#459
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
La Aiud are loc prima editie a Festivalului Coral Dorin Pop

La Aiud are loc prima editie a Festivalului Coral Dorin Pop

Revista nr. 422 | 27-11-2017 | Alexandru Mitchievici


În aşteptarea sărbătorilor de iarnă Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” pregăteşte un nou eveniment cultural pentru locuitorii Aiudului, propunând piese corale şi colinde în interpretări de bună factură.
 

Ediţia I a Festivalului Coral „Dorin Pop” are loc duminică, 3 decembrie 2017, începând cu ora 16.00.

Participă:
CAPPELLA TRANSYLVANICA - Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca
CORUL DORULEŢ - Ocna Mureş
CORUL ASTRA - Câmpia Turzii
CORUL SACERDOTES DOMINI al preoţilor din Protopopiatul Aiud

Evenimentul are loc la Căminul Cultural Ciumbrud, iar intrarea este liberă!

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Primăria Municipiului Aiud şi Consiliul Local Aiud.

Festivalul este prilejuit de Centenarul Dorin Pop...
 

CENTENAR DORIN POP (informaţii oferite de organizatori)

Dirijorul Dorin Pop s-a născut în data de 6 octombrie 1917 în comuna Geomal, judeţul Alba. Tatăl său Iosif a fost preot, provenind dintr-o familie de preoţi, iar mama sa, Melania, a fost casnică. Au avut trei copii: Dorin, Mircea şi Venturia.

A fost înscris la şcoala elementară din satul natal, iar începând cu clasa a II-a şi-a continuat studiile la Aiud, unde s-a mutat cu familia în anul 1925.

Studiile liceale le-a urmat la Liceul „Titu Maiorescu” din Aiud, finalizate cu examenul de bacalaureat în anul 1936. Se înscrie la Universitatea „Regele Ferdinand” din Cluj, urmând cursurile Facultăţii de Filosofie. În anul 1937 s-a înscris şi la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, secţia pedagogică. În anul 1941 finalizează studiile la Conservatorul din Timişoara, unde instituţia clujană s-a refugiat după dictatul de la Viena. În anul 1941 se înscrie la secţia de compoziţie a Academiei de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti. Între anii 1949-1951 a frecventat cursurile clasei de compoziţie a lui Sigismund Toduţă în cadrul Conservatorului din Cluj.

În anul 1945, după perioada de mobilizare, devine profesor suplinitor la Liceul nr. 4 din Cluj. În anul 1950 se căsătoreşte cu Anastasia Crişan şi vor avea doi copii: Adrian (n. 1951) şi Cristina (n.1956).

În anul 1951 se transferă la Conservalorul din Cluj pe post de asistent. Din 1960 devine conferenţiar suplinitor la disciplina Dirijat cor şi ansamblul cor, iar din anul 1961 şef de catedră. Între 1958-1965 a fost secretarul Consiliului Ştiințific, iar între anii 1968-1972 a fost Decanul Facultăţii de Compoziţie, Dirijat, Pedagogie. S-a stins din viaţă în 15 octombrie 1985.

Festivalul coral aiudean, un nou eveniment cultural şi artistic, îşi propune să cinstească memoria şi activitatea de excepţie, să facă cunoscut lumii o personalitate complexă, precum şi moştenirea artistică a omului şi dirijorului Dorin Pop.
 

CITEŞTE şi:
 
 
Taguri: prima editie, festivalul coral Dorin Pop, dorulet, preoti, academia de muzica, Gheorghe Dima

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>