#424
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Gastronomia medievala reinviata la Sebes

Gastronomia medievala reinviata la Sebes

Revista nr. 409 | 31-08-2017 | Alexandru Mitchievici


Eveniment gastro-culturalo-istoric (dacă se permite o asemenea expresie) la Muzeul Ioan Raica din Sebeş. Vineri, 1 septembrie 2017, va avea loc vernisajul expoziţiei „Gastronomia istorică între știință și reenactment. Despre obiceiurile culinare în Transilvania medievală”.


Expoziţia este realizată în urma unei finanţări câştigate la concursul de proiecte al Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) în primăvara acestui an.

Valoarea finanţării este de 57.500 lei, din care 50.000 au fost asiguraţi de AFCN, restul fiind contribuţia instituţiei beneficiare a proiectului. Partenerii Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş sunt Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu al Academiei Române.

„Tradiţiile culinare ale epocii medievale din Transilvania vor fi promovate în principal printr-o expoziţie cu două componente complementare (arheologică şi gastronomică). Vizitatorii vor avea ocazia sa pătrundă într-o atmosferă veridic medievală, să observe şi să guste, la propriu, din bucatele pregătite după reţete specifice epocii, experimentând astfel un „strop de gust” din Evul Mediu, dar şi participând într-un mod interactiv la această reconstituire. Ei vor deveni astfel din vizitatori, protagonişti în această reconstituire”, spun organizatorii evenimentului de la Sebeş.
 
Cavalerii de Mühlbach şi studenţi ai universităţii din Alba Iulia vor participa la acest eveniment cultural.

Echipa acestui proiect este formată din specialiști, arheologi, muzeografi şi istorici medievişti:
Beatrice Ciută, cercetător științific dr. în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” - coordonator al proiectului
Radu Totoianu (Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş)
Călin Anghel (Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş)
Lect. univ. dr. Cosmin Popa-Gorjanu
Drd Călin Şuteu
Alin Cădan, restaurator-conservator
Lect. univ. dr. Cornelia Popa-Gorjanu
Alin Tomuș, sociolog (Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia)
Maria Ţiplic, cercetător științific dr. la Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române din Sibiu.
 

CITEŞTE şi:
 
Taguri: gastronomia medievala, Sebes, Beatrice Ciuta, Calin Suteu, Calin Anghel, Alin Cadan, cavalerii de Muhlbach

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>