#451
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Vioara lui Enescu la Alba Iulia

Vioara lui Enescu la Alba Iulia

Revista nr. 411 | 12-09-2017 | Alexandru Mitchievici


Eveniment muzical la Alba Iulia... marţi, 12 septembrie 2017, la Casa de Cultură a Sindicatelor.


Concertul „Vioara lui Enescu” începe la ora 19.00 şi aduce în faţa publicului albaiulian doi muzicieni de top: Cătălin Croitoru (vioară) și Horia Mihail (pian).

Accesul se face pe bază de invitații, cu distribuție gratuită, ce pot fi ridicate de la casa de bilete a Casei de Cultură a Sindicatelor.

Din program:
A. Dvořák: Dans slav, op. 72, nr.2
J. Brahms: Scherzo
M. T. von Paradis: Siciliană
Fr. Kreisler: Capriciu vienez
P. I. Ceaikovski: Melodie
F. Mendelssohn: On wings of song
M. Moszkowski: Guitarre
J. Massenet: Meditație
C. Porumbescu: Balada
Pugnani-Kreisler: Preludiu și Allegro
Fr. Kreisler: Allegretto
G. Enescu: Balada
Fr. Kreisler: Rondino pe o temă de Beethoven

„Povestea viorii lui George Enescu:

Povestea viorii Guarneri del Gesu, un instrument istoric pe care a cântat în trecut însuşi George Enescu, continuă în perioada 12-19 septembrie 2017. Dacă la Bucureşti marele compozitor este omagiat de mari orchestre, interpreţi şi dirijori de pe întreg mapamondul, violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail merg în localităţi mai mari sau mai mici din ţară, ducând muzica mai aproape de oameni, aşa cum însuşi Enescu obişnuia să facă.
Turneul „Vioara lui George Enescu”, organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media, ajunge anul acesta la Alba Iulia, Deva, Pucioasa, Tulcea şi Slatina.

Vioara Guarneri del Gesu, supranumită Catedrala, pentru sunetul său unic, aflată în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu, este instrumentul de care Gabriel Croitoru s-a îndrăgostit: „Eu, la rândul meu, am o vioară veche italiană, care se pare că face parte dintre viorile importante. Încă nu ştiu exact ce meşter lutier a făurit-o. Însă mi s-a spus de foarte multă lume că e dintre cele mari şi m-am dus, foarte încrezător, cu vioara mea la Muzeul Enescu să văd şi eu cum sună, comparativ cu un Guarneri, bineînţeles. Acolo, toată lumea încântată… Au închis porţile muzeului şi au venit să asiste, căci nimeni nu văzuse, cu foarte mici excepţii, instrumentul. Aşadar, le-am scos. A mea era mult mai arătoasă decât această vioară Guarneri. Am tras două note pe a mea şi apoi, când am pus mâna pe Guarneri, am şi strâns-o repede pe-a mea. Nu era cale de întors, era mult mai strălucitoare. Cu toate că, iată, după 50 de ani în care nu fusese cântată decât foarte rar, ocazional, vioara s-a păstrat, din fericire, în condiţii foarte bune, datorită seifurilor şi tuturor sistemelor de conservare de la muzeu. Insă, toată lumea recunoaşte că, de când a reînceput să sune pe scenă, îşi redobândeşte, de la un an la altul, calităţi pe care, cu siguranţă, le-a avut înainte”, povesteşte violonistul.

Cei doi muzicieni au pregătit un program ce cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian”.

Detalii despre turneu, pe www.vioaraluienescu.ro.

Organizatorii evenimentului sunt Primăria municipiului Alba Iulia și Radio România.
 

CITEŞTE şi:
 
Taguri: vioara George Enescu, Alba Iulia, Guarneri, Catalin Croitoru, Horia Mihail

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>