#459
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Prima editie a Festivalului Coral Dorin Pop

Prima editie a Festivalului Coral Dorin Pop

Revista nr. 423 | 05-12-2017 | Alexandru Mitchievici


La Căminul Cultural din Ciumbrud s-a desfăşurat aseară prima ediţie a Festivalului Coral „Dorin Pop”, un regal al muzicii corale, derulat  în localitatea de pe malul Mureşului (la 4 km de Aiud) la care au participat: CAPPELLA TRANSYLVANICA - Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijor prof. Cornel Groza; CORUL DORULEŢ - Ocna Mureş, dirijor prof. Eva Forika; CORUL ASTRA - Câmpia Turzii, dirijor prof. Rodica Trandafir; CORUL SACERDOTES DOMINI al preoţilor din Protopopiatul Aiud, dirijor preot Horea Lazăr.


Astfel, în preajma Sărbătorilor de iarnă, a fost iniţiat şi realizat cu succes un nou festival al culturii aiudene, cuprinzând cântece corale și colinde în interpretări de excepţie. Festivalul recuperează cultural memoria profesorului Dorin Pop, Decanul Facultăţii de Compozitie, Dirijat, Pedagogie din Cluj-Napoca, la centenarul naşterii sale, fost elev al şcolilor Aiudului.

Invitat de onoare a fost domnul Adrian Pop – compozitor, prof dr. la Academia de Muzica „Gheorghe Dima”, fiul reputatul dirijor de cor şi profesor Dorin Pop.

Dirijorul Dorin Pop s-a născut în data de 6 octombrie 1917 în comuna Geomal, judeţul Alba. Tatăl său, Iosif, a fost preot provenind dintr-o familie de preoţi, iar mama sa, Melania, a fost casnică. Au avut trei copii: Dorin, Mircea şi Venturia.

A fost înscris la şcoala elementară din satul natal iar începând cu clasa a II-a şi-a continuat studiile la Aiud, unde s-a mutat cu familia în anul 1925.

Studiile liceale le-a urmat la Liceul „Titu Maiorescu” din Aiud, finalizate cu examenul de bacalaureat în anul 1936. Se înscrie la Universitatea Regele Ferdinand din Cluj, urmând cursurile Facultăţii de Filosofie. În anul 1937 s-a înscris şi la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, secţia pedagogică. În anul 1941 finalizează studiile la Conservatorul din Timişoara unde instituţia clujană s-a refugiat după Dictatul de la Viena. În anul 1941 se înscrie la secţia de compoziţie a Academiei de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti. Între anii 1949 -1951 a frecventat cursurile clasei de compoziție a lui Sigismund Toduța, în cadrul Conservatorului din Cluj.

În anul 1945, după perioada de mobilizare, devine profesor suplinitor la Liceul nr. 4 din Cluj. În anul 1950 se căsătoreşte cu Anastasia Crişan şi vor avea doi copii: Adrian (n. 1951) şi Cristina (n.1956)

În anul 1951 se transferă la Conservalorul din Cluj pe post de asistent. Din 1960 devine conferenţiar suplinitor la disciplina Dirijat Cor şi Ansamblul Cor iar din anul 1961 şef de catedră. Între 1958-1965 a fost secretarul Consiliului Ştiinţific iar între anii 1968-1972 a fost Decanul Facultăţii de Compoziţie, Dirijat, Pedagogie. S-a stins din viaţă la 15 octombrie 1985.

Festivalul coral aiudean, un nou eveniment cultural şi artistic, îşi propune să cinstească memoria şi activitatea de excepție, să facă cunoscut lumii o personalitate complex precum şi moştenirea artistică a omului şi dirijorului Dorin Pop.

Organizatori: Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Primăria Municipiului Aiud, Consiliul Local Aiud
 
Ioan Hădărig, director al Centrului Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud
 
 
Foto: Claudiu Cordea
 

CITEŞTE şi:
 
Taguri: Ioan Hadarig, Geomal, dorulet, preoti, prima editie, festivalul coral Dorin Pop

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>