#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Kitsch-ul numarul 2 din Cetatea Alba Iulia

Kitsch-ul numarul 2 din Cetatea Alba Iulia

Revista nr. 359 | 14-09-2016 | Alexandru Mitchievici


Revenim cu kitsch-urile din Cetatea bastionară de la Alba Iulia, denumită de fanii primarului Cetatea Alba Carolina.


Pe poziţia a doua în clasamentul kitsch-ului este Muzeul Principia... Oamenii cu umor din Alba Iulia îi spun metroul din Custozza sau OZN-ul din Custozza.

Aşa-numitul Muzeu Principia este o culme a kitsch-ului, o bătaie de joc faţă de istoria acestui oraş, faţă de Parcul Custozza care a fost distrus în 2011 cu argumentul că vestigiile istorice vor fi puse în valoare şi se va crea o mare piaţă deschisă, cu o vizibilitate mult crescută pentru clădirile vechi.

Muzeul Principia a fost construit de Grup Corint şi a costat 3.500.000 de euro. Atâta s-a plătit pentru Metroul din Custozza. Grup Corint este condusă de marele restaurator albaiulian Dan Sabău, fiind o firmă cu lipici la contractele pe bani publici.
 
 
 
Arhitectul belgian Leon van Broek spune despre Muzeul Principia că este „Cea mai urâtă construcţie din Alba Iulia” („The most horrible building in Alba Iulia”): „Dacă este un sit arheologic important, atunci merită o arhitectură contemporană discretă, un design care să arate (să prezinte, să dezvăluie) situl mai mult şi mai bine, ceva uşor şi cu vizibilitate redusă (să nu sară în ochi). Mă gândesc - ca un exemplu - la acoperişul subţire realizat de Norman Foster în portul din Marsilia, Franţa.
Tavanul-oglindă ar reflecta ruinele antice într-un mod ideal. Poate să nu fie o clădire, ci doar un acoperiş care să arate ruinele mai bine (să pună în valoare ruinele).
Asta înţeleg eu prin arhitectură discretă (modestă, simplă): un gest contemporan ferm care în acelaşi timp este discret şi care are ca singur scop punerea ruinelor antice pe hartă în timp ce le şi protejază”.
 
 
 

Top 10 kitschuri din Cetatea Alba Carolina:
 
1.
2.Muzeul Principia
3.Palmierii lui Hava
4.Eroul necunoscut
5.Statuile umane din Cetate
6.Rotorul lui Horea, Cloşca şi Crişan
7.Podul (cu lacăte) al îndrăgostiţilor
8.Grădina japoneză
9.Poarta de sud a castrului roman
10.Clopotul din Custozza...

Vom reveni curând cu kitsch-ul nr.1 din Cetatea bastionară Alba Iulia !
 
 
*Principia era reşedinţa comandantului militar al castrului roman de la Apulum. Aici se aflau steagul şi alte însemne oficiale ale legiunii, tezaurul legiunii a XIII-a Gemina, alte lucruri de valoare, inclusiv o cameră prevăzută cu un sistem de încălzire roman, numit hipocaust...
 

CITEŞTE şi:
 
 

Kitsch-ul numarul 2 din Cetatea Alba Iulia Kitsch-ul numarul 2 din Cetatea Alba Iulia Kitsch-ul numarul 2 din Cetatea Alba Iulia
Taguri: kitsch-ul numarul 2, cetatea bastionara, Alba Iulia, Dan Sabau, metroul, OZN-ul, parcul Custozza

Ratari

Criticisme (4)

Ioana
14-09-2016
Mizerabil ...în loc sa ne bucuram de vegetație, de viata ocolim acel loc devenit monument al prostului gust si al lipsei de imaginație. Doar un omul bolnav grav poate aprecia asa ceva.
Raspunde
Ioana
15-09-2016
bolnav "grav"
Raspunde
extravilan
15-09-2016
eu cred ca taranii care s-au mutat la Alba Iulia in ultimii 30 de ani prefera mai mult piatra decat spatiile veerzi, care, vezi Doamne, fac praf si noroi...
Raspunde
ElWaffer
15-09-2016
Lasand kitch-urile la o parte, putem incerca sa ne bucuram de ceva deosebit ce gasim doar in Alba Iulia pe blvd Transilvaniei Nr3. Delicioasele waffe de la LaWaffa, cu diferite creme, fructe, si alte bunatati sunt un soc cultural de nedescris pentru orice papile gustative, oricat de pretentioase :) aaaah si cafeaua? Cafea premium, servita cu spuma de lapte si siropuri dintre cele mai bune din lume... Ceva de nedescris :)
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>