#442
Revista de stiri, cultura si umor...

Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!

Articolul anterior
Federatia Sindicatelor din Educatie Spiru Haret, scrisoare deschisa catre politicieni si responsabilii din administratia locala

Revista nr. 430 | 24-01-2018 | Alexandru Mitchievici

În perioada 23-24 ianuarie 2018 a avut loc Consiliul Naţional al Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” - federaţie la care este afiliată şi Uniunea Sindicală Teritorială a F.S.E. „Spiru Haret” Alba (S.L.Î. Sebeş, S.Î.P. „Avram Iancu” Abrud, S.L.Î. Şcoală cu clasele I-VIII Cîmpeni, S.G.Ş.I. Sebeş).

La această întâlnire au fost prezenţi toţi liderii organizaţiilor judeţene afiliate la FSE „Spiru Haret” şi delegaţii care fac parte din Consiliul Naţional, în funcţie de numărul de membri ai fiecărei organizaţii componente.

La finalul discuţiilor a fost întocmit un material comun care cuprinde toate problemele sesizate din teritoriu de membrii noştri de sindicat, documentul urmând să fie înmânat MEN. Documentul cuprinde şi propunerile membrilor noştri de sindicat în ceea ce priveşte mai multe proiecte de hotărâri ce urmează a fi adoptate de MEN - structura anului şcolar 2018/2019, încadrarea şi salarizarea personalului care ocupă funcţii de conducere, inclusiv personalul didactic auxiliar.

Preşedintele U.S.T.F.S.E. Alba a depus în scris la secretariatul Federaţiei propunerile aduse din judeţul nostru, aşa cum au rezultat din întâlnirile avute cu reprezentanţi ai personalului auxiliar.

Alte probleme discutate:

- acordarea voucherelor de vacanţă aferente anului 2017 - există multe ambiguităţi în prevederile legale şi în interpretarea acestora de către MEN

- structura anului şcolar viitor - noi am propus cuprinderea Sărbătorilor Pascale în interiorul vacanţei de primăvară

- mărirea salarială de la 1 martie 2018 - nu se referă şi la personalul nedidactic, didactic auxiliar

- Regulamentul de acordare a unor sporuri în învăţământ

- Schimbarea fluxului financiar direct de la MEN prin ISJ spre unităţi şcolare a dus la un supracontrol al MEN, la o centralizare excesivă

- problema tranşelor de vechime

- comasarea/ desfiinţarea unor unităţi de învățământ

De asemenea a fost întocmit un document – o scrisoare deschisă care să fie comunicată tuturor decidenţilor politici.

Preşedinte F.S.E. „Spiru Haret” Alba
Profesor informatician Cârcoană Bogdan Petru

Comunicat - Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” Alba

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” trimite şi o scrisoare deschisă politicienilor şi celor din administraţiile judeţene şi locale:

Scrisoare deschisă:

„Doamnelor şi domnilor politicieni,

Ne adresăm dumneavoastră, tuturor celor care aţi ocupat şi ocupaţi funcţii de decizie în această ţară, deoarece, indiferent de culoarea politică, prin hotărârile luate în ultimii 28 de ani cu privire la soarta învăţământului românesc aţi declanşat şi menţineţi un proces de degradare continuă a acestui sistem!

Consiliul Naţional al Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET”, întrunit în şedinţă extraordinară, vă atenţionează, în mod public, că măsurile manageriale, financiare, de personal şi fiscale cu care bombardaţi în mod haotic şcoala românească au, pe termen lung, efecte dezastruoase asupra întregii societăţi.

Membrii noştri de sindicat, alături de elevi şi părinţi – adică exact cei care resimt în mod direct şi constant consecinţele deciziilor guvernamentale privind sistemul public de educaţie – vă atrag atenţia că ceea ce numiţi viziune educaţională nu este decât o politică bazată pe sărăcie.

De mult timp, dincolo de declaraţiile politice triumfaliste, dar goale de conţinut, criteriul principal al managementului educaţional nu mai este pregătirea eficientă a elevilor pentru exigenţele unei societăţi viitoare sănătoase! În momentul în care, ierarhic – de la Ministerul Educaţiei la inspectorate şcolare, de la inspectorate la unităţi de învăţământ – singura impunere este „încadrarea în costurile standard şi în numărul de posturi aprobat”, nu mai putem vorbi de un sistem de învăţământ normal.

Costul standard per preşcolar/elev neacoperitor şi trecerea plăţii salariilor personalului din învăţământ din sarcina autorităţilor locale în sarcina Ministerului Educaţiei Naţionale, fără o pregătire temeinică, au generat probleme majore în sistem: se comasează unităţi de învăţământ, în special în mediul rural, exclusiv din motive financiare, fără să vă întrebaţi ce se va întâmpla cu elevii din zonele respective sau cu forţa de muncă înalt calificată pe care o disponibilizaţi! Este aberant să credeţi că un părinte îşi va trimite zilnic copilul la grădiniţă sau la şcoală la o distanță de 10-15 km depărtare! Nu faceţi decât să creşteţi rata abandonului şcolar şi, în consecinţă, a nivelului de analfabetism! Exact acest lucru se întâmplă, în prezent, în mai multe judeţe: Hunedoara, Timiş, Caraş-Severin etc. Probabil că veţi găsi un articol de lege care vă justifică aceste comasări, dar ele tot abuzive rămân!”

CITEŞTE şi:

Taguri: invatamant, Federatia Sindicatelor din Educatie, sindicalisti, comasarea scolilor, desfiintarea scolilor, scoala gimnaziala

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>