#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Congresul International de Dacologie de la Alba Iulia contestat de un universitar albaiulian

Congresul International de Dacologie de la Alba Iulia contestat de un universitar albaiulian

Revista nr. 32 | 29-05-2010 | Alexandru Mitchievici

Găzduirea celui de al XI-lea Congres Internaţional de Dacologie - Malus Dacus 2010 de către Universitatea „1 Decembrie  1918” a stârnit reacţii din partea istoricilor albaiulieni, unii dintre ei angajaţi ai universităţii albaiuliene. Printre ei şi lect. univ. Cristian Ioan Popa, care pe această cale doreşte să-şi facă cunoscută opinia faţă de organizarea acestui congres.

„Scrisoare deschisă


Dragi colegi,
Această scrisoare deschisă vă este adresată în primul rând vouă. Motivul pentru care am considerat necesar să îmi exprim aceste gânduri (a se citi nemulţumiri) este cauzat de atitudinea de sfidare a istoricilor din cadrul catedrei noastre. Ştiu că scrisoarea de faţă se înscrie într-un context al percepţiei celor din breaslă, sau din afara ei, deloc favorabil nouă. Trăiesc, mai mereu în ultimul timp, sentimentul sfidării repetitive a cuvântului (sau a verbului atunci când el există) venit din partea noastră. Prin educaţia profesională pe care o avem, ca istorici, ar trebui să fim, în primul rând, soldaţii apărării adevărului istoric, judecători obiectivi ai lumii în care trăim sau a celei care a apus. Activitatea noastră se desfăşoară într-un cadru care se doreşte a fi unul revendicat academic. Aici, în acest mediu, intruziunile nefirescului, ale compromisului de sorginte politică sau a disimulărilor de tot felul, într-o lume normală nu şi-ar găsi locul. Părerile, subliniez părerile altora despre meseria noastră ori greutatea concluziilor pe care le emitem sau măcar, în ultimă instanţă, a sugestiilor noastre ar trebui să rămână la acest stadiu de opinie, dar nu şi una cu valoare decizională.
De mai bine de o lună, cred, semnam împreună un memorandum adresat conducerii universităţii noastre prin care ne exprimam dezacordul cu privire la oportunitatea desfăşurării în această instituţie a celei de-a XI-a ediţii a Congresului Internaţional de Dacologie (28-29 mai 2010). O petiţie trecută repede la „index” şi cu o rezoluţie nefavorabilă nouă, istoricilor, care am redactat-o, semnat-o şi asumat-o. Defavorabilă catedrei şi, în genere, istoricilor de bună credinţă de aici, din Alba Iulia, dar nu numai. Sunt numeroşi colegii din ţară care şi-au exprimat uimirea, firească, a organizării sub această aulă a amintitului congres. Cu toate acestea, manifestarea se va derula beneficiind deja de o presă favorabilă, cel puţin pe plan local. De la anunţarea ceremonialului primirii delegaţilor congresului cu salve de tun în cadrul Zilelor Oraşului Alba Iulia, la aprecieri pozitive, de genul că aici se vor întâlni academicieni şi profesori universitari din 20 de ţări, totul se prezintă ca un „eveniment central”, „memorabil” chiar, pentru viaţa culturală a acestei urbe. Mai mult ridicol nici că se poate. Însăşi tema aleasă congresului din acest an spune suficient de multe despre „căutările” în profunzimea veacurilor şi tipul de istorie abordate de mult onoranţii participanţi.
Într-o lume a senzaţionalului promovat în toată mass-media românească acest congres se înscrie ca unul firesc. Fiindcă atât comunicările, cât şi concluziile (se practică şi dezvăluirile) celor care vor devora istoria pe milenii, în sus şi în jos, fiecare cu instrumentarul propriu şi (ne)metodologia aşişderea vor fi, cu siguranţă, senzaţionale. Însă, în enclavele acestei lumi, în care – după umila-mi părere - ar trebui să fie şi universităţile, astfel de elucubraţii şi mistificări nu au ce căuta. Vin şi eu dintr-o şcoală în care înainte de anul 1989 se promova un astfel de curent, cu mare priză atunci la publicul larg. După două decenii de studii, personal vorbind, nu vreau să am regretul că ceea ce am acumulat pe tărâmul ştiinţific este egal cu zero, să nu zic zero barat, aşa doar ca să fiu în trendul vremurilor de azi. Va trebui, probabil, să se întâmple acest „eveniment central” ca să aflu şi eu, să aflăm cu toţii, care este în fapt istoria noastră naţională. Mulţumim din inimă … poate şi partidului. Dar cu siguranţă celor care ne „sprijină” să ne luminăm în această negură universitară în care ne petrecem, se pare, fără prea mare sens existenţa.
Nu suntem singurul popor cu două sau mai multe istorii. Există şi alte exemple. Dar se vede că ne străduim, încă, să le urmăm. Avem nevoie de o singură istorie: cea scrisă de istorici. Altfel, efortul nostru va fi în zadar, iar munca noastră ignorată, în consecinţă.
Întâmplător sau nu, congresul amintit se derulează la o zi după lucrările sesiunii ştiinţifice „Elite în spaţiul românesc. Structuri. Paradigme. Evoluţii”, desfăşurat sub egida catedrei de istorie a aceleiaşi universităţii apulense. Anonimatul în presa locală este absolut clar, dar aş spune şi firesc. Aici nu vor fi făcute dezvăluiri senzaţionale, nu se va descoperi nici originea dacică, necunoscută, a unui împărat roman vestit sau alte lucruri demne de tot interesul publicului albaiulian, şi nu numai. Aici vor fi prezentate lucrări ştiinţifice, elaborate după ani de studiu, din care poate concluziile îşi vor aştepta confirmarea abia pe viitor. Nu vor fi concluzii generate de vise, pasiuni nemărginite sau un taifas între doi vrednici urmaşi ai dacilor lui Burebista sau, fie ei chiar ai lui „Malus Dacus”, că tot e la moment aniversar.
Închei nu prin a trage o concluzie, ci prin a pune o întrebare firească: Are cineva nevoie de istoria istoricilor? Sau doar şi de istoria istoricilor? Cel puţin personal atitudinea afişată faţă de protestul nostru, al celor de la istorie, o consider o sfidare. O sfidare reală, nu una închipuită. Primatul desfăşurării şi găzduirii în Universitate, repet dacă poate nu s-a înţeles, în Universitate, lucru neîntâlnit niciunde (!) a congresului de dacologie ne privează, în primul rând, de dreptul de a decide soarta istoriei, de a ne apăra onoarea, atât cât ea mai există. Dar, se vede că nu am depăşit, încă, faza memorandumului. Mi-aş dori să am sentimentul că nu sunt singurul care gândeşte în acest mod. Ceva va trebui făcut. Altfel, clivajul actual ne va condamna, probabil, în mod necesar, să întocmim un Supplex Libellus Historicorum, în care ne vom cere drepturi egale cu ceilalţi … „istorici” sau din altă breaslă…”


Lect. Univ. dr. Cristian Ioan POPA
(catedra de istorie a Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia)

 

Taguri:congresul, international, dacologie, Alba Iulia, contestat, un universitar, albaiulian, Criastian Ioan Popa

Ratari

Criticisme (7)

waw
31-05-2010
In loc sa va bucurati ca gazduiti asa congres , mai si protestati de ce protestati ca nu sunteti in stare sa organizati si voi un congres ??? Cred ca ar trebui sa va bucure ca ati fost alesi sa gazduiti un congres international. De ce sunteti suparati, ca nu ati fost bagati in seama de cei mai activi. Astept sa organizati macar un contra conges , sunteti in stare sau numai de carcoteli nesimtite nunteti capabili.
Raspunde
Tudor
31-05-2010
Domnule nesimtit, noi am organizat congrese reale, nu pretinse. In primul rand ceea ce s-a desfasurat la Alba Iulia se poate numi orice numai congres international nu! Exista anumite standarde pentru a-ti putea revendica aceasta titulatura, care trebuie de asemenea acordata de un for stiintific, nu de orice scelerati! Altfel e ori pura inconstienta, ori pura nesimtire, sa crezi ca ai un congres international cu 2 romani plecati in America si o nemtoica nimerita din greseala pe acolo (si care a regretat ca a fost prezenta). Iar grosul participantilor il formau copii de liceu care nu stiu pe ce planeta sunt si mosnegei care nu aveau treaba in parc. Iar la un congres international limba de comunicare nu poate fi limba romana, domnule! Si da, avem conferinte si congrese internationale adevarate, nu fantezii, de impact real in strainatate. Avem lucruri grele, domnule, nu imbecilitati! Ca dvs. sunteti un ignorant si nu stiti nu mai e vina noastra.
Raspunde
Tudor
31-05-2010
Si ceri cam multe, domnule! Auzi la el: contra-congres! O data ca ala nu a fost congres, ti-am explicat. Apoi ca ai o parere cam umflata despre voi si cam proasta despre noi, de in capul dumitale se naste scenariul asta si ne reduci la ipostaza de a combate eructatiile voastre. Nu vrei dumneata sa vii la o conferinta istorica adevarata sa vedem daca poti articula vreo idee acolo? Si dumneata nu intelegi ca tot ceea ce facem noi este "contra-congres", ca orice respiratie stiintifica, orice actiune serioasa este in contra fabulatiilor de orice fel, inclusiv a acestui congres? Vino la absolut orice actiune a noastra si vei avea o contra la ceea ce sustii, adica un apel la normalitate. Pe de alta parte am putea lua in calcul si un "contra-congres" in termenii pe care ii imaginezi dumneata, daca o sa constatam ca aiurelile dvs. continua sa faca victime in randul oamenilor de rand.
Raspunde
Malus Dacus
02-06-2010
Pe "sticla" si la radio auzim frecvent stiri, care mai de care mai trasnite, cu detalii care demonstreaza puterea de analiza a jurnalistilor nostri. Auzim si vedem, batai, furturi, homosexuali si lesbiene, violuri, criza economica si financiara, greve, proteste, razboaie, etc. In zilele de 28 si 29 mai, la Alba Iulia a avut loc al 11-lea Congres International de Dacologie. Vezi http://www.dacia.org/ "Malus Dacus 2010". Pana acum (suntem in ultima zi a Congresului), mass-media romaneasca nu a "suflat" o vorba despre aceasta zi speciala a poporului nostru, Re-Unirea celor trei principate dacice. De ce? Se vede clar ca dacii inca nu au scapat de blestemul papal. „Istoricii” locali care uita sa celebreze aceste zile, ba chiar le neaga importanta, va ataca intr-un mod rusinos si anti rom^nesc. Domnule Savescu, daca organizati Congresul in S.U.A. vor afla mai multi despre istoria noastra veche, asa ca veniti la noi; nu sunteti agreat de oficialitati si chiar de unii istorici, spre rusinea lor. Veniti la noi, la Kalamazoo, unde sunteti apreciat si respectat. Prof.Universitar dr. Jhonathan Calin
Raspunde
Claudiu
06-06-2010
Ideile vehiculate de catre asa numiti "dacologi" nu se prea bucură de susţinere printre istoricii autentici care îi tratează în cel mai bun caz cu ironie dar se pare ca au trecere printre ziaristii dornici de senzaţional. Nu este prima dată cand se intampla asta si este foarte grav pentru ca se cultiva confuzia între ştiinţa adevărată şi pseudocunoaştere. Dincolo de sfidarea comunităţii istoricilor astfel de manifestări "ştiinţifice" aruncă în derizoriu abordarea ştiinţifică în orice domeniu al cunoaşterii şi amplifică confuzia valorilor. Într-o ţară în care speculaţia şi senzaţionalul sunt preferate ştiinţei autentice nu mai trebuie să ne mirăm că eşuăm în toate şi nu ne reuşeşte nimic....
Raspunde
vezina
21-12-2010
niciodata cioturi care se gandesc doar la titluri si scaunele de sub fund nu vor accepta ca altcineva afara de ei va ajunge la concluzii pertinente, ca poate angaja rationamente viabile, ba chiar mai mult, ca poate detine taine pe care mintea lor inceata si ferecata nu le-ar accepta niciodata. De asta nici nu le vor afla. Insi banali si mediocri, aroganti si stupizi, nimic nou sub soare, nu se vor ridica la inaltimea istoriei neamului lor in veac! Ce se invata in scoli si universitati este dovada ca astia si-au facut datoria asemeni strutului care isi poarta capul falnic in nisip. Furnicile pot fi necesare, iar cele habotnice pot fi folosite, cum si sunt, insa nu vor urca niciodata pe steaguri, asemeni vulturilor.
Raspunde
Rodica
02-05-2012
Ceea ce s-a descoperit în spațiul geto-dac aparține istoriei acestui neam. Este exasperantă catalogarea davelor drept castre romane.Pe ce se bazează aceste afirmații? Pe inscripția Gemina? Gemina, nu reprezenta o legiune romană ci pe Gea Mana, de la care poporul s-a numit Get.Așa zisa lupa capitolină era un simbol geto-dac.Pot argumenta și susține cu dovezi că istoria noastră veche nu este prezentată corect. 3.05. 2012.
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>