#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Spectacolele grupului Skepsis apreciate in Romania si Republica Moldova

Spectacolele grupului Skepsis apreciate in Romania si Republica Moldova

Revista nr. 418 | 01-11-2017 | Alexandru Mitchievici


Toamnă frumoasă pentru grupul Skepsis: în luna octombrie, 2017, Grupul Skepsis, cu sprijinul Casei de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, a reprezentat centrul universitar din Alba Iulia şi municipiul Alba Iulia la câteva evenimente culturale în România şi Republica Moldova.


Spectacolele prezentate de actorii de la Skepsis, În largul mării şi Procesul lui Prometeu, au fost apreciate deopotrivă de spectatori şi organizatori.

Gheorghe Mîndru, directorul Teatrului Naţional Muzical Dramatic „B.P.Haşdeu”, Cahul (Republica Moldova), a declarat:

„În perioada 16-20 octombrie 2017 Muzical-Dramaticul „B.P.Haşdeu” a organizat o Săptămână de Teatru dedicată celei de a 30-a aniversări a instituţiei, în cadrul căreia au evoluat câteva teatre din Republica Moldova (Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, Teatrul Republican „Luceafărul” , Teatrul „Guguţă” din Chişinău, Teatrul Naţional Găgăuz „D.Tanasoglu” din Comrat) şi România (Teatrele „Vasilache” şi „Mihai Eminescu” din Botoşani, Teatrul „Luceafărul” din Iaşi, Teatrul „Cărăbuş” din Brăila şi Teatrul „Skepsis” din Alba Iulia).

Faptul că Teatrul „B.P.Haşdeu” și-a onorat, cu omenie şi demnitate, obligaţiile de amfitrion al manifestării se datorează în mare măsură spectacolelor prezentate la un înalt nivel profesionist de către teatrele invitate. Emoţiile actorilor cahuleni au fost copleşitoare, emoții trăite atât împreună cu spectatorii lor fideli, cu teatrofilii inveteraţi şi veritabili, cât şi cu actorii participanţi la eveniment.

O impresie puternică a produs și Grupul Skepsis din Alba Iulia. E un grup original, insolit chiar, drept mărturie constituind repertoriul său incitant, predilecția pentru autori dramatici de talia lui Slawomir Mrozek, Eugene Ionesco, Karel Capec şi, în ultimă instanță, ineditul şi modernitatea abordării actului teatral.

Că e un teatru original, tentat a sfida anumite tipare, ne-am convins, urmărind spectacolul „În largul mării”, după o piesă de Slawomir Mrozec. Actorii au jucat cu dăruire, emanînd din scenă o energie caldă și pozitivă prin jocul lor inspirat. Spectatorul urmărea intrigat evoluția relaţiilor dintre personaje: deşi aveau un discurs calm, nuanţau cuvântul, conferindu-i plastica oportună pe care o schimbau de la o replică la alta. Aşa s-a întămplat şi la vizionarea spectacolului „Procesul lui Prometeu” realizat după nuvela „Osândirea lui Prometeu” a scriitorului ceh Karel Capek. Montat, ca şi „În largul mării”, de acelaşi Viorel Cioflică, spectacolul reproduce un episod verosimil ce sugerează cum a fost apreciată şi interpretată jertfa lui Prometeu de către semenii săi.

Diferă opiniile noastre de cele ale grecilor din acele timpuri mitice? Întrebarea nu-i întâmplătoare. Provocând spectatorii la o reîntoarcere imaginară în fabuloasa lume a mitologiei antice, acest spectacol satiric e şi unul dinamic, interactiv, el implicând publicul în analiza proceselor intentate de semeni oricărui om care-şi asumă riscul reformărilor. Un spectacol care arată că, după cum afirmă cei de la „Skepsis”, teatrul lor nu vrea să dovedească ceva, ci să descopere, provocând spectatorii să identifice ceva esenţial ce ţine de condiţia umană, de relaţiile cu comunitatea din care fac parte.”
 
 
 
 
Antoneta Trifu, consilier şi regizor artistic al Teatrului Studenţesc „Moft”, precizează:

„În perioada 20-22 octombrie 2017, la Bușteni s-a desfăşurat cea de-a XIII-a ediţie a Galelor Teatrului Studenţesc „SERI ÎN LUMEA THALIEI”, proiect organizat de Casa de Cultură a Studenţilor din Ploieşti, în parteneriat cu Universitatea Petrol - Gaze din Ploieşti, Primăria oraşului Buşteni şi Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni. Proiectul a fost finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului.

Au participat formaţii studențești de teatru din centrele universitare Alba Iulia, Cluj-Napoca, Galați, Iaşi şi Ploieşti. Juriul concursului a fost format din personalităţi din domeniul teatrului, artei spectacolului şi educaţiei:

- Profesor universitar doctor inginer Daniela Buzoianu, prorector al Universităţii Petrol - Gaze din Ploieşti: preşedintele juriului
- Constantin Spurcaciu, directorul Centrului Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni
- Marcela Țimiraş, regizor artistic şi coregraf la Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti
- Miriam Dumitrescu, şef serviciu Secretariat literar, organizare spectacole, marketing & PR şi consultant artistic la Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti
- Ovidiu Pascal, scenograf la Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti.

În acest an am primit cu bucurie vestea că trupa „Skepsis”, câştigătoarea de anul trecut a Trofeului Galelor Teatrului Studenţesc „Seri în Lumea Thaliei”, va fi prezentă pe scena festivalului cu spectacolul „Procesul lui Prometeu”, în regia lui Viorel Cioflică, om deosebit şi profesionist de excepţie, pentru care avem tot respectul. Juriul şi publicul prezent în sală, precum şi celelalte trupe din festival au apreciat spectacolul prezentat de formaţia din Alba Iulia, remarcând în mod deosebit originalitatea textului, expresivitatea interpreților, coregrafia şi emoția artistică pe care tinerii actori au transmis-o.

Performanţa actului artistic a fost răsplătită cu următoarele premii:

- Premiul pentru popularitate: Spectacolul „Procesul lui Prometeu”
- Premiul pentru originalitate: Spectacolul „Procesul lui Prometeu”
- Premiul pentru originalitatea costumelor: Spectacolul „Procesul lui Prometeu”
- Premiul Centrului Cultural „Aurel Stroe”: Spectacolul „Procesul lui Prometeu”
- Premiul pentru actor în rol principal: Locul 3. Răzvan Cociobea.

Casa de Cultură a Studenţilor Ploieşti mulțumeşte din inimă tinerilor „Prometei” de la Alba Iulia, le urează mult succes în activitatea lor artistică şi îi așteaptă cu drag la următoarea ediţie a Galelor Teatrului Studențesc Seri în Lumea Thaliei!”.
 

CITEŞTE şi:
Taguri: grupul Skepsis, in largul marii, B.P. Hasdeu, carabus, Braila, teatrul national gagauz, Viorel Cioflica

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>