#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Rezistenta anticomunista din judetul Alba, simpozion stiintific dedicat lui Ion Gavrila Ogoranu la Alba Iulia

Rezistenta anticomunista din judetul Alba, simpozion stiintific dedicat lui Ion Gavrila Ogoranu la Alba Iulia

Revista nr. 394 | 17-05-2017 | Alexandru Mitchievici


Vineri, 19 mai 2017, la Alba Iulia va avea loc simpozionul ştiințific Rezistența anticomunistă din județul Alba.


În cadrul evenimentului (care începe la ora 10.00 la Sala Unirii) va fi comemorată şi personalitatea luptătorului anticomunist Ion Gavrilă Ogoranu, de la a cărui moarte s-au împlinit în aceste zile 11 ani.

Născut la 1 ianuarie 1923 în Ţara Făgăraşului, Ion Gavrilă (poreclit Ogoranu sau Moşu), s-a stins la Galtiu, lângă Alba Iulia, în ziua de 1 mai 2006.
 
Simpozionul este organizat de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia cu sprijinul Fundației Ion Gavrilă Ogoranu.
 
 
 
Despre Ion Gavrilă Ogoranu, zis Moşu
 
Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc...

După instaurarea comunismului, Ion Gavrilă Ogoranu s-a ascuns timp de 30 de ani, fără a fi capturat de securişti. Prinderea sa a fost posibilă datorită unei trădări. În 1946 a început să organizeze un grup de rezistenţă anti-comunistă...

În 1951, Tribunalul Militar din oraşul Stalin (aşa cum era numit Braşovul atunci) l-a condamnat la moarte pe Ion Gavrilă Ogoranu în contumacie (în lipsă).

Ca şi mulţi alţi luptători anticomunişti din România, Ogoranu aştepta să vină americanii eliberatori, să înceapă un război cu ruşii pentru eliberarea Europei de Est.

După cum se ştie americanii n-au mai venit, iar grupurile de luptători (inclusiv cel al lui Ion Gavrilă Ogoranu) au fost distruse rând pe rând.

Ogoranu a fost capturat în 1976 în urma unei trădări. După ce a fost anchetat 6 luni de Securitatea lui Ceauşescu, Ogoranu a fost eliberat în mod surprinzător. Unii istorici spun că eliberarea s-a făcut în urma intervenţii politice la cel mai înalt nivel: preşedintele american Richard Nixon ar fi cerut eliberarea lui Ogoranu.

Chiar dacă a fost eliberat, Ion Gavrilă Ogoranu a rămas în vizorul Securităţii până în 1989 (dar foarte probabil şi după Revoluţia anticomunistă). Ogoranu a lucrat ca muncitor şi apoi tehnician la IAS Miercurea Sibiului până la momemntul pensionării.
 

Sursa foto: CNSAS (prin bunăvoinţa istoricului Liviu Pleşa) - Ion Gavrilă, filat de Securitatea ceauşistă
 
 
CITEŞTE şi:
 
Taguri: rezistenta anticomunista, judetul Alba, simpozion stiintific, Ion Gavrila Ogoranu, eroi, banditi, securisti, Liviu Plesa

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>