#455
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Drumul spre Garana Jazz Festival

Drumul spre Garana Jazz Festival

Revista nr. 401 | 06-07-2017 | Alexandru Mitchievici


În perioada 6-9 iulie 2017 în Munţii Semenic, Banatul Montan, are loc a XXI-a ediţie a festivalului internaţional de jazz.


Organizat de asociaţia Jazz Banat din Timişoara, evenimentul reuneşte nume mari ale jazzului internaţional. Este considerat un festival al timişorenilor, dar aduce laolaltă oamenii din toată România şi din străinătate.

De vreo 4-5 ani Timişoara a încercat să saboteze Festivalul de la Gărâna, dar nu a reuşit. Timişorenii organizează propriul lor festival... cu o săptămână înaintea evenimentului de la Gărâna.

Anul acesta la Timişoara a cântat celebrul Chick Corea, un nume mare, un nume greu, pentru a lua faţa festivalului gărânez, care este organizat tot de un timişorean: Marius Giura.

Marius Giura nu a ascuns niciodată faptul că invitaţii festivalului sunt aleşi de el, pe gustul său, mai conservator. În acest fel s-a născut comunitatea de fani ai festivalului de la Gărâna, care ascultă în general muzicieni consacraţi, unii deveniţi clasici ai genului. Evident la fiecare ediţie sunt şi 2-3 trupe tinere. De la nici o ediţie nu au lipsit muzicienii de jazz din Timişoara, promovaţi cu insistenţă de Marius Giura, şi bine face, este un fel de patriotism muzical local...
 

Totul a început cu câţiva visători...

În 1997, în perioada 8-9 august, în curtea hanului La Răscruce (la Gigi Tăuş) a avut loc prima ediţie a festivalului: au cântat atunci - spun cronicarii - Paul Weiner, Puba Hromatka, Eugen Gondi, Mircea Tiberian, Liviu Butoi, Mirel Butoi, Bega Blues Band, Ionel Bota şi Marta Hristea.
 
Prezentatorul oficial este Florian Lungu, Moşu, inconfundabil, plăcut, amuzant, respectat, o enciclopedie vie a istoriei jazzului.
 

Gărâna ... sau Wolfsberg

Gărâna este o localitate din Munţii Semenic, situată la 36 km de Reşiţa, un centru al germanilor din Banat. Băştinaşii îi spun Wolfsberg, adică Muntele Lupului sau Poiana Lupului. Localnicii s-au stabilit aici în perioada Imperiului Austro-Ungar, în prima jumătate a sec XIX.

Coloniştilor din Boemia (cehi vorbitori de germană) li s-au promis multe pentru a accepta să se stabilească în această zonă montană neprietenoasă, nelocuită. Chiar dacă au dorit să părăsească zona după primele ierni, foarte dure, cu acces greu spre primul oraş (Reşiţa), pemii au fost înduplecaţi până la urmă de scutirile şi promisiunile făcute de autorităţi. Din 1828 pemii au rămas la Gărâna, păstrând tradiţii speciale într-o zonă naturală unică.
 

La Răscruce

Hanul La Răscruce este leagănul festivalului de jazz. Domnul Gigi Tăuş oferă turiştilor tot ce are mai bun din punct de vedere culinar, cultural: gulaş, vin, muzică şi o atmosferă de nota 10.
 
 
 
 
Gărâna şi zona înconjurătoare, un spaţiu ideal de vacanţă !

Arealul festivalului este unul sălbatic și demn de descoprit în profunzime, la pas sau cu bicicleta.

În zonă sunt 1.000 de km de trasee pentru bicicletă şi neînchipuite privelişti.

În apropiere sunt 3 lacuri: 3 ape, Văliug (potrivite pentru scăldă) şi Breazova.

Nu rataţi Parcul Național Semenic, înființat în 1982, un areal protejat ce cuprinde 36.124 hectare de păduri, dealuri, lacuri și răuri. Plimbările la pas în împrejurimi vin cu tentația de a culege mure, afine, ciuperci și alte roade naturale (dar fără excese).

În apropiere de Gărâna se află şi vârful Gozna din Semenic (1.447 m altitudine), sălbatic, la răscruce de vânturi. Aici se mai văd urmele fostei staţiuni montane Semenic, lăsată în paragină.
 
 
Festival internaţional de jazz
 
Pornit în 1997 ca un eveniment de suflet de către câţiva prieteni, festivalul de Jazz a ajuns la ediţia a XXI-a... Liviu Butoi, Marius Giura, Gigi Tăuş şi alţi câţiva au demarat acest proiect cultural unic în arealul românesc care este festivalul de jazz de la Gărâna.
 
Bilete: intrarea la festivalul de jazz se face cu biletul zilnic sau abonament.
 

Programul Gărâna Jazz Festival 2017

Joi, 6 iulie 2017, ora 19.00

Tonbruket (Dan Berglund)
David Torn - Sun of Goldfinger
Wolfgang Muthspiel Quintet
Sebastian Spanache Trio

Vineri, 7 iulie 2017
 
Ora 11.00 Biserica romano-catolică din Văliug
Raul Kusak

Ora 19.00 Gărâna - Musical Ranch
Melt Trio
HÀ NÔI DUO (cu muzicianul vietnamez N’Guyen Le)
Vasil Hadžimanov Band

Sâmbătă, 8 iulie 2017
 
Ora 11.00 Biserica romano-catolică din Văliug
Mircea Tiberian & Marta Hristea

Ora 19.00 Gărâna - Musical Ranch
Bill Frisell (revine la Gărâna - el a mai fost în 2013)
Omar Sosa Quarteto Afro Cubano
Hakon Kornstad Quartet
Marius Preda

Duminică, 9 iulie 2017
 
Ora 11.00 Biserica romano-catolică din Văliug
Arcuş Trio
 
Ora 19.00 Gărâna - Musical Ranch
John Scofield (care revine la Gărâna după 5 ani)
Enrico Rava-Tomasz Stanko Quintet
Bobo Stenson Trio.
 
 
CITEŞTE şi:
 
 
Taguri: Garana Jazz Festival, jazz, gulas, Gigi Taus, pemii, limba germana, Florian Lungu Mosu

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>