#424
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Transilvania medievala, reinviata printr-un proiect culturalo-istorico-gastronomic

Transilvania medievala, reinviata printr-un proiect culturalo-istorico-gastronomic

Revista nr. 413 | 28-09-2017 | Alexandru Mitchievici


După un scurt periplu la Sebeş, gastronomia transilvană medievală ajunge şi la Alba Iulia. Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia va fi gazda unui eveniment cultural inedit privind viaţa cotidiană din evul mediu transilvănean, în data de 29 septembrie 2017, cu începere de la ora 15.00.


Evul Mediu va prinde viaţă prin mâncare, prin dansuri, prin buna dispoziţie. Evenimentul are loc în curtea Palatului Apor, evenimentul fiind organizat în cadrul proiectului cultural „Gastronomia istorică între ştiinţă şi reenactment. Despre obiceiurile culinare în Transilvania medievală”, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional în sesiunea de proiecte din acest an. Muzeul Municipal „Ioan Raica” din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” este instituţia câştigătoare a proiectului, având ca parteneri Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei din Sibiu. Valoarea totală de finanţare a proiectului este 57.500 lei, din care 50.000 finanţare de la AFCN, restul fiind contribuţia instituţiei beneficiare a proiectului.

„Obiceiurile culinare din Transilvania medievală vor fi promovate printr-o expoziţie cu două componente complementare (arheologică şi gastronomică). Vizitatorii vor avea ocazia să pătrundă în atmosfera medievală, să observe şi să guste la propriu din bucatele pregătite după reţete specifice epocii. Cavalerii de Mulbach vor asigura partea de reenactment la acest eveniment”, ne anunţă organizatorii.

Cei care vor să guste atmosfera epocii medievale sunt aşteptaţi în curtea Palatului Apor din Cetatea bastionară Alba Iulia, unde va fi organizat evenimentul gastronomic-cultural dedicat publicului spectator.

Echipa acestui proiect istorico-gastronomico-cultural sunt arheologi, muzeografi şi istorici medievişti, a căror expertiză este recunoscută în mediul academic, respectiv Beatrice Ciută, cercetător științific dr. în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia - coordonator al proiectului, muzeografii: drd. Radu Totoianu şi lect. univ dr. Călin Anghel (Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia /Muzeul Municipal „Ioan Raica”), lect.univ.dr. Cosmin Popa Gorjanu, istoric, dr. Călin Șuteu, conservator-restaurator Alin Cădan, lect.univ.dr. Cornelia Popa-Gorjanu, Alin Tomuș - sociolog, (Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia), Maria Ţiplic, cercetător științific dr. (Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei din Sibiu).
 
 
Foto: Sebeş, 1 septembrie 2017
 

CITEŞTE şi:
 
Taguri: Transilvania medievala, proiect culturalo-istorico-gastronomic, gastronomie istorica, reconstituire, cavalerii de Muhlbach

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>