#459
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Pantheon 3D, program multianual al muzeului albaiulian care va beneficia de cea mai mare finantare AFCN din judetul Alba

Pantheon 3D, program multianual al muzeului albaiulian care va beneficia de cea mai mare finantare AFCN din judetul Alba

Revista nr. 422 | 27-11-2017 | Alexandru Mitchievici


Un nou proiect depus de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia a fost declarat câştigător la Administraţia Fondului Cultural Naţional. Este vorba de sesiunea de finanţare A.F.C.N. I/2018, după prima etapă de concurs pentru aria Programe Multianuale.


Propunerile specialiştilor albaiulieni sunt în pas cu noua muzeologie şi cu valorificare modernă a patrimoniului, un curent consacrat la nivel internaţional. Se pare că este cea mai mare sumă primită din partea AFCN de către o instituţie de cultură din judeţul Alba.

Programul PANTHEON 3D s-a situat pe locul al II-lea în clasamentul AFCN, dintr-un număr de 9 programe câştigătoare şi un total de 53 depuse în total în cadrul acestei categorii de finanţare. Este primul an în care Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia aplică la AFCN pentru secţiunea de finanţare a programelor multianuale complexe.

Programul se va derula pe parcursul a doi ani, în perioada 2018-2019 (15 ianuarie 2018-29 noiembrie 2019) şi va beneficia de o finanţare în valoare de 199.997 de lei (aproximativ 43.500 de euro). Această cifră reprezintă până în prezent, cea mai mare sumă aprobată de către A.F.C.N. pentru un proiect al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia. În cadrul bugetului, contribuţia proprie stabilită prin alocare bugetară de la CJ Alba este de 50.401 lei.

Programul reuneşte specialişti din domeniile arheologiei, istoriei şi artei antichităţii clasice, fotogrammetriei şi digitizării 3D, restaurării. Lor li se adaugă două traducătoare, întregul material informaţional al programului fiind accesibil şi în limba engleză.

Echipa de implementare a programului cultural PANTHEON 3D:

dr. Anca Timofan (arheolog) - coordonator de program
dr. Călin Şuteu (specialist în fotogrammetrie şi digitizare 3D)
dr. George Bounegru (arheolog)
dr. Radu Ciobanu (arheolog)
dr. Ilie Lascu (arheolog)
dr. Radu Ota (arheolog)
dr. Cătălin Pavel (arheolog)
Dan Anghel (restaurator)
Dana Burnete (restaurator)
Adina Bogdan (traducător)
Gabriela Cristina Balica (traducător)

„Programul cultural multianual PANTHEON 3D se afirmă ca fiind cea mai ambiţioasă iniţiativă din domeniul valorificării şi expunerii patrimoniului arheologic, întreprinsă în cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, şi una dintre puţinele la nivel naţional. De asemenea, pe plan internaţional documentarea 3D colecţiilor şi monumentelor a depăşit stadiul de pionierat devenind o practică curentă şi integrată a muzeelor. Scopul declarat al acestui program este valorificarea patrimoniului arheologic de epocă romană prin tehnologie modernă (digitizarea 3D a operelor de artă romană reprezentând divinități și personaje mitologice din colecția Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, realizarea unei platformei interactive 3D și a unei colecții virtuale accesibile online) și prin metode clasice (organizarea a patru expoziții având ca tematică religia și mitologia greco-romană, publicații cu caracter de popularizare a artei şi religiei romane, ateliere şi prezentări pentru elevi şi studenţi”, spun reprezentanţii muzeului albaiulian.

Activităţile programului cultural PANTHEON 3D vor fi organizate la sediul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia şi în spaţiul Muzeului Principia.

„Obiectivele programului PANTHEON 3D sunt largi fiind orientate către multe categorii de beneficiari direcţi şi indirecţi, avîndu-se în vedere priorităţi educative, muzeale şi de cercetare ştiinţifică. Activităţile programului sunt interdisciplinare şi se raportează celor două metode de valorificare a patrimoniului cultural – cea clasică şi cea modernă, generînd astfel mecanisme şi procese durabile în sensul continuării şi multiplicării. Facilitarea accesului la patrimoniu pentru publicul larg este unul dintre obiectivele specifice ale programului nostru. Astfel, activităţile propuse vizează crearea unei infrastucturi a tehnologiei informaţiilor (alcătuită dintr-o platformă interactivă – o expoziţie virtuală, care va permite accesul la informaţiile existente în baza de date, expunerea replicilor pieselor de artă romană care vine în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi de vedere, publicarea online a colecţiei virtuale, conţinînd modelele 3D şi suportul informaţional ştiinţific pentru fiecare piesă prelurată digital, organizarea expoziţiilor tematice şi difuzarea cataloagelor de popularizare în tiraj mare)”, mai spun câştigătorii proiectului de la AFCN.
 
 
Echipa acestui proiect prezintă principalele activităţi care au în vedere valorificarea interdisciplinară directă a pieselor de artă romană:

1.Colecţia ştiinţifică virtuală – PANTHEON 3D. Se va crea o colecţie virtuală a pieselor de artă reprezentând divinităţi romane, în care va fi prezentat modelul 3D însoțit de explicaţii tehnice, dar mai ales de informaţii cu caracter ştiinţific legate de piesă, în limbile română şi engleză. Colecţia virtuală va fi accesibilă online pe site-ul MNUAI. Astfel muzeul va deveni instituţie furnizoare de patrimoniu digital, deziderat în cadrul strategiei culturale la nivel național.

2.Platforma digitală interactivă – expoziţia virtuală mobilă. Pe lângă disponibilitatea online a produselor digitale, se are în vedere o expunere integrată a colecţiei de modele 3D prin intermediul unei platforme interactive de vizualizare, destinată atât mediului muzeal cît mai ales mediului educaţional, cu adresare directă înspre publicul larg. În cadrul lecţiilor interactive acest sistem va permite realizarea unor interesante expuneri pentru piese. Sistemul de expunere are o utilitate nelimitată, putând fi folosit în orice altă expoziţie incluzând elemente digitale interactive, un aspect important în sensul extinderii acestui proiect pilot de digitizare şi la restul colecţiei muzeului.

3.Cele patru expoziţii temporare se vor adresa tot publicului larg, ca beneficiar direct al programului. Tematica acestora are în vedere prezentarea divinităţilor panteonului clasic greco-roman la Apulum, dar şi varietatea cultelor religioase din epoca romană, a reprezentărilor de divinităţi aparţinând unor grupuri etnice diverse din Imperiu. Expoziţiile vor fi organizate în decursul celor doi ani, cu ocazia Nopţii Muzeelor și a zilei de 1 Decembrie, în anul sărbătoririi Centenarului. Fiecare expoziţie va beneficia de un catalog bilingv (rom./eng.) cu caracter de popularizare.

4.Realizarea replicilor pentru nevăzători cu ajutorul imprimantei 3D. în scopul oferirii unor experiențe muzeale deosebite și participative unui public cât mai larg, incluzînd astfel și persoanele cu dizabilități de vedere. Astfel, se vor organiza în colaborare Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Județeană Alba (partener în program) vizite ale unor grupuri la sediul muzeului, unde vor fi expuse replici ale unor piese de artă romană. Modalitatea de realizare va avea în vedere folosirea modelelor și a imprimantelor 3D. Întreaga expoziție vor beneficia de etichete speciale, în limbaj Braille.

De asemenea vor avea loc workshop-uri cu studenţi, ateliere de creaţie cu elevi şi prezentări pentru elevi susţinute de specialişti.

„PANTHEON 3D poate constitui prin concept un program pilot, un model de urmat pentru noile abordări de valorificare modernă, interdisciplinară a patrimoniului cultural național mobil. Publicarea Colecţiei virtuale a pieselor de artă romană reprezentând divinităţi, pe site-ul Muzeului Naţional al Unirii, dar şi în cadrul bibliotecii digitale a patrimoniului european (Europeana Collections), reprezintă un produs durabil important pe scena valorificării digitale a patrimoniului mobil, pe o platformă online care poate fi updatată și adaptată progresiv la necesităţile şi exigenţele mediului ştiinţific. Elementul principal de sustenabilitate şi continuitate în acest caz este reprezentat de posibilitatea adăugării de piese noi din colecţiile muzeului şi creşterea vizibilităţii internaţionale a acestora. Pentru România, PANTHEON 3D, ca program complex de digitizare al patrimoniului, reprezintă în mod cert un demers de pionierat, cu potenţial foarte mare de a deveni un reper semnificativ pe piaţa de produse culturale, atât la nivel regional cât şi la nivel european”, precizează echipa proiectului.

Partenerii muzeului albaiulian în cadrul programului cultural Pantheon 3D:

1.Primăria Municipiului Alba Iulia
2.Universitatea BabeŞ-Bolyai Cluj-Napoca
3.Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia
4.Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu
5.Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva
6.Muzeul de Istorie Turda
7.Liceul de Arte „Regina Maria” - Alba Iulia
8.Colegiul „Horea, Cloşca şi Crişan” - Alba Iulia
9.Asociaţia Nevăzătorilor din România - Filiala Judeţeană Alba.
 
 
CITEŞTE şi:
 
 

Pantheon 3D, program multianual al muzeului albaiulian care va beneficia de cea mai mare finantare AFCN din judetul Alba Pantheon 3D, program multianual al muzeului albaiulian care va beneficia de cea mai mare finantare AFCN din judetul Alba Pantheon 3D, program multianual al muzeului albaiulian care va beneficia de cea mai mare finantare AFCN din judetul Alba Pantheon 3D, program multianual al muzeului albaiulian care va beneficia de cea mai mare finantare AFCN din judetul Alba Pantheon 3D, program multianual al muzeului albaiulian care va beneficia de cea mai mare finantare AFCN din judetul Alba Pantheon 3D, program multianual al muzeului albaiulian care va beneficia de cea mai mare finantare AFCN din judetul Alba Pantheon 3D, program multianual al muzeului albaiulian care va beneficia de cea mai mare finantare AFCN din judetul Alba Pantheon 3D, program multianual al muzeului albaiulian care va beneficia de cea mai mare finantare AFCN din judetul Alba Pantheon 3D, program multianual al muzeului albaiulian care va beneficia de cea mai mare finantare AFCN din judetul Alba
Taguri: Pantheon 3D, finantare AFCN, judetul Alba, proiect castigator, Anca Timofan, Calin Suteu, Catalin Pavel

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>