#451
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Daca e august e... Smida Jazz Festival

Daca e august e... Smida Jazz Festival

Revista nr. 407 | 14-08-2017 | Alexandru Mitchievici


În perioada 25-27 august 2017 în Munţii Apuseni are loc a doua ediţie a Smida Jazz Festival. Multă lume compară festivalul de jazz de la Smida cu celebrul festival de la Gărâna, localitate cu vorbitori de limbă germană din Munţii Semenic, lângă Reşiţa, ajuns la ediţia cu numărul 21.


Deşi GoGo Penguin este considerat capul de afiş al festivalului de la Smida, totuşi norvegianul Bugge Wesseltoft este favoritul nostru. Nordicii (suedezii, finlandezii, dar mai ales norvegienii cu jazz-ul fiordurilor) au astăzi un jazz care fără a fi comercial, este foarte plăcut urechii. De alfel în ultimii ani jazzerii scandinavi au dominat la Gărâna Jazz Festival, unde s-au integrat foarte bine, poate şi din cauza nopţilor gărâneze foarte reci.

În acest an la Smida sunt patru trupe care au cântat şi la Gărâna: Bugge Wesseltoft, JazzyBit, Trompetre şi Iordache. Iar capul de afiş de la Smida Jazz Festival 2016 este un alt muzician gărânez: norvegianul cu origini turceşti Ilhan Ersahin, care era aproape anonim în trio-ul lui Bugge Wesseltoft de la Gărâna Jazz Festival 2013.

Despre conceptul festivalului de la Smida vorbesc organizatorii:

„Smida Jazz Festival, un proiect cultural unic în România, axat pe promovarea jazz-ului contemporan şi a abordărilor inovatoare în muzica de jazz, are ca scop promovarea combinării mai multor genuri muzicale, precum și a dialogului cultural ce angajează mai multe țări, întrucât artiștii agreați sunt atât români, cât și străini, iar dimensiunea festivalului este una internațională.

Smida Jazz Festival este organizat de Asociația Transylvanian Cultural Development, care își propune să contribuie activ la dezvoltarea regiunii Transilvaniei, prin promovarea locului de desfășurare, cât și a produselor, respectiv tradițiilor locale. De asemenea, asociația își propune să susțină jazzul contemporan, atât românesc, cât și străin, încercând o simbioză, o sinteză a mai multor genuri și stiluri de muzică. Aceste stiluri lipsesc din peisajul muzical românesc, dar și est-european, contextul cultural actual caracterizându-se prin prezența unor evenimente dedicate jazzului tradițional”.
 
 
Smida...

Cuvântul smida desemna mai demult un loc cu tufe şi ierburi, un loc fără locuire permanentă, un loc neorganizat, undeva la munte, un loc de oierit, folosit pe timpul verii de cei de jos, de la câmpie...
 
Cătunul Smida din judeţul Cluj se află la altitudinea de 1.100 de metri. La recensământul din 2007 număra 22 de persoane. Smida se află în mijlocul Munţilor Apuseni, în judeţul Cluj, aproape de graniţa cu judeţul Alba, unde se ajunge „peste deal”, la Mătişeşti.
 
 
 
Program Smida Jazz Festival 2017:
 

Vineri, 25 august 2017

JazzyBit (România)
The Kandinsky Effect (Franţa)
Tingvall Trio (Germania)

Sâmbătă, 26 august 2017

Trompetre (România)
Sickpicnic (Ungaria)
GoGo Penguin (Marea Britanie)

Duminică, 27 august 2017

Iordache (România)
Eric Vloeimans’s Gatecrash (Olanda)
Bugge Wesseltoft’s New Conception of Jazz (Norvegia)
 
 
 
 
Detalii organizatorice

Abonamentele asigură accesul la concertele și activitățile ce alcătuiesc programul festivalului, pe întreaga durată a acestuia, între 25 și 27 august, adică pe parcursul a 4 zile și 3 nopți. Până în 20 august, prețul unui abonament este de 99 de lei, iar între 21 și 25 august va fi de 119 lei.

Abonamentele pot fi cumpărate și off-line din: librăriile Humanitas și Cărturești din țară, Orange și Vodafone, cinematograful Florin Piersic, Agenția Teatrală, Wens Tour (Agenția Eroilor) - Cluj-Napoca.

Trei zile de festival: 99 de lei (preţ valabil până la 20 august)
O zi de festival: 45 de lei
Trei zile de camping: 35 de lei.

În interiorul suprafeței de desfășurare a festivalului, orice cumpărare (mâncare, băutură, cărți, CD-uri, materiale promoționale etc.) se va face NUMAI cu TOKEN-uri. Acestea pot fi achiziționate de la INFO POINT cu bani gheață sau cu cardul, dar în preajmă nu este ATM. Prețul unui TOKEN este 8 LEI, iar acestea sunt returnabile.

Trebuie respectate toate zonele amenajate și delimitate ca atare, inclusiv cele pentru intrarea în și ieșirea din zona de desfășurare a festivalului, precum și cele ce marcheză parcarea și camping-ul.

Respect și o atitudine responsabilă trebuie manifestate și în atitudinea față de mediul încojurător, cu atât mai mult cu cât zona este arie protejată.
Este permisă intrarea cu apă, scaune pliante, iar animalele de companie sunt și ele binevenite.

Nu este permisă intrarea cu alimente și băuturi alcoolice din afară.

Printre sponsori se numără şi SILVA, aşadar ei vor avea exclusivitate. Berea e dulce, aproape nebăubilă. Aşa am păţit la Gărâna Jazz Festival: toţi comercianţii vindeau bere Silva, care are un gust... greu de descris în cuvinte cuminţi !

Pentru a rămâne în camping este necesară achitarea unei taxe de campare, sub forma unui abonament (35 de lei/3 nopți/o persoană) sau a unui bilet pentru o zi (15/ o noapte/ o persoană).

Vremea se anunță însorită, cu temperaturi cuprinse  între 18 și 21 de grade - ziua, respectiv 9 și 10 grade - noaptea.

În Smida nu este magazin, ci doar o boltă ţărănească faină în Doda Pilii, la 2-3 km de scenă, maxim ! Merită experienţa !
 
 
Camparea

1.cu cortul: la campingul festivalului, în curtea şi în casele oamenilor sau
2.la pensiunile din zonă

Tabăra Ic Ponor: 0744.272.465
Pensiunea Alex: 0728.095.872 - rezervată în întregime
Pensiunea Șușman: 0729.066.466
Pensiunea Dariana: 0729.016.278
Pensiunea Maria: 0742.131.424.
 
 
Cum ajungem la Smida...

Se poate ajunge:
- din Cluj, via Gilău, Căpuşu Mare, Agârbiciu, Râşca, Dealu Negru, Beliş, Bălceşti, Dealu Botii, Răchiţele, Doda Pilii, Smida
- din Alba Iulia, via Turda, Săvădisla, Gilău, Căpuşu Mare, Agârbiciu, Râşca, Dealu Negru, Beliş, Bălceşti, Dealu Botii, Răchiţele, Doda Pilii, Smida
- din Alba Iulia, via Cîmpeni, Horea, Mătişeşti, Poiana Horea, Beliş, Bălceşti, Dealu Botii, Răchiţele, Doda Pilii, Smida
- din Alba Iulia, via Cîmpeni, Horea, Mătişeşti, Poiana Horea, Giurcuţa de Sus, Smida (doar pentru maşini 4x4)
- din Oradea, via Aleşd, Negreni, Răchiţele, Doda Pilii, Smida.
 
Distanţe pe şosea:
Cluj-Gilău-Căpuşu Mare-Râşca-Beliş-Smida 78 km
Alba Iulia-Turda-Gilău-Căpuşu Mare-Râşca-Beliş-Smida 171 km
Alba Iulia-Cîmpeni-Horea-Mătişeşti-Smida 171 km
Alba Iulia-Cîmpeni-Smida... cu varianta scurtă doar pentru maşini 4x4: Mătişeşti-Poiana Horea-Giurcuţa de Sus-Smida
Oradea-Aleşd-Negreni-Bologa-Răchiţele-Smida 127 km
 
Notă: La Răchiţele s-a născut titanul pitic al politicii clujene şi naţionale Emil Boc !
 
 
CITEŞTE şi:
Taguri: Smida, garanez, interpreti, muntii Apuseni, Rachitele, Garana Jazz, Semenic, Cimpeni, Matisesti

Ratari

Criticisme (2)

diana
17-08-2017
Da' n'o sa fie doar Silva. Sigur vor vinde si alta bere, alte bauturi. Ca nu's nebuni sa bage numa' Silva !
Raspunde
Emil
24-08-2017
Sa vedem cum o fi, daca ne lasa si vremea...
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>