#459
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Atelierele Museikon la Alba Iulia

Atelierele Museikon la Alba Iulia

Revista nr. 415 | 18-10-2017 | Alexandru Mitchievici


Primul proiect legat de arta icoanelor la Museikonul albaiulian, care funcţionează în cadrul Muzeului Naţional al Unirii: un atelier de icoane, în care doritorii pot deprinde arta de a lucra o icoană...


Dar iată ce precizează Ana Dumitran, coordonatorul Museikonului: „În perioada 23-28 octombrie 2017 se va desfăşura prima ediţie a Atelierelor Museikon, un eveniment cultural-artistic adresat publicului interesat de arta religioasă, dar şi celui care şi-ar dori să afle – chiar şi numai din pură curiozitate – cum se pictează o icoană, care sunt provocările pe care le întâmpină iconarul astăzi, cum trebuie să privim o icoană şi cum ne privesc icoanele pe noi. Dialogul cu pictorii va putea avea loc zilnic între orele 9-13 şi 15-19, de luni până vineri, iar sâmbătă, 28 octombrie, între orele 9 şi 17.

Existenţa icoanelor a fost întotdeauna o provocare pentru societatea creştină şi pentru societatea umană în ansamblu, căci ceea ce creştinii numesc idoli sunt tot un soi de imagini sacre, nevoia credinţei de a vedea fiind în general mai mare decât aceea de a auzi. În cea mai mare parte din istoria omenirii, de fapt până în timpul Renaşterii, arta – şi cu deosebire pictura – a fost o formă de manifestare religioasă, nu un meşteşug practicat pentru a înfrumuseţa existenţa cotidiană. Această latură profund spirituală s-a pierdut, ceea ce nu înseamnă că omul este astăzi mai puţin consumator de imagine sau mai puţin dispus să acorde unor imagini valori transcendentale, lăsându-se ghidat de ele până la dependenţă. Dar într-o lume atât de asaltată de imagini, prin intermediul mass-media, a cinematografiei, fotografiei şi industriei publicitare, care ne mai sunt icoanele şi care idolii? Cum putem evita pericolul banalizării icoanei atunci când o găsim de cumpărat ca suvenir, când o vedem traficată ca obiect de desfătare estetică ori, mai grav, transformată într-o sursă de câştig ? Întrebările devin şi mai grele dacă pornim de la realitatea că astăzi, cel puţin în România, în fiecare casă există cel puţin un obiect considerat icoană, dar – zoriţi de iureşul vieţii – câţi dintre noi mai zăbovim zilnic în faţa ei pentru a spune o rugăciune, pentru a ne închina sau a o săruta ? Într-o astfel de realitate, mai avem oare nevoie de icoane ?

Încă din faza de proiect, Museikon şi-a asumat sarcina de a oferi cadrul pentru dezbaterea unor astfel de probleme. Ca muzeu participativ, care nu se rezumă la a restitui istoria icoanei, ci se simte responsabil şi pentru viitorul său, Museikon încearcă să îi aducă alături pe cei care ştiu ce este icoana şi pe cei care nu mai ştiu, pentru a afla unii de la alţii că societatea contemporană trăieşte prin şi pentru icoană tot atât de mult cum s-a trăit şi în veacurile trecute. Doar că acum modalităţile de informare fiind mult mai numeroase, riscul de a confunda icoana cu rivalele sale, idolul sau pseudo-icoana, este mult mai mare. Pentru a evita măcar în parte acest risc, doritorii de răspunsuri vor putea dialoga cu câţiva dintre cei îndreptăţiţi să le ofere: preoţi iconari asemenea marilor maeştrii ai icoanei bizantine, dar şi pictori care şi-au găsit sau care se mai află încă în căutarea adevăratelor modele. Contactul direct cu aceşti iconografi, cu diversele stadii ale muncii lor, va face mai uşor inteligibilă lumea ilustrată în icoană, o lume cu reguli proprii de ordonare, care nu e nici simplistă, nici naivă, nici lipsită de realism, dar nici nu poate îmbrăca frumuseţea lumii noastre pur şi simplu pentru că nu aparţine acestei lumi. Mai mult, cei care vor veni în atelier pentru a căuta răspunsuri, vor avea ocazia să vadă cum se naşte chipul unui sfânt. Dedicată mitropolitului Simion Ştefan, canonizat în anul 2011, sfântul transilvănean din secolul al XVII-lea căruia îi datorăm prima traducere integrală a Noului Testament în româneşte, ediţia din acest an a Atelierelor Museikon va insista pe găsirea unor atribute care să îi facă uşor de recunoscut calitatea de protector al Ardealului.

Din invitaţia de a cunoaşte mai îndeaproape icoana nu poate lipsi prezentarea pictorilor participanţi: ieromonahii Pantelimon Şuşnea şi Siluan Timbuş, preotul Nicolae Bălan, profesorul univ. dr. Marcel Muntean, restauratoarea Daniela Burnete şi pictorii Teona Antonescu, Ana Jilinschi, Claudiu Mihăilă, Andrei Nuţu, Florin Poenariu, Cristina Răileanu şi Adrian Sicoe. Autori a numeroase lucrări, unele dintre ele realizate pentru credincioşi din afara României, laureaţi ai unor premii prestigioase sau aflaţi la începutul studiilor universitare, cei 12 iconari – asemeni celor 12 apostoli – vin din medii diferite, au concepţii şi experienţe de viaţă diferite, dar cu toţii sunt acel fel de „vase alese” cu ajutorul cărora putem vedea ceea ce nu mai avem timp să stăm să auzim: temeiul credinţei şi însăşi justificarea vieţuirii noastre, pe Dumnezeu cel pe care nu încetăm să-l îndepărtăm şi care nu încetează să ne iubească.

Prezenţa lor la Alba Iulia nu se va limita doar la realizarea unor icoane, în diverse tehnici, ci va include şi conferinţe, care se vor desfăşura tot în atelier, începând cu ora 17, de luni până vineri. Pentru toate aceste experienţe publicul este invitat la clădirea Museikon, str. Unirii, nr. 3, între 23 şi 28 octombrie 2017”.
 

CITEŞTE şi:
 
Taguri: atelierele Museikon, mesteri iconari, Ana Dumitran, muzeul national al unirii, renasterea, arta religioasa, Simion Stefan

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>