#455
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Deputatul Ioan Dirzu cere sanctiuni pentru cei care incalca prezumtia de nevinovatie

Deputatul Ioan Dirzu cere sanctiuni pentru cei care incalca prezumtia de nevinovatie

Revista nr. 419 | 17-10-2017 | Alexandru Mitchievici


Deputatul Ioan Dîrzu, preşedintele PSD Alba: Îmi doresc ca PSD să susţină implementarea rapidă în legislaţia românească a Directivei europene pentru respectarea prezumţiei de nevinovăţie (comunicat)


Parlamentul European a adoptat anul trecut Directiva europeană 343/ 2016 privind consolidarea prezumţiei de nevinovăţie. Directiva este obligatorie pentru toate statele membre şi ea trebuie introdusă şi în legislaţia naţională până la data de 1 aprilie 2018.

Îmi doresc ca PSD să susţină implementarea rapidă în legislaţia românească a Directivei europene 343/2016 pentru respectarea prezumţiei de nevinovăţie, nu pentru motivele pentru care le-ar crede unii colegi din opoziţie, ci pentru a pune în practică un bun câştigat prin sistemul european de protecţie a drepturilor omului, sistem din care şi noi am vrut să facem parte.

Declaraţiile preşedintelui Iohannis despre „penali” şi comunicatele anumitor parchete încalcă legislaţia europeană. Termenii de „penali” sau „puşcăriabili” vor trebui să dispară din discursul public. Discursul preşedintelui pe tema „penalilor” este un discurs anti-european şi atacă frontal drepturile fundamentale ale omului.

Din perspectiva europeană, la fel de ilegale şi defăimătoare sunt şi comunicatele unor unităţi de parchet sau interviurile unor magistraţi prin care sunt incriminate persoanele publice şi le prezintă ca fiind vinovate înainte de a se pronunța o instanţă. PSD va susţine implementarea rapidă a Directivei europene privind consolidarea prezumţiei de nevinovăţie.

Inclusiv propaganda anti-PSD trebuie să înţeleagă că Directivele europene sunt obligatorii pentru toate statele UE. Până la 31 martie, România este obligată să introducă în legislaţia naţională directiva privind consolidarea prezumţiei de nevinovăţie. Legislaţia română trebuie să prevadă sancţiuni pentru cei care încalcă prezumţia de nevinovăţie şi măsuri reparatorii pentru cei afectaţi.

Prezumţia de nevinovăţie trebuie respectată până la pronunţarea definitivă a instanțelor de judecată: „Directiva stabileşte obligaţia, pentru toate statele membre, să asigure că persoanele suspectate şi acuzate beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la dovedirea vinovăţiei conform legii.

Declaraţiile publice ale unor oficiali ai statului despre „penali” încalcă prezumţia de nevinovăţie: „Prezumţia de nevinovăţie ar fi încălcată în cazul în care declaraţii publice ale autorităţilor publice sau decizii judiciare, altele decât cele privind stabilirea vinovăţiei, se referă la o persoană suspectată sau acuzată ca fiind vinovată, atât timp cât vinovăţia persoanei respective nu a fost dovedită conform legii”.... „Noţiunea de „declaraţii publice ale autorităţilor publice” ar trebui înţeleasă ca fiind orice declaraţii care se referă la o infracţiune şi care emană fie de la o autoritate implicată în procedurile penale legate de infracţiunea respectivă, cum ar fi autorităţile judiciare, poliţia şi alte autorităţi de aplicare a legii, fie de la o altă autoritate publică, cum ar fi miniştrii şi alţi funcţionari publici, fără a se aduce atingere dreptului intern în materia imunităţii.

Conform Directivei, statele membre ar trebui să ia măsurile adecvate pentru ca autorităţile publice, atunci când comunică informaţii mass-mediei, să nu se refere la persoanele suspectate sau acuzate ca fiind vinovate atât timp cât nu s-a dovedit conform legii că sunt vinovate.

Un plus pentru asigurarea unui proces echitabil în materie penală va fi reprezentat interzicerea telejustiţiei şi a „defilării în cătuşe” a celor puşi sub acuzare: „Autorităţile competente ar trebui să se abţină de la prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate ca fiind vinovate, în instanţă sau în public, prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică, cum ar fi cătuşele pentru mâini sau pentru picioare, boxele de sticlă sau cuştile”.

Va trebui să dispară sintagma: „să îşi demonstreze nevinovăţia”. Sarcina probei revine celui care acuză: (22) „Pentru stabilirea vinovăţiei persoanelor suspectate sau acuzate, sarcina probei revine organelor de urmărire penală, iar orice îndoială ar trebui interpretată în favoarea persoanei suspectate sau acuzate”.

Procurorii vor trebui să respecte prezumţia de nevinovăţie şi vor trebui să prezinte în rechizitorii şi probele care sunt în favoarea suspecţilor/ inculpaţilor. Orice dubiu este în favoarea celui acuzat: (23) „În diverse state membre, nu numai organele de urmărire penală, ci şi judecătorii şi instanţele competente au responsabilitatea de a căuta atât probe incriminatoare, cât şi dezincriminatoare”.

O cale de atac eficientă, care este disponibilă în cazul încălcării oricăror drepturi prevăzute în prezenta directivă, ar trebui să aibă ca efect, în măsura în care este posibil, plasarea persoanelor suspectate sau acuzate în aceeaşi situaţie în care s-ar fi aflat dacă încălcarea nu s-ar fi produs, în vederea protejării dreptului la un proces echitabil şi a dreptului la apărare.

În concluzie, îmi doresc ca, în România, prezumţia de nevinovăţie să devină o regulă pentru existenţa unui proces echitabil în materie penală, iar dreptatea să înceapă a fi împărţită în mod just, nearbitrar, deci echitabil.
 

Cu deosebită consideraţie,
Deputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu

CITEŞTE şi:
 
Taguri: deputatul Ioan Dirzu, sanctiuni, prezumtia de nevinovatie, penalii, puscariabili, justitie, penala

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>