#455
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
O noua problema in Cetatea pseudo-restaurata de la Alba Iulia

O noua problema in Cetatea pseudo-restaurata de la Alba Iulia

Revista nr. 429 | 15-01-2018 | Alexandru Mitchievici


Cetatea bastionară crapă din toate încheieturile. Mândria lui Mircea Hava care a costat 80 de milioane de euro nu se simte prea bine.


Ultima problemă a fost semnalată luni, 15 ianuarie 2018: a picat o uşă mare de lemn de la Poarta IV. Una din balamale a cedat, şi uşa a picat, din fericire pe perete şi nu pe podeaua de piatră a tunelului Porţii.

Aşa cum se ştie toate lucrările de „restaurare” din Cetatea bastionară Alba Iulia au fost câştigate de o singură firmă: S.C. Grup Corint S.A. Sântimbru, care a executat cea mai mare parte din lucrări.

Majoritatea lucrărilor de „restaurare” din Cetate au fost executate între anii 2009-2013.

De la bun început au fost voci care au contestat calitatea materialelor folosite de Grup Corint, firma lui Dan Sabău, un restaurator controversat, dar bun prieten cu primarul Mircea Hava.

În multe locuri au fost semnalate crăpături: sute de cărămizi de pe latura de vest a Cetăţii au crăpat, dar şi zidul din faţa Porţii III a avut de suferit.

Succint, câteva probleme apărute:

2012: Au apărut crăpături în Poarta II
2013: A fost refăcută o parte din zidul aflat în faţa Porţii III
2015: Zidul Cetăţii s-a prăbuşit lângă Grădiniţa nr.8
2016: Capul unui turc de la Poarta III a picat pur şi simplu
2016: O parte din podul de lemn de la Poarta I s-a prăbuşit
2017: În toate podurile de lemn din Cetate au apărut găuri, riscând să provoace accidente
2017: A picat o ghiulea de pe unul din stâlpii Porţii II
 
 

Latura de vest a Cetăţii a fost refăcută, reconstituită dacă vreţi, dar nerespectându-se forma originală a Cetăţii (de ex. s-a inventat podul de beton care face legătura dintre parcul vechi şi strada care duce pe lângă Spitalul de Neuro), în rest au fost doar reparaţii, cârpeli şi pseudo-restaurări.

Construită de habsburgi cu ajutorul iobagilor români, Cetatea bastionară în stil Vauban de la Alba Iulia a rezistat trei secole, pentru cei care nu ştiu să calculeze bine, aproape vreo 300 de ani...

Începută în anul 1715, construcţia cetăţii a fost finalizată în anul 1738. De atunci, Cetatea a rezistat şi a rezistat, inclusiv asaltului forţelor revoluţionare maghiare din 1849. Chiar şi Nicolae Iorga ar fi dorit dărâmarea cetăţii, ca simbol al asupririi românilor din Imperiul Austro-Ungar.
 

Foto: Cosmin Szekely
 

CITEŞTE şi:
 

O noua problema in Cetatea pseudo-restaurata de la Alba Iulia O noua problema in Cetatea pseudo-restaurata de la Alba Iulia O noua problema in Cetatea pseudo-restaurata de la Alba Iulia O noua problema in Cetatea pseudo-restaurata de la Alba Iulia
Taguri: problema, cetatea bastionara, pseudo-restaurata, Dan Sabau, Santimbru, crapaturi, zid prabusit, caramizi crapate

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>