#455
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Zi-i bade cu fluiera, sarbatoare pastoreasca la Sugag

Zi-i bade cu fluiera, sarbatoare pastoreasca la Sugag

Revista nr. 402 | 15-07-2017 | Alexandru Mitchievici


Câteva zile au trecut de la marile inundaţii de la Şugag, dar oamenii au depăşit cu bine urmările după ce natura s-a dezlănţuit. Drept urmare, Consiliul Local Şugag a decis să nu fie anulat un eveniment tradiţional: Zi-i bade cu fluiera.


Constantin Jinar, primarul comunei Şugag, precizează: „Comunitatea din Şugag a trecut cu bine peste calamităţile din ultima perioadă şi viaţa comunei începe să revină la normal, astfel încât la sfârşitul săptămânii locuitorii de pe Valea Sebeşului sunt invitaţi la cea mai mare sărbătoare păstorească din zonă – „Zi-i bade cu fluiera”.

În ultimele zile administraţia din Şugag şi comunitate s-au mobilizat şi, cu sprijinul instituţiilor cu rol în gestionarea situaţiilor de urgenţă, au reuşit să rezolve cea mai mare parte a problemelor cauzate de viiturile produse în această săptămână pe raza comunei. La Şugag lucrurile încep să se aşeze pe făgaşul normal, însă se lucrează în continuare pentru ca toate efectele calamităţilor naturale din ultimele zile să fie înlăturate, administraţia locală mobilizând toate resursele materiale şi umane disponibile.

În numele Primăriei, Consiliului Local şi al întregii comunităţi din Şugag doresc să aduc mulţumiri celor care ne-au sărit în ajutor şi s-au implicat pentru rezolvarea problemelor cauzate de viituri pe raza comunei.

Dorim să le mulţumim şi să îi asigurăm de întreaga noastră recunoştinţă pompierilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba şi conducerii inspectoratului, voluntarilor, reprezentanţilor Prefecturii şi Consiliului Judeţean, dar şi reprezentanţilor celorlalte instituţii sau firme private care au sărit în ajutorul şugăjenilor. Nu în ultimul rând nu pot să nu apreciez şi să laud aportul lucrătorilor din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Şugag dar şi al localnicilor care nu au rămas nepăsători la problemele consătenilor lor.

Având în vedere situaţia de urgenţă creată, în data de 13 iulie am convocat de urgenţă Consiliul Local Şugag pentru a dezbate oportunitate desfăşurării serbării păstoreşti „Zi-i bade cu fluiera”, programată în 15-16 iulie. În unanimitate consilierii locali au decis ca sărbătoarea să nu fie anulată astfel încât să dăm un semnal clar că locuitorii Şugagului nu s-au plecat niciodată în faţa vreunei încercări sau greutăţi astfel că şi de această dată au trecut împreună, uniţi şi încrezători, peste problemele cauzate de natura dezlănţuită.

Şi ca să arătăm ospitalitatea oamenilor din Şugag vă invităm, sâmbătă şi duminică, la Luncile Prigoanei la sărbătoarea păstorească „Zi-i bade cu fluiera”, manifestare ajunsă la cea de-a 43-a ediţie”.
 

Programul evenimentului
 
Sâmbătă, 15 iulie 2017

Ora 20.00. Concerte, foc de tabără, artificii (prezintă Andreea Bogdan)
 
Duminică, 16 iulie 2017
 
Ora 11.00. deschiderea manifestărilor
Ora 11.30. prezentarea produselor lactate de la stânile locale expuse de producători autohtoni

Ora 12.00. Spectacol folcloric tradițional

Formația de fluieraşi din Şugag
Formația de fluieraşi din Jina
Ansamblul folcloric „Mărginenii de pe Valea Frumoasei” din Căpâlna
 
Ora 13.00. Regal artistic susținut de formația Adrian Neamțu, formație etalon a folclorului din Mărginimea Sibiului, cu soliștii: Adrian Neamțu, Alina Bâcă, Ilie Medrea și Giulia Medrea.
 
Evenimentul este organizat de Consiliul Local şi Primăria Şugag, în parteneriat cu Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Bovine Şugag și Căminul Cultural Șugag.
 
 
CITEŞTE şi:
 
 
Taguri: zi-i bade cu fluiera, sarbatoare pastoreasca, Sugag, oieritul, inundatii, marginenii, Capalna, Valea Frumoasei

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>