#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Cetatea Alba Iulia, un desert de piatra

Cetatea Alba Iulia, un desert de piatra

Revista nr. 407 | 20-08-2017 | Alexandru Mitchievici


Alba Iulia, 2017 Anno Domini. Dacă eşti turist, poate că ţi-e bine. În Cetatea Alba Iulia te simţi ca în Deşertul Sahara. Mai trebuie doar cămile, că piramide a ridicat Sabău, iar palmieri a pus Todea pe banii contribuabililor.


Distrugerea agresivă, cu o violenţă de neînţeles, a spaţiilor verzi din ultimii ani nu putea rămâne la Alba Iulia fără ... urmări termice.

Pe 16 august 2017 un cercetător albaiulian, Călin Şuteu, a realizat un interesant experiment despre temperaturile ridicate artificial de piatra pusă de Primăria Alba Iulia în Cetatea Alba Iulia.

Într-o zi în care temperatura aerului era de 32,5 grade Celsius, acceptabil pe timp de vară, piatra din Cetatea Alba Carolina ajunge şi la ... 50 de grade Celsius.

În Cetate temperatura la „nivelul solului” (vorba vine sol, că este numai piatră), acolo unde păşim, ajunge până la 52,3 grade Celsius, dar în alte zone din oraş (cu multă piatră, asfalt etc) se ajunge chiar la 54,8 grade Celsius (pe Bulevardul Transilvaniei, de exemplu).
 
 

Diferenţa dintre temperatura aerului şi cea a „solului” (a pavajului) este în medie de 15-20 de grade Celsius. Zonele în care temperatura este scăută sunt cele cu copaci şi zone verzi.

Din această perspectivă defrişarea violentă a Parcului Custozza din inima Cetăţii Alba Iulia arată cum nu trebuie făcută dezvoltarea unui spaţiu public cu puternice valenţe turistice: o cetate bastionară de secolul al XVIII-lea !

Dacă vreţi aer curat, respirabil şi pentru ca aberaţii edilitare, cum a fost distrugerea Parcului Custozza, să nu se mai întâmple, luaţi aminte, uniţi-vă şi protejaţi-vă toate spaţiile verzi, petice, parcuri întregi sau pâlcuri de pădure !

Remember: Parcul Custozza a fost distrus în 2011, din ordinul primarului Mircea Hava. Iniţial Primăria Alba Iulia a spus că vor fi tăiaţi doar copacii bolnavi, fiind chemaţi şi nişte specialişti silvici care au arătat că „mulţi copaci sunt bolnavi” în Custozza. Apoi s-a spus că ciorile sunt de vină, că fac mizerie şi, prin urmare, trebuie tăiaţi toţi copacii. Apoi a venit argumentul: trebuie să punem în valoare Piaţa Custozza şi clădirile din jur. Apoi a venit construirea aberaţiei din beton şi sticlă, pe numele de botez Muzeul Principia, construit de Dan Sabău, „restaurator de renume mondial” care a distrus Parcul Custozza în 2011 !

Punem pariu că în zilele următoare în presa din Alba Iulia „vor apărea” (din senin, fără mare tam-tam) câteva articole în care se va vorbi de miile de turişti, de evenimentele frumoase din Piaţa Cetăţii (fostul Parc Custozza), de milioanele de euro investite în infrastructură, de străzile modernizate şi de miticii care refuză să de bani administraţiei luminate de la Alba Iulia ?
 

CITEŞTE şi:
 

Cetatea Alba Iulia, un desert de piatra Cetatea Alba Iulia, un desert de piatra Cetatea Alba Iulia, un desert de piatra Cetatea Alba Iulia, un desert de piatra Cetatea Alba Iulia, un desert de piatra Cetatea Alba Iulia, un desert de piatra Cetatea Alba Iulia, un desert de piatra Cetatea Alba Iulia, un desert de piatra Cetatea Alba Iulia, un desert de piatra
Taguri: cetatea Alba Iulia, un desert de piatra, camile, Dan Sabau, parcul Custozza, Calin Suteu, cercetari

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>