#451
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Apel de la Alba Iulia catre senatorul Daniel Breaz

Apel de la Alba Iulia catre senatorul Daniel Breaz

Revista nr. 421 | 20-11-2017 | Alexandru Mitchievici


Dragoş Zaharia, preşedintele SM SPEROMAX Alba Iulia, trage un semnal de alarmă privind intenţia unor parlamentari PSD de a schimba legea care se ocupă de organizarea şi funcţionarea ONG-urilor...


Dragoş Zaharia conduce de 10 ani organizaţia pacienţilor de scleroză multiplă din judeţul Alba care numără oficial 85 de pacienţi (la nivelul judeţului sunt aproximativ 200 de persoane cu scleroză multiplă).

Apelul lui Dragoş Zaharia:

„Către senator Daniel Breaz (senator de Alba)

Vă scriu pentru a-mi manifesta îngrijorarea în legătură cu propunerea de amendare a OG 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii. Conform agendei Senatului României amendamentele vor fi discutate luni, 20 noiembrie.

Iniţiativa legislativă a parlamentarilor Nicolae Şerban - senator PSD şi Pleşoianu Liviu Ioan Adrian - deputat PSD vizează reglementarea excesiv de strictă a statutului de utilitate publică al organizaţiilor neguvernamentale şi noi cerinţe sufocante de raportare financiară pentru toate organizaţiile neguvernamentale şi are un impact negativ imediat asupra drepturilor şi modului de funcţionare al organizaţiilor neguvernamentale din România:

Amendamentele la definirea statutului de utilitate publică omit domenii critice pentru societatea românească: educaţia civică şi democratică, drepturile omului şi combaterea discriminării. Aceste lipsuri au fost semnalate şi de punctul de vedere al Guvernului României. În plus, sunt excluse de la obţinerea statutului de utilitate publică toate organizaţiile care desfășoară activităţi de sprijinire sau opoziţie faţă de un partid sau candidat la o funcţie sau demnitate publică. Sunt afectate astfel organizaţiile de tip watchdog, în special cele din zona de prevenire şi combatere a cazurilor de corupţie sau abuzurilor, care sunt puse practic în imposibilitate de a-şi desfăşura activitatea.

Propunerea legislativă introduce un articol care prevede obligativitatea de raportare semestrială a veniturilor şi cheltuielilor organizaţiei. Această solicitare se suprapune cu obligaţiile curente de raportare. Menţionăm că şi această propunere a primit aviz negativ din partea Guvernului României. În plus, raportarea trebuie făcută în termen de 30 de zile de la încheierea semestrului precedent şi trebuie să conţină pentru fiecare venit în parte persoana sau activitatea care a generat venitul. Există o serie de cazuri în care acest lucru este tehnic imposibil (de ex. cazul donaţiilor prin SMS) şi pune o presiune administrativă şi birocratică suplimentară inutilă nu numai asupra organizaţiilor neguvernamentale ci şi asupra instituţiilor statului. Reglementarea propune suspendarea organizaţiilor care nu îndeplinesc această prevedere şi dacă după 30 de zile de suspendare informaţiile nu sunt publicate, organizaţia trebuie să îşi înceteze activitatea.

Măsurile propuse aduc însă o gravă atingere vieţii asociative din România, dreptului la asociativitate al cetăţenilor României şi restrâng activităţile a mii de organizaţii de bună credință care oferă servicii şi programe către sute de mii de persoane şi care sunt sprijinite financiar de milioane de cetăţeni.

Dată fiind gravitatea măsurilor propuse, vă solicităm să respingeţi aceste amendamente la OG 26/2000, la fel cum a făcut şi Guvernul României care a dat aviz negativ propunerii legislative”.
 
 
CITEŞTE şi:
 
Taguri: Dragos Zaharia, scleroza multipla, senatorul Daniel Breaz, asociatii, fundatii, schimbarea legislatiei, Nicolae Serban

Ratari

Criticisme (1)

om
22-11-2017
parca-l si intereseaza pe nenea senator..
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>