#455
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Suedezii de la Tonbruket deschid festivalul de jazz de la Garana

Suedezii de la Tonbruket deschid festivalul de jazz de la Garana

Revista nr. 400 | 29-06-2017 | Alexandru Mitchievici


Munţii Semenic. Festivalul de jazz de la Gărâna (Wolfsberg), 6-9 iulie 2017, va fi deschis de o trupă de muzicieni scandinavi...


Formaţia suedeză Tonbruket revine la Gărâna, după ce a cântat aici în 2010 (Dan Berglund’s Tonbruket). Suedezii vin cu cel mai recent album, Forevergreens, lansat în primăvara anului trecut.

Trupa este condusă de Dan Berglund (contrabas), muzicianul care a făcut parte din celebra trupă Esbjörn Svensson Trio (E.S.T.), care din păcate nu a ajuns la Gărâna, dar ar fi cântat aici dacă nu survenea moartea ciudată a lui Esbjörn Svensson.

Al treilea membru al Esbjörn Svensson Trio, vorbim de Magnus Öström, a cântat cu trupa sa la Gărâna de două ori, în 2013 şi 2016.

Componenţa Esbjörn Svensson Trio (E.S.T.): Esbjörn Svensson (pian), Dan Berglund (contrabas), Magnus Öström (tobe) - înfiinţată în anul 1993, trupa suedeză are o muzică complexă, cu influenţe diverse, de la compozitorul maghiar Béla Bartók până la muzica rock a celor de la Radiohead.
 

Născut la 16 aprilie 1964, muzicianul Esbjörn Svensson a murit la Stockholm în timpul unei scufundări la data de 14 iunie 2008. Avea doar 44 de ani, dar muzica sa trăieşte, şi o parte din ea o putem regăsi în creaţiile colegilor săi: Dan Berglund şi Magnus Öström.

Prezenţa suedezilor de la Tonbruket la Gărâna face parte din frumoasele capricii ale lui Marius Giura, sufletistul organizator al festivalului. Marius Giura a adus pe scena festivalului numeroşi muzicieni de jazz din peninsula scandinavă. De la Terje Rypdal, Tord Gustavsen, Kuara, Ilhan Ersahin, Bugge Wesseltoft, până la Nils Petter Molvaer, dar punctul culminant a fost în 2007, când la Gărâna a cântat un magician al saxofonului: Jan Garbarek.

Surprizele scandinave ale lui Marius Giura au avut succes la Gărâna de fiecare dată... Astfel am descoperit muzica gravă, complicată şi complexă a jazzerilor scandinavi.
 
 
 
Sonorităţile scandinave grave (cu diverse saxofoane, trompete, contrabaşi) se potrivesc de minune în peisajul spectaculos, dar nu foarte prietenos (când plouă sau e frig) de la Gărâna.
 
 
Programul Gărâna Jazz Festival 2017

Joi, 6 iulie 2017, ora 19.00

Tonbruket (Dan Berglund)
David Torn - Sun of Goldfinger
Wolfgang Muthspiel Quintet
Sebastian Spanache Trio

Vineri, 7 iulie 2017
 
Ora 11.00 Biserica romano-catolică din Văliug
Raul Kusak

Ora 19.00 Gărâna - Musical Ranch
Melt Trio
HÀ NÔI DUO (cu muzicianul vietnamez N’Guyen Le)
Vasil Hadžimanov Band

Sâmbătă, 8 iulie 2017
 
Ora 11.00 Biserica romano-catolică din Văliug
Mircea Tiberian & Marta Hristea

Ora 19.00 Gărâna - Musical Ranch
Bill Frisell (revine la Gărâna - el a mai fost în 2013)
Omar Sosa Quarteto Afro Cubano
Hakon Kornstad Quartet
Marius Preda

Duminică, 9 iulie 2017
 
Ora 11.00 Biserica romano-catolică din Văliug
Arcuş Trio
 
Ora 19.00 Gărâna - Musical Ranch
John Scofield (care revine la Gărâna după 5 ani)
Enrico Rava-Tomasz Stanko Quintet
Bobo Stenson Trio.
 
Cu siguranţă nu vor lipsi evenimentele culturale, muzicale de la hanul La Răscruce, condus de inimosul Gigi Tăuş, un veteran al festivalului gărânez de jazz... 

Sursa foto: Band on the Wall
 

CITEŞTE şi:
 
 
Taguri: suedezii, Dan Berglund, Magnus Ostrom, Garana, Esbjorn Svensson, Marius Giura, Gigi Taus

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>