#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
DSP Alba a depus doua proiecte in valoare de peste 4 milioane de euro pentru formarea profesionala a medicilor

DSP Alba a depus doua proiecte in valoare de peste 4 milioane de euro pentru formarea profesionala a medicilor

Revista nr. 376 | 10-01-2017 | Alexandru Mitchievici


DSP Alba depune două proiecte europene, în valoare de aproape 4,2 milioane de euro, pentru formarea profesională a medicilor (comunicat)


Direcţia de Sănătate Publică Alba va depune în următoarea lună două proiecte europene pentru formarea profesională a aproape 1.500 de medici, din mai multe județe, ce au o valoare de aproape 4,2 milioane de euro, sumă echivalentă cu bugetul instituției pe 15 ani.

Pentru majoritatea indicatorilor de sănătate, România prezintă disparități substanțiale față de media Uniunii Europene şi înregistrează performanța cea mai slabă sau aproape cea mai slabă.

Directorul DSP Alba, economistul Alexandru Sinea, a declarat că aceste două proiecte vor fi depuse pentru ca medicii să beneficieze de cursuri de formare profesională gratuite.

„Dat fiind deficitul de personal ca urmare a migraţiei externe, investiţia în resursa umană este esenţială pentru creşterea accesului, calităţii şi eficacităţii serviciilor. Se va acorda prioritate formării cadrelor medicale implicate în abordarea pacienților cu boli cardiovasculare, a copiilor cu tulburări de spectru autist, a pacienților cu patologie psihiatrică, dar și creșterii nivelului de competențe profesionale a medicilor de familie în diagnosticul prenatal pentru limitarea incidenței malformațiilor congenitale și a bolilor genetice”, a spus Alexandru Sinea.

Acesta a mai adăugat că sunt primele proiecte europene depuse de DSP Alba.
 
 
 

„Sunt primele proiecte europene depuse de instituția noastră, dar cu siguranță nu vor fi ultimele. Într-unul dintre proiecte noi suntem Lider de parteneriat și avem parteneri foarte serioși, cum sunt Fundatia Romtens Bucuresti și Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, iar in celălalt proiect, solicitant este DSP Teleorman, instituție cu care avem o relație foarte bună, iar noi, la rândul nostru, vom fi parteneri serioși”, a mai spus Alexandru Sinea.

Obiectivele proiectului al cărui solicitant este DSP Alba sunt reprezentate de îmbunătățirea nivelului de cunoștințe specifice a medicilor de familie cu privire la prevenirea depresiei și a suicidului, respectiv creșterea nivelului de cunoștințe specifice a medicilor de familie cu privire la metode și tehnici moderne de comunicare verbală și non-verbală utilizate în relația cu pacientul suspectat ca având tulburări ale sănătății mintale.

Grupul țintă este format din 738 de medici de familie și specialiști psihiatri din județul Alba, precum și din alte județe ale țării. Valoarea totală a proiectului este de 2.300.000 euro.

La al doilea proiect, DSP Alba este partener cu DSP Teleorman - solicitantul proiectului, alături de DSP Bihor și Fundația Romanian Angels Apeal. Grupul țintă este format din 667 de medici implicați în implementarea Programului Național de Sănătate Mintală, Programului National de Sănătate a femeii și copilului, Programului de Boli netransmisibile majore și Subprogramul Boli cardiovasculare. Bugetul proiectului este de 1.876.000 euro.

În ambele proiecte, având durata de implementare de 36 luni, pe lângă cursuri, vor fi organizate si workshop-uri tematice, iar personalul medical din DSP-uri va beneficia de schimburi de experiență în afara țării. Proiectele vor fi depuse spre finanțare in cadrul Programului Operațional Capital Uman,  Obiectivul specific 4.8: Îmbunătățirea nivelului de competențe al profesioniștilor din sectorul medical.
 

CITEŞTE şi:
 
Taguri: proiecte, 4 milioane de euro, DSP Alba, bolile genetice, tulburari, buget, sanatate publica

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>