#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Eveniment la Alba Iulia. Zilele Medievale ale Balgradului, editia a doua

Eveniment la Alba Iulia. Zilele Medievale ale Balgradului, editia a doua

Revista nr. 405 | 04-08-2017 | Alexandru Mitchievici


În perioada 5-6 august 2017 la Alba Iulia va avea loc a doua ediţie a festivalului de artă medievală Zilele Medievale ale Bălgradului.


„Având la bază o constantă şi strânsă colaborare artistică de-a lungul anilor, compania de teatru Skepsis (Alba Iulia) şi grupul de muzică medievală şi tradiţională Truverii (Bucureşti) au organizat prima ediţie a evenimentului - care s-a bucurat de o caldă primire din partea publicului de toate vârstele, atrâgând numeroşi concetăţeni şi turişti”, se arată într-un comunicat al Grupului Skepsis.

Organizat de Grupul Skepsis, evenimentul are ca scop promovarea imaginii Municipiului Alba Iulia ca punct de reper pe harta naţională şi europeană a oraşelor-cetăţi care oferă un festival medieval în agenda de evenimente propuse concetăţenilor şi turiştilor.

Sâmbătă, 5 august 2017 - ziua începe cu manifestarea Curtea Comedianţilor, care va prezenta ateliere deschise publicului şi spectacolul La Hanul de la Răscruce - un spectacol original, lucrat pe parcursul acestor zile şi în care prin scene de teatru, dans, poezie, muzică şi duel se vor depăna treptat episoadele şi întâmplările petrecute într-un han medieval, aflat, ca şi Alba Iulia, la răscruce de drumuri, de timpuri şi de vieţi.

Curtea Comedianţilor este un atelier de artă medievală, renascentistă şi tradiţională care reuneşte tineri artişti într-un atelier de creaţie în care se caută revitalizarea rădăcinilor culturale europene. Curtea Comedianţilor aduce la Alba Iulia prin tineri actori membri a mai multor trupe şi companii tinere din ţară. Tinerii lucrează împreună pe parcursul acestei săptămâni în cadrul unor ateliere de formare şi creaţie de teatru, muzică, dansuri, jonglerii şi arta mânuirii armelor medievale. Rezultatul acestor ateliere este spectacolul La Hanul de la Răscruce, care va fi prezentat sâmbătă în cadrul festivalului, spun reprezentanţii Skepsis.

Curtea Comedianţilor poposeşte din nou la Alba Iulia fiind organizată de Societatea Culturală Concret, cu susţinerea Fundaţiei pentru Tineret a Municipiului Bucureşti şi a Casei de Cultură a Studenţilor Bucureşti şi a Grupului Skepsis.

Duminică, 6 august 2016 - cea de-a doua zi de festival este dedicată trupelor şi companiilor invitate care vor susţine o serie de spectacole de teatru pentru cei mici, farse, teatru, jonglerii cu foc şi muzică medievală.

Invitaţia celor de la Skepsis sună astfel: „Timp de două zile vă invităm să reînviem prin artă Bălgradul - cetatea noastră medievală! Vom reauzi paşii grei ai cavalerilor pe care-i vom vedea îmbrăcând armuri strălucitoare şi încrucişând spade lungi şi grele în demonstraţii de mânuire a armelor! Va răsuna muzica truverilor şi trubadurilor care animau curţile medievale şi tavernele vremii!  Ne vom înveseli cu farse şi spectacole de stradă ale actorilor ambulanţi! Vom asista la jonglerii cu foc şi admira măiestria meşteşugarilor târgoveţi”.

Grupurile participante în această ediţie:
TRUVERII (C.C.S. Bucureşti)
STUDIO 24 (C.C.S. Bucureşti)
MEDIEVAL ART (Bucureşti)
LUDIC (C.C.S. Iaşi)
SIRIUS (Bistriţa)
TERRA ULTRASILVANA (Braşov)
PETER PANN (Câmpina)
SKEPSIS (Alba Iulia).
 
 

Programul Zilelor Bălgradului 2017:

Sâmbătă, 5 august 2017                                             

10.00 - Montarea pavilioanelor comedianţilor şi cavalerilor
11:30 - Ateliere deschise
12:30 - Probe tehnice
15.30 - Ateliere deschise
17.00 - Curtea Comedinaţilor - La Hanul de la Răscruce - Spectacol de dansuri, cântece, teatru, jonglerii cu foc, demonstraţii de luptă.

Duminică, 6 duminică 2017

10.30 - Curtea Comedianţilor pentru copii - ateliere deschise şi demonstrative pentru copii; spectacole scurte pentru copii.
11.30 - Teatru de Păpuşi - Compania Peter Pann, Câmpina
17:00 - Arta mânuirii armelor medievale (grupul de reconstituire istorică Terra Ultrasilvana, Braşov)
18.30 - Farse medievale (Compania de Artă Studio 24, Bucureşti)
19.30 - Aventurile Căpitanului Spaventa (Skepsis, Alba Iulia)
20.30 - Concert muzică medievală (Truverii, Bucureşti)
21:30 - Jonglerii cu foc (Sirius, Bistriţa)

Zilele Medievale ale Bălgradului este un eveniment organizat pe baza unui proiect propus de Grupul Skepsis, în parteneriat cu instituţiile locale: Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, şi susţinut de Societatea Culturală Concret, Fundaţia pentru Tineret a Municipiului Bucureşti, Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti.

Pentru realizarea acticvităţilor din cadrul proiectului, Municipalitatea a permis artiştilor accesul la Caponiera situată între Bastionul sf. Carol și Bastionul sf. Elisabeta din cetatea Alba Carolina. Locaţia a fost amenajată în cadrul proiectului transnaţional „Rețea Pilot focusată pe activități temporare ca instrumente de regenerare urbană” - Acronim TUTUR. Prin amenajarea Caponierei mai sus menționată, Municipalitatea a dorit să faciliteze accesul cetățenilor la activități educative, sportive, culturale, pentru creșterea calitații vieții la nivelul orașului.
 

CITEŞTE şi:
 
Taguri: zilele medievale ale Balgradului, targoveti, dansatori, cavaleri si domnite, arta medievala

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>