#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Marcel Iures, debut in teatrul de papusi

Marcel Iures, debut in teatrul de papusi

Revista nr. 414 | 09-10-2017 | Alexandru Mitchievici


Deşi face teatru de 40 de ani, Marcel Iureş spune că este „proaspăt debutant în teatrul de păpuşi. În calitatea asta am venit (n.a. - la ediţia 2017 a Festivalului Internaţional de Teatru Poveşti de la Alba Iulia). E o adevărată metafizică teatrul de păpuşi”.


Referitor la expoziţia de fotografie de la Alba Iulia („Atitudini - Marcel Iureş în imagini”), Marcel Iureş a declarat: „Teatrul este o lume pe care am traversat-o... niciodată singur. De obicei râd de ideea de posteritate a actorului. Actorul e ceva ca aburul, se consumă repede. Hârtia e mai tare decât... suportul electronic”.

Despre expoziţie spune cu ironie: „Am devenit material didactic”.

Este singurul actor prezent la toate ediţiile festivalului albaiulian de teatru, chiar dacă nu a jucat la toate ediţiile: „Mereu am fost primit bine, cu atenţie, cu interes la Alba Iulia. Deşi sunt din sud, încet-încet devin ardelean, mă adaptez la ritmul de aici. Recunosc că îmi place”.

Întrebat pe ce loc ar fi festivalul albaiulian într-un clasament al festivalurilor de teatru, Marcel Iureş a spus: „Nu m-am gândit la asta. E un festival cu temperatura lui, vrea să dăruiască. La ediţia a 11-a e deja consacrat, ceea ce este repede pentru un festival”.

Despre Alba Iulia: „Este un oraş care are în spate o marcă. Festivalul a demonstrat că nu este o gogoaşă. E tot ce trebuie. Când te adresezi unor copii ca ei (arătând spre nişte tineri) şi ca mine, e greu. Cultura se face cu foarte mare efort. Nu se preţuieşte”.

Aici la Alba Iulia „se dăruieşte mult. Dar vă spun că este un adevărat efort să te împrieteneşti cu aparatul administrativ, cu politicienii... Apropo, să îmi luaţi un interviu în anul 2076. Îmi expiră buletinul în 2077 şi până atunci vreau să mai vin la Alba Iulia”.

Concluzie: „Dumnezeu se plimbă printre noi şi ne priveşte de la înălţimea... Cum se zice ? Declar deschisă a 12-a ediţie a Festivalului de Teatru Poveşti”.

*Miercuri, 11 octombrie 2017, Marcel Iureş va juca alături de actorii păpuşari de la Craiova într-un spectacol (Furtuna) realizat de Cristian Pepino. Lui Marcel Iureş îi este dedicată o expoziţie cu imagini din spectacolele sale. De asemenea, Marcel Iureş a fost invitatul lui Cătălin Ştefănescu la o discuţie în cadrul Festivalului...
 
 
CITEŞTE şi:
 
Taguri: Marcel Iures, debutant, teatrul de papusi, povesti, teatrul ACT, Alexandru Dabija

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>