#460
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Tinerii specialisti de la Muzeul Unirii sunt platiti cu 456 lei pe luna, mai putin decat somajul multora dintre romani

Tinerii specialisti de la Muzeul Unirii sunt platiti cu 456 lei pe luna, mai putin decat somajul multora dintre romani

Revista nr. 33 | 03-06-2010 | Alexandru Mitchievici

Unii angajaţi nou veniţi în muzeu au venitul mai mic decât salariul minim pe economie (600 lei) sau decât şomajul multora dintre români (530 lei)...
Sindicaliştii Muzeului Naţional al Unirii se află la limita răbdării. Începând de miercuri, 2 iunie, angajaţii muzeului au intrat în grevă japoneză – continuă să muncească, dar au banderole albe la mână. Peste 40 din 63 de sindicalişti au semnat listele pentru greva japoneză – ceilalţi nu au putut fi prezenţi la adunarea sindicală în care s-au adoptat formele de protest ale angajaţilor din instituţie
În urma reducerilor anunţate de Guvernul Boc, arheologii şi muzeografii tineri – cu vechime mică în muncă – vor avea venituri de 456 lei (suma a scăzut din 620 lei cât aveau până în luna mai 2010).

„E aberant ca tineri cu masterate şi alte studii universitare să fie trataţi astfel: un angajat recent a ajuns să aibă 456 lei. Unii au 20 de ani de studii şi au ajuns să aibe salarii mai mici decât şomajul. E o situaţie ingrată: există posibilitatea de a pleca din muzeu, dar nu sunt locuri de muncă nici în sectorul privat, aşa că va rămâne la latitudinea fiecăruia dacă pleacă din muzeu sau stă în continuare”, a declarat Anca Timofan, vicepreşedintele Sindicatului Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia în cadrul unei conferinţe de presă care a anunţat greva japoneză pe termen nelimitat.

„Luni, 7 iunie, vom picheta timp de două ore prefectura, iar apoi vom trece la alte forme de protest. Suntem decişi să trecem inclusiv la oprirea totală a lucrului dacă nu vom fi băgaţi în seamă. În perioada următoare vom protesta singuri sau cu alte sindicate din judeţ!”, a declarat Marius Cristea, preşedintele sindicatului.În acest an fondul de salarii al muzeului a fost diminuat cu 20% - reprezentând aproximativ 40 mii lei. După adoptarea măsurii reducerii cu 25% a salariilor de către Guvernul Băsescu-Boc, mai mult de jumătate din angajaţii muzeului vor merge acasă cu mai puţin de 800 lei.

„Am apropae 21 de ani de şcoală. În septembrie (2010) îmi voi susţine teza de doctorat. Este jenant ca după toate astea să merg din luna aceasta acasă cu circa 733 lei salariu. Menţionez că sunt gradul 1A, deci treapta maximă a profesiei mele”, a precizat George Bounegru.

Sindicatul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia se află în plin proces de aderare la Blocul Naţional Sindical.


 

Taguri:angajatii, Muzeul Unirii, Alba iulia, salariu, 456 lei, mai putin, dacat, ajutorul de somaj

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>