#451
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Farsangul de la Rimetea, ultima bauta inainte de intrarea in Postul Mare

Farsangul de la Rimetea, ultima bauta inainte de intrarea in Postul Mare

Revista nr. 383 | 04-03-2017 | Alexandru Mitchievici


4 februarie 2017. Fasching, Faschung, Karneval, Fărşang, Făşangii, Hodaiţa...


Maghiarii din Rimetea au îngropat iarna. Fărşangul a avut în acest an parte de o vreme excelentă, cu soare şi 13-15 grade Celsius în termometre...

Fărşangul este sărbătoarea care marchează finalul iernii, intrarea în Postul Mare, care în acest an va avea loc în 16 aprilie 2017 (românii, maghiarii şi saşii vor sărbători Paştele în aceeaşi zi).

Fărşangul este o sărbătoare împrumutată de la saşii reformaţi, cel mai probabil în secolul al XVI-lea.

Fărşangul marchează terminarea iernii şi intrarea în Postul Paştelui. Este ultima sărbătoare majoră, în care lumea se distrează, petrece, bea, spune glume deocheate, se îmbracă în costume de carnaval...

La Rimetea, sărbătoarea este singura zi a anului în care se permite spunerea adevărurilor despre săteni: că un om înjură, că o femeie îşi înşală soţul, că primarul nu-şi face bine treaba, că nimeni din sat nu vrea să se însoare cu o anumită fată din anumite motive ş.a.m.d... Se poate spune orice, fără ca vorbele să aibă consecinţe. Nimeni nu se supără !

Denumirea săsească de „Fasching” provine de la cuvântul „vastschang” (fastschank), în traducere liberă „ultima băută” (ultima petrecere, ultimul chef) înainte de lăsatul postului.
 
Rimetea este o comună locuită în majoritate de cetăţeni de origine maghiară, cei mai mulţi sunt protestanţi (unitarieni)..
 
 
 
Saşii i-au spus Fasching sau Faschung
 
Faschung-ul are loc la finalul iernii şi simbolizează finalul anului vechi, Îngroparea Iernii cu toate relele anului, aşadar un nou început, o renaştere a naturii, a vieţii, Primăvara.
 
Americanii au în această perioadă un carnaval, numit Mardi Gras, italienii au celebrele carnavaluri la începutul Postului Mare al Paştelor...
 
 

Evident tradiţiile s-au împrumutat de la saşi la unguri şi români, fiind interpretate, modificate, schimbate, fiecare sat punându-i amprenta proprie a obiceiurilor.
 
Obiceiuri similare:
Făşangii - Cetea
Odaiţa - Cricău
Hodăiţatul, Hodaiţa - la Hpăria, Limba
Aprinderea opaiţelor - la Sebeş
Borbolatiţa - Ciugud.
 
 
CITEŞTE şi:
 
Taguri: Farsangul de la Rimetea, ultima bauta, intrarea in Postul Mare, hodaita, hodaitatul, aprinderea opaitelor, borbolatita

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>