#415
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Pictura vandalizata la Galeria Municipala de Arta din Alba Iulia

Pictura vandalizata la Galeria Municipala de Arta din Alba Iulia

Revista nr. 414 | 09-10-2017 | Alexandru Mitchievici


Minţi bolnave la Alba Iulia. Nu animale bolnave, cum spunea marele Breban. Astfel de minţi sunt, există, apar peste tot.


O lucrare de artă de la Galeria de Artă din Alba Iulia a fost distrusă intenţionat de un... nici nu ştim cum să-l numim. Este vorba de o pictură semnată de artistul plastic Gheorghe Dican, care este vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor din România din anul 2016.

Lucrarea făcea parte dintr-o serie de 4 lucrări semnate de Gheorghe Dican aşezate într-o zonă mai puţin vizibilă a Galeriei Municipale de Artă. Lucrarea era aşezată într-un colţ şi cel care a tăiat lucrarea putea să plece nevăzut, pentru că lucrarea se afla într-un unghi mort, într-o poziţie în care cei aflaţi în sala principală nu văd ceea ce se întâmplă. Dar repetăm, era o serie de 4 lucrări semnate de Gheorghe Dican şi totuşi a fost aleasă această lucrare.

Cele 4 lucrări semnate de Dican făceau parte din expoziţia artiştilor vâlceni la Alba Iulia, vernisată în luna august. Reamintim aici, filiala Vâlcea a UAPR are o relaţie specială, de prietenie, cu filiala UAPR Alba, cu artiştii din judeţul Alba.

Cel mai probabil vandalizarea lucrării de artă a avut loc în luna octombrie, când artiştii albaiulieni au venit la Galerie pentru a aduce lucrări pentru o expoziţie la Bucureşti şi foarte probabil uşa Galeriei Municipale de Artă a fost deschisă mai multe ore. Poate nici atenţia celor din Galerie nu a fost îndreptată către cei care au intrat.

„De 36 de ani de când este galeria de artă la Alba Iulia nu am auzit să se fi întâmplat aşa ceva, să fie distrusă o lucrare de artă”, a declarat Alexandru Nicolae Ispas, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastice din România, filiala Alba.

Sunt persoane la Alba Iulia (nu e cazul să le numim aici, poate nu au nici o legătură cu acest incident ciudat) care încearcă să discrediteze filiala Alba a UAPR.

Distrugerea lucrării lui Gheorghe Dican arată că e nevoie de camere video la Galeria Municipală de Artă pentru a preveni prezenţa unor intruşi şi eventualele fapte criticabile...
 
 
* Tâmpitul care a distrus lucrarea ar trebui dus într-un atelier de arta plastică, legat la mâini şi ţinut acolo 2-3 luni să vadă cât se lucrează la o lucrare de artă plastică !
 
CITEŞTE şi:
 
Taguri: pictura vandalizata, galeria municipala de arta, Alba Iulia, Gheorghe Dican, artistii valceni, vandali, pictura distrusa

Ratari

Criticisme (6)

arta
09-10-2017
De unde stiti ca nu este o imbunatatire a tabloului(era cam simplist)
Raspunde
Autor
09-10-2017
singurul motiv pentru distrugerea acestui tablou ar fi doar unul ESTETIC... si atunci ar trebui lasata lucrarea si prezentata la tot felul de expozitii ! dar si asa...
Raspunde
Autor
09-10-2017
singurul motiv acceptabil....
Raspunde
anonim
10-10-2017
Daca si asta e arta... vai de steaua noastra... hai sa aruncam o galeata de lavabila pe o panza si ii spunem arta.
Raspunde
 
Ileana
10-10-2017
Deja un prim suspect...In mentalitatea mediavala,ceea ce nu intelegem trebuie distrus.
Autor
10-10-2017
Cred ca si arta ceausista (realista) care lauda regimul si dictatura ar fi trebuit sa fie pastrata... tocmai pentru a vedea cum se percepea arta in perioada respectiva !
Raspunde
lavabil
10-10-2017
Poate a intrat pe horn ca si ....nenea ala cu renii.
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>