#455
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Festivalul de Teatru pentru Tineret Apollo de la Alba Iulia

Festivalul de Teatru pentru Tineret Apollo de la Alba Iulia

Revista nr. 393 | 02-05-2017 | Alexandru Mitchievici


În perioada 11-15 mai 2017 la Alba Iulia va loc a IV-a ediţie a Festivalului Apollo, festival internaţional de teatru de tineret.


„Proiectul urmăreşte capitalizarea impactului avut de primele ediţii, dorind să extindă dimensiunile vieţii sociale şi cultural-artistice a tinerilor din Alba Iulia, să diversifice oferta cultural-artistică a municipiului şi să promoveze imaginea acestuia pe plan internaţional. Acest proiect doreşte să confere continuitate unui demers cultural unic în România prin specificul său. Evenimentul, realizat anual din 2014, este o invitaţie deschisă adresată trupelor şi companiilor tinere din toată lumea de a se întâlni, de a învăţa prin schimb de experienţă şi de a oferi spectacole reprezentative publicului albaiulian. Pentru Apollo graniţele dintre profesionişti şi amatori dispar, totul reducându-se la esenţă: actul artistic ca pasiune, devotament, dăruire, transformare!”, precizează organizatorii festivalului.

34 de grupuri s-au înscris la ediţia din acest an: 34 de grupuri şi companii de teatru, 6 din România şi 28 din străinătate. Selecţia grupurilor participante a avut în vedere expresia artistică, viziunea regizorală, capacitatea spectacolelor de a se adresa unui public internaţional şi de a depăşi barierele de limbaj....

În acest an organizatorii au selectat trupe de teatru... din Germania, Spania, Israel, Italia, Muntenegru, Ucraina, Moldova, Olanda, Cehia şi România.

Grupuri din România
-Ludic (Iaşi)
-Eterdanceshow (Cluj-Napoca)
-Ludum (Deva)
-Studio24 (Bucureşti)
-Truverii (Bucureşti)
-Skepsis (Alba Iulia)
-DelArt (Alba Iulia)

Grupuri din străinătate:
-The Wild Bunch (Berlin, Germania)
-Theatretk (Valencia, Spania)
-Neve Eliezer (Tel Aviv, Israel)
-Il Luogo in Buio (Castellamare di Stabia, Italia)
-Kolasin Theatre (Kolasin, Muntenegru)
-Theatrum Mundi (Chernihiv, Ucraina)
-Teatrul Republican Dramatic „B.P.Haşdeu” (Cahul, Moldova)

Organizatorii precizează că festivalul Apollo are şi un caracter formativ - membrii grupurilor invitate vor participa la ateliere de formare coordonate de Michal Hecht (Academia de Arte ale Spectacolului, Praga) şi sesiuni de discuţii coordonate Dr. Joke Elbers (Academia de teatru, Amsterdam) în scopul facilitării schimbului de experienţă, dezvoltării abilităţilor artistice şi împărtăşirii unor concepte de management artistic şi cultural tuturor participanţilor.

„Festivalul nu este unul bazat pe competiţie, urmărind să ofere grupurilor şi companiilor tinere din ţară şi străinătate posibilitatea de a forma legături, punţi de colaborare artistică, de a-şi dezvolta performanţa artistică şi abilităţile de scenă învăţând, descoperind şi explorând împreună spiritul de toleranţă şi cooperare prin intermediul artei”, ne spun organozatorii festivalului.

Un avantaj al festivalului este faptul că nu se acordă premii ierarhizate sau distincţii speciale, fiecare grup concurează doar pentru a câştiga aplauzele spectatorilor, Apollo răsplătind devoţiunea, pasiunea şi dăruirea artiştilor. Toate grupurile participante vor primi trofee originale - opere de artă create de Ştefan Balog (Fundaţia Inter-Art din Aiud).

Arta plastică va fi reprezentată din nou în festival prin organizarea unei expoziţii internaţionale de afişe şi a unei expoziţii personale de afişe satirice la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia. În fiecare an Festivalul Apollo include în programul său alte evenimente culturale şi artistice care au legătură cu teatrul şi care subliniază legătura dintre arte. Din doi în doi ani festivalul găzduieşte Expoziţia Internaţională de Afişe a cărei scop este de a aborda afişul ca pe un obiect de artă. Artişti din întreaga lume sunt provocaţi să creeze versiuni originale de Afiş pe o temă dată. Pentru această ediţie, tema a fost „Break a Leg!”. Au fost înscrişi 24 de artişti, 4 din străinătate şi 20 de artişti din ţară. Expoziţia Internaţională de Afişe va fi deschisă în cadul festivalului la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi este organizată cu sprijinul Fundaţiei „Inter-Art” Aiud şi al Centrului Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud.

Evenimentul este o componentă a proiectului cadru Alba Iulia are Skepsis! şi are o valoare estimativă de 105.460 lei. Asociaţia Grupul Skepsis, în calitate de Organizator şi leader de proiect, îşi asumă cu sprijinul partenerilor pe proiect asigurarea sumei de 91.460 lei. Diferenţa este asigurată cu ajutorul Sponsorilor. Dacă la prima ediţie festivalul a pornit pe baza unei finanţări din fonduri europene prin programul Tineret în Acţiune, continuitatea lui este rezultatul unui veritabil parteneriat social, exprimând dorinţa tinerilor de a se implica în dezvoltarea vieţii sociale şi culturale a comunităţii. Mai multe instituţii, organizaţii şi sponsori sprijină în fiecare an implementarea acestuia. Primăria Municipiului Alba Iulia este în fiecare an principalul partener al proiectului, contribuind cu 25% din valoarea sa.

Organizatorul festivalului este grupul Skepsis, având parteneri Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Fundaţia Inter-Art Aiud, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Fundaţia Comunitară Alba.
 
 
CITEŞTE şi:
 
 
 
Taguri: festivalul de teatru pentru tineret, Apollo, Alba Iulia

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>