#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
A murit Radu Campeanu, unul din fondatorii PNL in anul 1990

A murit Radu Campeanu, unul din fondatorii PNL in anul 1990

Revista nr. 364 | 19-10-2016 | Alexandru Mitchievici


Primul preşedinte al PNL de după Revoluţia din 1989 s-a stins miercuri, 19 octombrie 2016, la vârsta de 94 de ani. Acesta suferea de mai mulţi ani de probleme medicale serioase.


Radu Câmpeanu s-a născut la 28 februarie 1922 la Bucureşti. A fost şef al Tineretului Naţional Liberal înainte de anul 1945.

A avut mult de suferit în perioada regimului comunist, fiind închis mai mulţi ani. În anul 1973 a emigrat în Franţa unde este bănuit ca fiind colaborator al Securităţii ceauşiste.

Revenit în ţară după 1989, Radu Câmpeanu a condus PNL în perioada 1990-1993. PNL a fost înscris la 15 ianuarie 1990. Liderii Opoziţiei erau Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, fraţii Boilă, Constantin Ticu Dumitrescu, Radu Câmpeanu (care a trădat Opoziţia colaborând cu FSN-ul lui Ion Iliescu), Mircea Ionescu-Quintus, Sergiu Cunescu.

La alegerile din 1992 PNL a obţinut un rezultat sub pragul electoral de 3%. Lucrul acesta a venit firesc după două grave erori politice comise de Câmpeanu: l-a propus pe Regele Mihai drept candidat la preşedinţia României (o propunere otrăvită, respinsă de Rege) şi a susţinut oficial guvernele FSN din perioada 1991-1992.

În 1992 PNL-ul lui Câmpeanu avea 3 portofolii în guvernul FSN-ist condus de Theodor Stolojan: Ministerul Justiției - Mircea Ionescu-Quintus, Ministerul de Finanțe - George Danielescu, şi Ministerul Industriilor - Dan Constantinescu.

Pentru a reveni în Parlament după 4 ani de absenţă, Radu Câmpeanu a dus PNL-ul în marea federaţie politică de opoziţie: Convenţia Democratică din România. Acceptaţi în CDR-ul condus de Corneliu Coposu, liberalii au intrat din nou în Parlament, dar au părăsit CDR-ul când situaţia era grea, în 2000.
 
În 1995 Corneliu Coposu a acceptat venirea PNL-ului în CDR alături de PNŢCD, iar liberalii (aflaţi sub pragul electoral după ce au colaborat cu FSN-ul lui Ion Iliescu) au intrat în Parlament. În 2000 când PNŢCD-ul a propus un parteneriat PNL-ului, liberalii au refuzat astfel că ţărăniştii n-au mai acces în Parlament. De atunci liberalii au refuzat o colaborare echitabilă cu PNŢCD-ul.

În 2008 Radu Câmpeanu spunea pentru RFI că preferă mai degrabă o colaborare cu PSD decât cu PDL-ul: „nu există diferenţă doctrinară între PSD şi PDL. PD este un partid fără o doctrină precisă şi dacă ar fi să-i căutăm ideologia, o găsim în originea lui, care este FSN-PSD. Asta e. Este o doctrină de stânga. S-au plimbat de la dreapta la stânga pentru că nu au absolut nici un fel de doctrină precizată”.
 
În mod straniu, dar asta e istoria, în 2014 PNL a fuzionat cu PDL, pedeliştii controlând practic noul partid... care se numeşte PNL !
 
 

CITEŞTE şi:
 
 
Taguri: Radu Campeanu a murit, fondator, PNL, 1990, fratii, Boila, Franta

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>