#442
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Starea partiilor din judetul Alba in weekend-ul 16-18 decembrie 2016

Starea partiilor din judetul Alba in weekend-ul 16-18 decembrie 2016

Revista nr. 372 | 16-12-2016 | Alexandru Mitchievici


Starea pârtiilor din judeţul Alba ne este oferită şi în acest weekend de către Rareş Tileagă, monitor de schi.

 

Domeniul Schiabil Şureanu
 
- Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)
- Pârtii funcționale: 4 (A_3; A_2; C_1; C_3)
- Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km
- Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)
- Altitudine maximă: 2.010 m
- Tunuri de zăpadă: nu
- Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live
- Nocturnă: nu
- Pârtii pentru sănii: da
- Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

Evaluare generală: a nins atât de mult pe pârtiile de la Șureanu, în ultimele zile, încât parcă suntem la mijloc de februarie. Totul e acoperit de zăpadă proaspătă, începând de la Oașa, vremea se menține rece, drumul este în continuare accesibil și deszăpezit, așadar aveți motive serioase de distracție pe zăpadă, pe vastul Domeniu Schiabil Șureanu. Pentru informații adiționale, intrați pe site-ul www.schisureanu.ro, unde webcam-urile vă pot convinge că lucrurile stau exact așa cum vi le prezentăm.

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat, dar ninsorile din ultimele zile l-au acoperit cu zăpadă. Astfel, carosabilul este înghețat, ceea ce vă poate crea dificultăți, în special la coborâre. Recomandăm prudență.

Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul este deszăpezit, prezintă refugii din loc în loc, dar o să vă surprindă în continuare cu gropi și porțiuni foarte înguste. Pentru a elimina orice emoții legate de accesul la Șureanu, vă recomandăm insistent montarea lanțurilor, începând de la lacul Oașa.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: se schiază pe 5 din cele 8 pârtii de la Șureanu (A_3, A_2, C_1, C_3 și C_4). În momentul de față, starea pârtiilor este excelentă. Zăpada proaspătă, bătătorită de utilaje, este pur și simplu perfectă pentru schi și snowboarding, atingând un strat impresionant de circa 45-50 cm grosime. De data aceasta, există suficientă zăpadă inclusiv în zonele de off-piste. Din cele trei instalații de transport pe cablu, funcționează teleschiul „Curmătura” și telescaunul.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/surean/7-

zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania), la Șureanu nu va mai ninge în următoarele zile, dar se va răci treptat, iar temperaturile se vor încadra între -15 și -4 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; trei après-ski-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfaturi de buzunar:
- dotați-vă mașina cu lanțuri pentru roți și faceți o probă de montare acasă.
- nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.
- evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.
- țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.
 
 
Arieşeni - Vârtop
 

- Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
- Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
- Lungime totală: 2 km
- Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)
- Altitudine maximă: 1.400 m
- Tunuri de zăpadă: da
- Webcam:
Vârtop 2 – http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia- vartop-2- 467.html
Vârtop 1 – http://www.todeaturism.ro
- Nocturnă: da
- Pârtii pentru sănii: da
- Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: ninsorile recente au îmbunătățit considerabil starea oricum satisfăcătoare a pârtiilor de la Arieșeni, în ultimele zile. Astfel, sezonul de schi continuă cu succes în vechea stațiune din Apuseni, unde este absolut firesc ca iarna să fie exact cum este acum, cu zăpadă și ger din belșug.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: a nins abundent, ceea ce se reflectă în starea excelentă a celor două pârtii de la Arieșeni. Stratul depășește, în prezent, 40 cm grosime. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camerele web de la baza pârtiilor.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), nu va mai ninge în weekend; vremea va fi în continuare potrivită pentru schi (minim -13, maxim -4 grade Celsius). Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfaturi de buzunar:
- evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;
- nu consumați alcool în exces înainte de a schia;
- păstrați atenția la pârtia de sănii;
- țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.
 
 
CITEŞTE şi:
 
 
 
Taguri: starea partiilor din judetul Alba, poarta raiului, Sureanu, Vartop, Arieseni

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>