#456
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Stagiunea Skepsis s-a incheiat cu un spectacol de zile mari

Stagiunea Skepsis s-a incheiat cu un spectacol de zile mari

Revista nr. 421 | 20-11-2017 | Alexandru Mitchievici


Alba Iulia, noiembrie 2017. Stagiunea cu Skepsis s-a încheiat apoteotic, cu un spectacol-eveniment la Casa de Cultură a Studenţilor: „Minciuni nevinovate”. Aproximativ 340 de spectatori de toate vârstele au asistat la premiera spectacolului „Minciuni nevinovate”, după Peter Shaffer, scriitor britanic.


„Am ales să încheiem proiectul Stagiunea cu Skepsis 2017 cu un spectacol care să reprezinte o provocare atât pentru tinerii actori, cât şi pentru spectatori. În acest spectacol, personajul principal, D-na Lemberg, trăieşte o perioadă în care izolarea o face să-şi reamintească un episod critic al vieţii ei, un moment de despărţire care a marcat-o definitiv. Vocea ceiluilalt îi răsună încă în minte, gândurile şi amintirile se reconstituie prin gândurile rostite cu voce tare. Se înfiripează începutul unui proces de conştiinţă. Frank şi Tom sunt doi prieteni care au nevoie de sfaturile d-nei Lemberg pentru a-şi rezolva anumite probleme, însă treptat se dezvăluie faptul că aceste probleme ascund un conflict care mocneşte”, spune Viorel Cioflică, regizorul şi coordonatorul Grupului Skepsis.

Fără îndoială, spectacolul este susţinut de jocul complex care se cere de la personajul principal, D-na Lemberg (Ludmila Cioflică), care prin interacţiunea cu celelalte personaje dezvoltă un real proces de conştiinţă în care prezentul şi trecutul se reinterpretează pentru a dezvălui în final un adevăr ascuns, o povară pe care o poartă pe suflet:

„Este foarte greu să joci un personaj dacă nu reuşeşti să rezonezi cu ceva din el, cu o mică trăsătură de caracter, un mod de a vedea lucrurile, cu orice care sa creeze o legătură între tine şi el. Sofie, personajul pe care l-am jucat nu este alb sau negru, ci acoperă toată paleta, ceea ce l-a făcut foarte ofertant pentru mine ca actor. Doar în momentul în care am înţeles şi am acceptat slăbiciunile, tăria, ironia, empatia, eleganţa, dar şi duritatea personajului, jocul meu a curs. Da, ele pot coexista în acelaşi om, doar că se manifestă în diferite momente, în funcţie de persoanele cu care interacţionează. La fel este şi cazul lui Sofie. Mândria şi încăpăţânarea, dorinţa de a modela imaginea unui bărbat ideal lângă ea, au costat-o pe Sofie marea iubire a vieţii sale. Este greu să accepte eşecul. Preţ de o oră şi ceva, cât durează piesa, Sofie trăieşte toate etapele vindecării interioare: izolarea de restul lumii pe o plajă, crearea unei lumi în care ea poate fi ceea ce-şi doreşte să fie, până la dezvăluirea adevărului odată cu apariţia celor doi tineri. Cred ca toate personajele din piese îşi doresc sau acceptă să fie Altcineva decât sunt, motivaţi fie de dragoste, fie de dorinţa de a avea succes, fie de a avea importanţă sau de a fi plăcuţi de ceilalţi. Mă gândesc câţi dintre noi nu facem asta, din când în când?”, a declarat Ludmila Cioflică.
 
Leit-motivul personajului principal, doamna Lemberg, ghicitoare sau specialistă în divinaţie („Doamna Lemberg nu minte niciodată”) dispare la final, când chiar doamna Lemberg dă jos de pe firma cabinetului său de astrologie cuvintele... „nu minte niciodată”.

Rolul complex interpretat de Ludmila Cioflică (un rol care ne dezvăluie o adevărată actriţă, pe care o întrevăzusem şi în alte sepectacole chiar dacă erau roluri mai simple, sau în aparenţă mai simple) a fost completat inteligent de colegii de scenă. Va fi interesant să vedem acest spectacol peste 1-2 sau mai mulţi, să vedem cum evoluează actorii, dar şi spectacolul în sine.

„Actorii sunt provocaţi să exprime intensitatea conflictelor interioare care îi domină. Dincolo de intriga destul de simplă, actorii şi spectatorii trăiesc împreună realitatea unnui episod de viaţă care trimite la câteva întrebări care  ţin de relaţia noastră cu noi înşine: Va reuşi conştiinţa să destrame minciunile cu care ne înconjurăm? Care este preţul mândriei, al orgoliului personal? Dacă ne atingem scopurile fără a ne gândi la mijloace putem fi fericiţi? Mulţumim tuturor partenerilor şi sponsorilor noştri pentru încrederea acordată! Mulţumim spectatorilor cu skepsis la inimă pentru dragostea de teatru, pentru că vin şi revin la spectacolele noastre!”, mai spune Viorel Cioflică.

Distribuţia spectacolului:

D-na Lamberg - Ludmila Cioflică
Frank - Răzvan Cociobea
Tom - Viorel Cioflică
Vassy - Vinicius „Clăbuc” Moldovan
 
Asistenţa tehnică - Ovidiu Bartha
Regia - Viorel Cioflică. 
 

*Chiar dacă stagiunea cu Skepsis s-a încheiat, pe ei, pe actori, îi vom mai putea vedea în anumite spectacole de poezie, muzică şi dans în luna decembrie...
 

CITEŞTE şi:

Stagiunea Skepsis s-a incheiat cu un spectacol de zile mari Stagiunea Skepsis s-a incheiat cu un spectacol de zile mari Stagiunea Skepsis s-a incheiat cu un spectacol de zile mari Stagiunea Skepsis s-a incheiat cu un spectacol de zile mari Stagiunea Skepsis s-a incheiat cu un spectacol de zile mari Stagiunea Skepsis s-a incheiat cu un spectacol de zile mari
Taguri: stagiunea Skepsis, spectacol de zile mari, minciuni nevinovate, Ludmila Cioflica, doamna Lemberg nu minte niciodata

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>