu prea găseşti la Alba Iulia. Fundaţia Inter-Art Aiud şi partenerul său de încredere, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu”, au prezentat raportul de activitate pentru anul 2017. Cu informaţii organizatorice, culturale, economice, financiare. Fără îndoială Fundaţia Inter-Art este cea mai transparentă instituţie culturală din judeţul Alba.

Este pentru al treilea an când Fundaţia Inter-Art prezintă public, în faţa presei, activitatea pe anul precedent, dar în fiecare an partenerii fundaţiei primit rapoarte detaliate privind banii folosiţi şi activităţile desfăşurate...

Informaţiile au fost oferite în cadrul unei conferinţe de presă susţinute (luni, 12 februarie 2018) la Biblioteca Judeţeană Alba de Ioan Hădărig (directorul artistic al Fundaţiei), Ştefan Balog (preşedinte) şi Elena Cristea (director administrativ).

Iată principalele date ale Fundaţiei Inter-Art pentru anul 2017:

RAPORT FINANCIAR AL FUNDAŢIEI INTER-ART PE ANUL 2017

1.Tabăra Internatională de Grafică - Sebeș (1-11 mai 2017). DEVIZ: 62.539,1 lei
- Primăria Sebeș: 60.719 lei (cheltuieli de cazare si masa, tiparituri, onorarii artisti) SUMA PLATITA DIRECT FURNIZORILOR
- Contribuţie proprie: 1820,1 lei ( servicii de inramat)

2. Workshop de Arta Fotografica Inter-Art (10-16 iulie 2017). DEVIZ: 15.624,82 lei
- Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” (partener Primăria - Consiliul Local Aiud): 14.992,02 lei (cheltuieli de cazare si masa, tiparituri) SUMA PLATITA DIRECT FURNIZORILOR
- Contribuţie proprie: 632,8 lei (transport persoane-excursie, cheltuieli tipărituri, consumabile)

3. Tabăra Internatională de Artă Plastică INTER-ART editia a XXII-a (10-26 august 2017). DEVIZ: 104.808,93 lei
- Departamentul pentru Relatii Interetnice: 37.980 lei (cheltuieli servire masa) PRIN FUNDATIA INTER-ART
- Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” (partener Primăria - Consiliul Local Aiud): 25.000 lei (tipărituri, materiale și produse pentru pictură, servicii masa in excursie) SUMA PLATITA DIRECT FURNIZORILOR
- Institutul Cultural Roman: 19.800 lei (cheltuieli de cazare) SUMA PLATITA DIRECT FURNIZORILOR
- Consiliul Judeţean Alba/ Centrul de Cultură „Augustin Bena”: 15.000 lei (materiale de creatie) SUMA PLATITA DIRECT FURNIZORILOR
- Contribuţie proprie: 7.028,93 lei (transport persoane-excursie, consumabile sculptură, materiale pentru creaţie, cheltuieli tipărituri)

4. Expoziția de artă românească Cusset, Franţa – (septembrie 2017). DEVIZ: 15.547,82 lei (partea română)
Centrul Cultural Liviu Rebreanu: 13.489,82 lei (cheltuieli de cazare, transport) SUMA PLATITA DIRECT FURNIZORILOR
- Contribuţie proprie: 2.058 lei ( diurne pentru translator si interpreta de muzica, bilet avion)

5. Expozitia „Culorile diversitatii”, Palatul ONU, Geneva ( noiembrie 2017). DEVIZ: 49.674,4 lei
- Departamentul pentru Relatii Interetnice-Guvernului Romaniei: 43.674,40 lei (cheltuieli de cazare si masa, cheltuieli de transport, material promotionale) SUME PLATITE DIRECT FURNIZORILOR
- Contribuţie proprie: 6.000 lei (diurne delegație);

6. Seară Inter-Art la New York / Expoziție de artă românească la Petion Ville. Haiti. DEVIZ: 9.385,63 lei
- Ministerul Afacerilor Externe ( cazare in cladirea Misiunii Romaniei în New York)
- Contribuţie proprie: 9.385,63 lei (bilete avion si autocar)

- Sold rămas din anul 2016: 26.521 lei

În anul 2017 Fundaţia Inter-Art a obţinut din finanţări, sponsorizări şi donaţii suma de 59.755 lei, cu următoarele cheltuieli:
- Cheltuieli manifestări culturale desfăşurate în 2017: 64.905,46 lei
- Cheltuieli administrative, achizitii şi deplasări organizatorice: 10.034,17 lei
- Sold rămas pentru proiecte culturale şi cheltuieli administrative in anul 2018: 11.336,37 lei

Ştefan Balog, preşedinte
Elena Cristea, director administrativ

RAPORT DE ACTIVITATE - 2017

SEBEŞ. Tabăra Internaţională de Grafică - Sebeş (1-11 mai 2017)

Tabăra Internaţională de Grafică de la Sebeş reprezintă un eveniment singular în județ și este printre puținele din țară dedicate acestui segment artistic. Din punctul meu de vedere această tabără va valorifica la un nivel profesionist abordările tehnicilor de grafică şi gravură, de la desen în tuş până la linogravură şi aquaforte. Prin preţioasa participare a 15 graficieni din 10 țări acest proiect va ilustra cum se cuvine tema propusă: „Sebeşul văzut cu ochi de artist”.

DIMITAR VELICHKOV (Bulgaria)
CATHERINE CHRETIEN (Franta)
ANNA TROJANOWSKA (Polonia)
ESTELA RAILEANU (Rep. Moldova)
KAREEM HELMY (Egipt)
SASHA PEVSE (Ucraina)
DAMO ISTVAN (Ungaria)
MILOS DJORDJEVIC (Serbia)
GEZA NEMETH (Slovacia)
EUGEN MACINIC (Romania)
AUREL SÂRBU (Romania)
DORI SUSAN (Romania)
ELENA CRISTEA (Romania)
ANDREI BAKO (Romania)
STEFAN BALOG (Romania)

Organizatori: Fundaţia „Inter-Art” Aiud, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Primăria - Consiliul Local Sebeș
Partener: Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud

AIUD. Workshop de Artă Fotografică Inter-Art (10-16 iulie 2017)

Proiectul a reprezentat o iniţiativă deschisă artiştilor fotografi din ţară şi străinatate şi propune o abordare profesionistă a creaţiei de gen in cadrul unui workshop inedit..

Proiectul a propus un workshop profesionist pentru artiști fotografi dornici să experimenteze „fenomenul inter-art” de la Aiud, ORAȘ AL ARTELOR.

Obiectivul proiectului: Promovarea artei fotografice contemporane și a artistilor fotografi români.

Participanţi:

Gelu Bogdan (Alba Iulia)
Radu Colcer (Aiud)
Daniel Dăian (Reșița)
Docea Marius (Aiud)
Anamaria Manoilescu (Simeria)
Ovidiu Manoilescu (Simeria)
Mira Marincaș (Cluj-Napoca)
Ovidiu Munteanu (Simeria)
Grigore Roibu (Deva)
Ioana Rusu (Simeria)
Vasile Sârb (Alba Iulia)
Daniela Stănoiu (Aiud)
Horia Ștefan Trânc (Deva)
Zoltán Lőrincz jr. (Aiud)
Zoltán Lőrincz sen. (Aiud)
Ioan Hălălae (Resița)
Andrei Bakó (Aiud)
Zoltán Balog (Aiud)
Robert Lixandru (Aiud)
Dorel Găină (Cluj-Napoca)
Organizatori: Fundaţia „Inter-Art” Aiud, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Primăria - Consiliul Local Aiud

AIUD. Tabăra Internaţională de Artă Plastică Inter-Art, Aiud, ediția a XXII-a (10-26 august 2017)

Albania - Oriola Kureta Semenescu
Turcia - Zumrut Ozmen
Ucraina - Liudmyla Borshosh-Litun
SUA - Patricia Goodrich
Romania - Horváth Gyöngyvér, Ana Pantea, Elena Cristea, Anca Sas, Ecaterina Poca, Mena Zapototchi, Sandor Albert, Andrei Bako, Mihaela Bako,Victor Cacovean, Robert Lixandru, Zoltan Balog, Stefan Balog

Organizatori: Fundaţia „Inter-Art” Aiud, Institutul Cultural Român, Primăria - Consiliul Local Aiud, Consiliul Judetean Alba, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud
Parteneri: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Asociaţia PROMART Haiti, Asociaţia „Echanges & Partage”, Franţa

Expoziția Internațională de Mail-Art „Art vs Pokemon” 2017 (august 2017)

TURCIA: Esma Tatar, Mustafa Cevat Atalay,
INDIA: Asit Kumar Patnaik
LIBAN: Fadia el Khatib
ROMANIA: Costin Brătianu, Anca Sas, Ioana Chiş, Elena Cristea, Rodica Ailincăi, Elena Dăscălescu, Balajti Karoly,
Lucia Păscuț, Rodica Strugaru, Andreea Cioară, Anamaria Kaszoni, Sandor Albert, Victor Cacovean, Eugenia
Cacovean, Bogdan Degan, Ioan Hădărig, Robert Lixandru, Andrei Bako, Mihaela Bako, Zoltan Balog, Ştefan Balog
USA: Charles Bukowski, Miguel Zavarof, Daniel C. Boyer, Silvia Soares Boyer
Elveţia: Vera Staub
Macedonia: Elena Gjorgjievska
Germania: Viktor Anghius Locker, Michael Wagner
Indonezia: Valentinus Rommy Iskandar, Coky Tjokorda Bagus Wiratmaja
Haiti: Patrick Cauvin, Daphne Meyer, Veronica Vicky Frisch
Serbia: Aleksandar Markovic
Bosnia-Hertegovina: Sljivo Husein
Mexic: Mauricio Vega Vivas
BRAIN CELL-965

Organizatori: Fundaţia „Inter-Art” Aiud, Primăria - Consiliul Local Aiud, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud
Partener: Asociaţia „Echanges & Partage”, Franţa

CUSSET, FRANŢA. Expoziţia de Artă Românească - Cusset, Franţa

O expoziţie de artă plastică din colecţia Inter Art Aiud, cuprinzând 28 de lucrări relizate de artişti români contemporani: Ana Pantea, Anca Sas, Andor Komives, Andrei Bako, Claudiu Presecan, Dorel Găină, Elena Cristea, Emanuela Zapototchi, Georgiana Cozma, Gheorghe Stirbu, Horvath Attila, Mihaela Bako, Sandor Albert, Stefan Balog, Szemak Zsuzsa, Victor Cacovean. În completare o expoziţie de artă stradală cu fotografii din Aiud, 25 de lucrări semnate de 5 fotografi aiudeni: Lorincz Zoltan, Lorincz Zoltan jr., Daniela Stanoiu, Robert Lixandru, Zoltan Balog și o expozitie inedită curprinzând 27 de fotografii cu Aiudul vechi și nou, un concept inedit propus de Robert Lixandru.

Recital de muzică românească contemporană în acompaniament de vioară şi chitară sustinut de Emilia Moga si Marius Moga. Prezentare de carte, traduceri literare, lecturi publice din creaţiile a peste 20 de scriitori contemporani români traduşi în limba franceză: „Poeme ratacite din alt secol / Poèmes égarés d’un autre siècle, 20 poètes contemporains: Gelu Adrian Badea, Andrei Bakó, Diana Bâlc, Iacob Buta, Lucian Buta, Anda Comşa, Liviu Cordea, Katiuşa Cuculescu, Oliviu Florea, Ioan Hădărig, Gabriela Horga, Eugenia Ignat, Casandra Ioan, Nicolae Kömives, Teodor Laurean, Stelian Petrescu, Sergiu-Petrică Paşca, Adrian Stan, Eugenia Tiutiu, Ada Tocaciu.

Florilège de poésie roumaine réalisé par Ioan Hădărig. Traduction en français par  / Traducere în franceză de Marcela Hădărig, Dessins / desene de Ștefan Balog. Au fost citite în premieră fragmente din romanul „Blanca” de Aurel Pantea, în traducerea în limba franceză a Marcelei Hadarig. Invitat: scriitorul Michel Talon.

- Lansare de albume de artă contemporană: „Aiudul în alb şi negru”, văzut de Robert Lixandru, Ştefan Balog, Andrei Bakó, Ioan Hădărig; Ştefan Balog, Zoltan Balog - „Viziuni şi gânduri” etc.

Proiectul a reprezentat o continuitate a parteneriatului româno-francez inceput încă de anul trecut prin organizarea unor expoziţii de artă. Peste 200 de persoane au participat la vernisaj.

Organizatori:
partea română: Fundaţia Inter-Art Aiud, Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud,Primaria / Consiliul Local Aiud
partea franceză: Asociaţia Echange et Partage, Primaria Cusset, Asociaţia Art & Matiere.

GENEVA. CULORILE DIVERSITĂȚII, Palatul ONU, Geneva (noiembrie - decembrie 2017)

Eveniment organizat cu  prilejul celei de-a X-a ediţii a „Forumului pentru probleme ale minorităţilor”, expoziţia de artă plastică „Culorile diversităţii” a cuprins lucrări realizate de 34 de artiști reprezentând toate etniile din România.

Expoziţia este o amplă retrospectivă a Taberei Interetnice de Artă Contemporană ce a avut loc la Aiud în perioada 5-15 octombrie 2016 şi la care au participat -în premieră naţională - artişti reprezentând toate minorităţile prezente în Parlamentul României. Expoziția, considerată un eveniment cultural, a fost prezentată și la Muzeul Național Cotroceni din București.

Pictori, sculptori, graficieni şi artişti fotografi reprezentând 20 de minorităţi din România, la care se alătură artişti etnici români, au expus în cadrul acestui proiect - eveniment unic în viaţa culturală românească. Această expoziţie care a cuprins lucrări de pictură, fotografie şi sculptură demonstrează că prin arta contemporană se pot întări legăturile, întelegerea şi interculturalitatea între majoritate şi minorităţi, pot fi subliniate valorile umane comune. Forumul pentru probleme ale minorităţilor aflat la ediția a X-a, organizat anual sub auspiciile Consiliului Drepturilor Omului de la Geneva, are rolul să asigure o platformă de promovare a dialogului şi cooperării între minorităţile naţionale sau etnice, religioase şi lingvistice. În cadrul acestui format se prezintă diverse contribuţii tematice şi de expertiză, menite să vină în sprijinul activităţii Raportorului Special ONU pentru probleme ale minorităţilor. Cu această ocazie se identifică cele mai bune practici, provocări, oportunităţi şi iniţiative pentru implementarea «Declaraţiei privind drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice», adoptată la 18 decembrie 1992, printr-o rezoluţie a Adunării Generale ONU.

Expoziția a fost deschisă de: Francesco PISANO, Directorul Bibliotecii Oficiului ONU din Geneva și l-a reprezentat pe dl. Michael MOLLER, Directorul General al Oficiului ONU din Geneva; Adrian VIERIŢA, Ambasador, Reprezentant permanent al României la Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi la organizaţiile internaţionale cu sediul în Elveţia; LACZIKO Enikő Katalin, Secretar de Stat, Guvernul României - Departamentul pentru Relații Interetnice. Vernisajul expoziției a fost realizat de Ioan HĂDĂRIG, curator, Director artistic Fundația Inter-Art Aiud.

Un moment muzical a întregit din punct de vedere artistic programul. Recitalul la chitară și voce de cantautorul Daniel Avram şi la claviaturi/ pian de profesorul Dan Avram.

Proiectul de la Palatul Naţiunilor din Geneva a mai cuprins și prezentarea culturală și turistică a Aiudului și împrejurimilor sale prin albumele: „Aiudul în alb şi negru”, văzut de Robert Lixandru, Ştefan Balog, Andrei Bakó, Ioan Hădărig; „TRINITAS LUCAEM. Oglinzile Aiudului vs. oglinzile fotografiei” (cu fotografii artistice din workshopul Inter-Art, 2017), „Viziuni și gănduri” de Zoltan Balog şi Ştefan Balog. In același context a fost prezentat și catalogul expoziției

Organizatori: Guvernul României-Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Fundaţia „Inter-Art” Aiud, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud

Seară INTER-ART la New York / Expoziție de artă românească în Petion Ville - Haiti

În data de 17 noiembrie 2017 a avut loc la Institutul Cultural Român din New York a treia ediție al unui eveniment deja traditional, SEARĂ INTER-ART LA NEW YORK. Cu acestă ocazie a fost vernisată expoziția „Oameni şi noi” semnată de tânăra artistă Anca Sas din Alba Iulia. Curatorul expoziției a fost Ştefan Balog, președintele fundaţiei Inter-Art.

Evenimentul a continuat cu un moment literar, prezentare de cărți și albume publicate sub îngrijirea Fundației și. Inter-Art Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud: Anca Sas „Momentom”, (Editura Altip Alba Iulia, 2017), Ştefan Balog „Încă o zi fără dimineaţă”, (Editura Altip Alba Iulia, 2017), „Aiud in black and white”, seen by Robert Lixandru, Ştefan Balog, Andrei Bakó, Ioan Hădărig (Revista Aiudul Literar, 2016), Elena Cristea „Jocul cuvintelor”, (Editura Altip Alba Iulia, 2017), Monica Maria Mărginean „Poeme atipice” (Editura Altip Alba Iulia, 2017), Albumul Taberei Interetnice de Artă Contemporană Aiud - 2016, Album Taberei Internaționale de grafică Sebeş - 2017.

Invitat special a fost Patricia Goodrich, artist plastic şi poet american.

HAITI. În data de 24 noiembrie 2017 a avut loc la Petion Villle, Haiti, un eveniment remarcabil de artă românească.

Anca Sas a prezentat o expoziţie personală întitulată „SKYLIGHT” în cadrul ediției a VI-a a Taberei Internaționale de Artă PROMART Haiti.

„Acordul de parteneriat semnat între Fundația Inter-Art şi Asociaţia PROMART Haiti are la bază promovoarea reciprocă a culturii și artei din România și Haiti. Pot afirma cu certitudine că este una din cele mai fructuoase parteneriate semnate până în prezent de fundația noastră și sunt foarte bucuros că am realizat multe acțiuni în acest sens atât la noi în țară cât și Haiti. Președintele PROMART Haiti, pictorul Patrick Cauvin este un promotor extraordinar al artei de calitate și un real prieten al Inter-Artului”, declară Ştefan Balog, preşedintele Fundaţiei Inter-Art Aiud.

La vernisaj au fost prezenţi artiştii participanţi la Tabăra PROMART Haiti, iubitori de artă din Petion Ville, reprezentanţi ai presei.

Organizatori:
New York: Fundaţia „Inter-Art” Aiud, Institutul Cultural Român din New York, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud
Petion Ville - Haiti: Fundaţia „Inter-Art” Aiud, PROMART Haiti, Lorraine & Maxime Hudicourt

.......................................................................................................................................................................

Alte proiecte organizate de Fundaţia Intr-Art / Centrul Cultural „Liviu Rebreanu”

-Ianuarie: Ceasul de Taină a Poeziei: MIHAI EMINESCU; Salonul de Iarna INTER-ART(Galeriile Inter-Art)
-Martie: Sarbătoarea Primăverii, expozitie de arta IOAN si EUGENIA CACOVEAN Galeriile Inter-Art)
-Aprilie: Festivalul International de Umor Aiud, editia a XIII-a. Expoziţii de caricatură (Galeriile Inter-Art)
-Mai: Expoziţie de sculptură, Ştefan Balog „Requiem” - Muzeul Naţional al Unirii (Alba Iulia)
-Mai: Expoziţie internatională de grafică (Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş)
-Mai: Expoziţia Internaţională de Afişe Apollo, Alba Iulia, ediţia a II-a
-Mai: Colocviile culturii maghiare din Transilvania, ediţia a VI-a
-Mai: Colocviile de Literatură şi Artă, editia a XXIV-a
-Mai: Expozitie de sculptura GHEORGHE MUNTEANU, Tulcea
-August: Expoziţie personală GERD MESSMANN (Germania) - Muzeul Naţional al Unirii (Alba Iulia)
-August: Expoziţie personală ORIOLA KURETA SEMENESCU (Albania) - Muzeul Naţional al Unirii (Alba Iulia)
-August: Expoziţie personală SUSIE VEROFF (Canada), (Galeriile Inter-Art)
-August: Expoziţie de fotografie Robert Lixandru, TIME CROSSING AIUD (Galeriile Inter-Art)
-August: Expoziţia de închidere a Taberei Inter-Art (Galeriile Inter-Art)
-August: Expoziţia de închidere a Taberei Inter-Art (Muzeul de Arta Cluj-Napoca)
-Septembrie: Expoziţia Interetnică IMAGINILE DIVERSITATII, Timişoara
-Octombrie: Festivalul Internaţional de Fotografie şi Filme Scurte, ART AIUD, ediţia a XIII-a. Expoziţii de fotografie (Galeriile Inter-Art)
-Noiembrie: Serile Muzicii Folk la Aiud, editia a XIV-a

Partenerii Fundaţiei Inter-Art în anul 2017
Centrul Cultural „Liviu Rebreanu Aiud, Primăria - Consiliul Local Aiud, Departamentul pentru Relaţii Interetnice - Guvernul României, Institutul Cultural Român, Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Asociaţia „PROMART Haiti”, Grupul Skepsis Alba, Muzeul Castelul Corvinilor, Hunedoara, Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Asociaţia „Echanges & Partage”, Franţa.

Stefan Balog, preşedinte
Ioan Hădărig, director artistic.

În loc de concluzie: Raportul Inter-Art 2017 (ca şi rapoartele precedente) este o lecţie de transparenţă pe care multe instituţii din judeţul Alba ar trebui să o înveţe ! Rămânem cu... ar trebui !

CITEŞTE şi:

Taguri: Fundatia Inter-Art Aiud, expozitii, tabara internationala, raport financiar, Ioan Hadarig, Stefan Balog, transparenta

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>