#413
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Scrisoare deschisa. Angajatii Spitalului Municipal Aiud terorizati zilnic de o doctorita

Scrisoare deschisa. Angajatii Spitalului Municipal Aiud terorizati zilnic de o doctorita

Revista nr. 381 | 16-02-2017 | Alexandru Mitchievici


Angajaţii Spitalului Municipal Aiud nu mai suportă starea de tensiune din instituţie creată de o doctoriţă venită de 3 ani în spital.


43 de asistenţi şi medici au semnat o scrisoare deschisă adresată Consiliului Local şi Primăriei Municipiului Aiud. Semnatarii sunt nemulţumiţi de tensiunea incredibilă creată de un singur om: doctoriţa Diana Stănilă, care ameninţă, vorbeşte urât, crează stări conflictuale zi de zi.

Disperaţi, angajaţii s-au adresat şi primăriţei Oana Badea, care le-a trântit uşa în faţă...

Scrisoarea deschisă a angajatilor Spitalului Municipal Aiud:

„In numele colectivului medical al Spitalului Municipal Aiud, consideram ca este de datoria noastra sa va aducem la cunostinta o situatie de-a dreptul absurda, jenanta si disperata care exista in institutia in care suntem angajati. Va adresam aceste randuri in speranta ca exista o posibilitate prin care putem fi ajutati, momentan fiind intr-un impas si fara solutii concrete la problema care urmeaza sa o detaliem mai jos.

Aceasta problema a inceput odata cu angajarea in spitalul nostru, in urma cu 3 ani, a unui nou medic cardiolog, si anume dr. Diana Stănilă. Mentionam ca suntem o institutie care in permanenta isi doreste angajarea si promovarea medicilor tineri, acestia fiind mereu incurajati sa se integreze in colectiv, iar conducerea spitalului a demonstrat in permanenta dorinta de a ajuta medicii tineri in demersul lor de integrare in colectiv, dovada consta in multitudinea de angajari anterioare si ulterioare sosirii dr. Diana Stănilă, toti colegii noi gasindu-si locul perfect in colectiv, in deplina armonie. Dar, in ciuda faptului ca multi dintre colegii noi s-au integrat perfect in colectiv, spre multumirea pacientilor si a colectivului medical, acest lucru nu s-a intamplat si cu dr. Diana Stănilă. Inca din primele zile ale sosirii colegei noastre, acesta a demonstrat in permanenta o atitudine cel putin ostila fata de orice o inconjoara in institutia noastra, de la colegi pana la pacienti. Exemplele sunt nenumarate, iar in oraselul in care ne desfasuram activitatea, comportamentul colegei noastre a devenit notoriu, neexistand probabil om in tot Aiudul care sa nu fi auzit aceste „ispravi”.

Relatia cu asistentele medicale. In primul rand, mentionam atitudinea sfidatoare, dictatoriala si ostila adresata colegelor noastre asistente. De la declaratii de genul: „asistentele sunt proaste” facute in fata pacientilor, „eu nu vorbesc cu asistentele”, la acuzatii false legate de activitatea asistentelor, de ex. ca nu au administrat medicatia pacientilor, bineinteles toate nefondate. Nu mai vorbim de tonul cu care se adreseaza asistentelor, in permanenta ostil, ridicat, acuzator, ajungandu-se in situatia in care cadrele medicale ieseau de la vizita plangand in hohote de umilinta. In 2-3 luni de la angajarea dr. Stănilă, toate asistentele de pe sectia Cardiologie tremurau de frica numai la auzul vocii sale. Situatia a fost similara si in relatia pe care acest medic o are cu asistenta din ambulatoriul Cardiologie, aceasta fiind printre primele persoane care au sesizat abuzurile medicului sus numit. La fel era si situatia colegilor asistenti din Urgenta, cu care dr. Stănilă colabora in garzi. De ex., initial, in garzile dansei, era sunata pt urgenta in CPU, iar dr. Stănilă nu raspundea la telefon cate 2-3 ore. Sau au fost situatii in care a raspuns la telefon, dar a refuzat sa isi faca datoria de a raspunde la solicitare, pe motiv ca ea nu merge de ex pe sectia Psihiatrie. Am ajuns in curand in situatia in care tot spitalul era ingrozit cand era acest medic de garda.

Bineinteles ca foarte repede dupa angajare au inceput reclamatiile, un procent semnificativ din personalul spitalului sesizand conducerii toate aceste aspecte si solicitand remedierea situatiei. A urmat ulterior un proces indelungat in care i s-au aplicat diverse sanctiuni conform legii, in speranta ca isi va remedia comportamentul. S-a inceput cu intentia unor discutii amiabile in care i s-a solicitat ameliorarea comportamentului. Fara nici un rezultat, fiecare discutie de genul acesta degenerand intr-un scandal imens intre restul medicilor si dr. Diana Stănilă. De fiecare data cand i se aducea la cunostinta o plangere, ne-am confruntat cu situatia in care dr. Stanilă nu isi asuma nimic din comportament, avea in permanenta o alta varianta, in ciuda declaratiilor a numerosi martori care sustineau contrariul. Avem numeroase dovezi in acest sens, copii dupa multe foi de observatie ale pacientilor, in care se poate observa de ex. ca nu a fost indicat un anumit medicament, cu toate ca dr. Stănilă, in dorinta de a acuza asistentele, l-a scris in foaie retroactiv, dar bineinteles ca medicametul respectiv nu apare si in condica farmaciei pt ziua respectiva. Exemplele pot continua, ideea este ca daca s-ar intervieva fiecare asistenta din compartimentul Cardiologie, acestea personal ar putea exemplifica comportamentul distructiv si ostil al medicului respectiv, neexistand nici o asistenta cu care domnisoara dr. Stănilă sa nu fi intrat in conflict. S-a ajuns in situatia in care, in timpul vizitei, nu comunica cu asistentele decat sa le acuze, bineinteles toate acestea in detrimentul sanatatii pacientului. Este un stres permanent, pacientii sunt nemultumiti de zilnice scandaluri la care asista fara voia lor, iar asistentele terorizate in momentul cand vine la vizita.

La fel a fost si in relatia cu colegii medici. De nenumarate ori, chiar de la inceputul activitatii dansei in spitalul nostru, ni se adresau pacientii, declarand ca dr Stanila a facut afirmatii denigratoare la adresa colegilor dansei. De genul „dr. X este prost”, „dr. Y era sa va omoare”... Bineinteles ca am cerut explicatii, dar din nou colega noastra a raspuns prin scandal dupa scandal. In cateva luni s-a ajuns in situatia in care avusese deja un conflict fatis cu fiecare medic din spital. Degeaba s-a incercat ameliorarea situatiei, in sensul in care a fost efectiv rugata sa nu se mai certe, ca dansa a continuat. S-a incercat de nenumarate ori sa i se explice ca este complet lipsit de deontologie sa isi denigreze colegii din spital sau din alte institutii. A fost rugata efectiv sa isi schimbe comportamentul. Dar degeaba. Fiecare zi venea cu o noua poveste despre scandalul dintr dr. Diana Stănilă si un alt medic. Aceste scandaluri erau legate de multe ori de refuzul dr. Stănilă de a efectua consulturi interclinice, de multe ori conducerea spitalului cu managerul spitalului in frunte fiind nevoita sa se deplaseze personal la cabinetului de Cardiologie sa intervina pt efectuarea consultului. Limbajul folosit de dr. Stănilă a fost in permanenta ostil, vindicativ, pe un ton de superioritate, restul colegilor fiind numiti in permanenta prosti sau expirati. Am constat ca singurul ton cu care reuseste sa se adreseze unui coleg este unul ostil si pus pe harta. Intotdeauna. Cu exceptia situatiilor in care avea vreun interes personal (de ex. un schimb de garda) si atunci iesea la iveala un ton adecvat unei discutii intre doi oameni normali. Am ajuns acum in situatia in care, dupa 3 ani, pe sectia Interne Cardiologie, in fiecare zi, dr. Stănilă isca cate un nou scandal. Bineinteles ca nu respecta pe nimeni si nimic. De la infirmiere la directori. Recent una dintre colegele noastre a fost injurata si scoasa de dr. Stănilă afara din cabinet, in momentul in care colega noastra a mers la cabinetul de Cardiologie sa solicite un consult cardiologic pt. un pacient internat, consult care era de fapt solicitat de 4 zile pt. un pacient cu comorbidati si patologie cardiovasculara, dar dr. Stănilă nu raspundea apelurilor colegei noastre nici pe telefonul fix, nici pe mobil.

Bineinteles ca era o situatia grava, in care viata pacientului era in pericol. In momentul in care efectiv si-a dat afara colega din cabinet, folosind un limbaj injurios, a fost auzita de multi pacienti din policlinica, care asteptau la diferite cabinete, iar acesti pacienti au reclamat situatia respectiva conducerii spitalului. In relatia cu colegii, nu dovedeste nici o urma de omenie, ce sa mai vorbim de respect. Am ajuns atat de stresati de situatie, incat ne este impiedicata activitatea normala si relatia medic pacient. Ni se pare absurd si ridicol si extrem de stresant ca intr-un spital in care eram intr-o relatia de colaborare intre medici, am ajuns atat de stresati de aceasta colega, incat in fiecare zi este o corvoada mersul la serviciu. Pt. ca zilnic ne petrecem ore incercand sa convingem colega sa vada un pacient sau suntem supusi unui limbaj verbal ostil, in prezenta pacientilor, de multe ori jigniti, de catre acest medic. Bineinteles ca fost sanctionata si i s-a solicitat in mod repetat corectarea comportamentului, dar de fiecare data urmarile au fost si mai teribile. Nici macar o clipa nu a demonstrat dorinta de corectare, in permanenta comportamentul fiind tot mai sfidator si atitudinea mai beligeranta.

Suntem un spital mic si o comunitate mica, consideram noi, o echipa medicala deschisa la nou, formata de oameni cumsecade, care pana la venirea acestui medic, nu a avut nici macar un conflict. Ne-am respectat intre noi, ne-am respectat opiniile, am demonstrat spirit de echipa in interesul pacientului. Suntem ca intr-o familie, cu exceptia acestei colege, care distruge prin comportamentul ei armonia zilnica a intregii comunitati. Nici avertismentele verbale, nici cele scrise, nici macar sanctiunile financiare (recent i s-a aplicat o sanctiune cu reducerea cu 10% a salariului) nu au avut efect.
 
 
Trebuie aici de asemenea explicate si atititudinea in fata pacientilor. Acestia s-au adresat frecvent conducerii spitalului cu multe plangeri scrise si verbale, legate de faptul ca sunt vesnic umiliti de catre dr. Stănilă. Lipseste categoric empatia fata de pacienti, sunt bruscati verbal, sunt jigniti. De asemenea, exista multe plangeri legate de conduita medicala, erori dediagnostic in care care au pus in pericol viata pacientilor, iar acestia au facut numeroase plangeri conducerii spitalului si Colegiului Medicilor.

Adresabilitatea pacientilor catre cabinetul de Cardiologie a scazut drastic, pacientii preferand sa plateasca de multe serviciul medical catre un cabinet privat care isi desfasoara activitatea in orasul nostru decat sa se adreseze d-soarei dr. Stănilă. In garzi, multi colegi medici s-au confruntat cu situatia in care pacientii au refuzat categoric, sub semnatura, sa fie internati pe sectia Cardiologie si sa fie supravegheati de catre dr. Stănilă, in ciuda faptului ca le era viata pusa in pericol de catre afectiunea cardiologica, iar medicul de garda i-a informat despre acest lucru. Alt lucru care trebuie subliniat, este dorinta dr. Stănilă de a pune mereu in lumina nefavorabila restul colegilor. Suntem efectiv terorizati in demersul de a interna in sectia Cardiologie un pacient venit in garda, pt. ca a doua zi ne trezim cu acuzatii, de la diagnostic gresit sau tratament inadecvat, bineinteles toate lucrurile acestea fiind comunicate pacientului intr-o maniera in care i se distruge complet increderea in actul medical desfasurat in unitatea noastra. In momentul in care i se solicita un raspuns vis a vis de aceasta atittudine, nu recunoaste niciodata, desi exista multipli martori care sustin contrariul.

Va relatam inca o data aceste lucruri, desi suntem convinsi ca probabil, in calitate de edili ai orasului ati auzit din diferite surse despre acesta situatie. Dar consideram si am facut acest demers pt ca sustinem aplicarea unor masuri mai coerente si mai drastice in sanctionarea colegei si la fel suntem de parere ca situatia actuala nu mai poate continua asa. Nu este posibil sa se puna in balanta armonia unei intregi comunitati cu dorinta de a nu sanctiona radical. Este uman, intr-adevar, sa se dea fiecaruia o sansa, dar noi am facut acest lucru de 3 ani, si niciodata nu s-a corectat comportamentul acestui medic. Avem nevoie ca de aer de un medic cardiolog, dar nu asa. Ci de un cardiolog care sa colaboreze cu echipa spre binele pacientului.Suntem atat de disperati, incat va comunicam, ca daca situatia nu se poate calma, suntem dispusi la actiuni mai drastice, de ex pichetarea spitalului sau refuzul de a asigura linia de garda.

In lumina acestor fapte descrise in aceasta scrisoare, va solicitam demararea unui anchete in cadrul institutiei noastre, in vederea rezolvarii acestei situatii”.
 

CITEŞTE şi:
 

Scrisoare deschisa. Angajatii Spitalului Municipal Aiud terorizati zilnic de o doctorita Scrisoare deschisa. Angajatii Spitalului Municipal Aiud terorizati zilnic de o doctorita Scrisoare deschisa. Angajatii Spitalului Municipal Aiud terorizati zilnic de o doctorita Scrisoare deschisa. Angajatii Spitalului Municipal Aiud terorizati zilnic de o doctorita
Taguri: doctorita, terorizeaza, angajatii, spitalul municipal Aiud, Diana Stanila

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>