#455
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Guarnieri si Steinway, Gabriel Croitoru si Horia Mihail

Guarnieri si Steinway, Gabriel Croitoru si Horia Mihail

Revista nr. 359 | 08-09-2016 | Alexandru Mitchievici


Concert de zile mari la Alba Iulia vineri, 9 septembrie, de la ora 18.00, în Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail. Din păcate evenimentul nu a fost anunţat de primăria Alba Iulia: nu am văzut prin oraş nici măcar un afiş. Cu toate acestea Primăria Alba Iulia se laudă cu zeci de mii de turişti anual şi cu evenimente culturale de sute de mii de euro...


Prim violonist al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii din Cluj-Napoca, Gabriel Croitoru poate fi ascultat alături de Horia Mihail, cel care va cânta la un Steinway pe care el l-a împrumutat oraşului Alba Iulia pentru 2 ani de zile.

Gabriel Croitoru a cântat pe scene din toată lumea: London Royal Philharmonic (Anglia), Monte Carlo, Salonic (Grecia), Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona (Spania), Cannes, Lyon (Franţa) ş.a.

Începând din 2011 a susţinut mai multe turnee naţionale de anvergură sub titlul „Duelul viorilor” (alături de Liviu Prunaru şi Horia Mihail) şi „Vioara lui George Enescu la sate” (alături de Horia Mihail).

Vioara Guarnieri (supranumită „Catedrala, pentru acordurile sale impunatoare) a fost realizată în anul 1731, purtând semnătura celebrului lutier italian (Giuseppe Antonio Guarnieri, del Gesu), unul dintre cei mai notorii lutieri cremonezi. Această origine îi justifică valoarea, comparabilă doar cu instrumentele realizate de Stradivari, un alt lutier italian. Vioara Guarnieri a fost cumparată de George Enescu, din banii săi, marele compozitor şi violonist român preferând instrumentul Guarnieri unui Stradivarius (cea mai cunoscută marcă de vioară), pe care Ministerul Instrucţiunii Publice l-a achiziţionat în 1898 special pentru Enescu.

De la moartea lui George Enescu (1955), nici un alt violonist nu a mai cântat la vioara Guarnieri (a cărei valoare este estimată la 2.000.000 de dolari), aceasta fiind păstrată în condiţii de siguranţă, la Bucureşti, până în anul 2008 când „Catedrala” a revenit în circuitul concertistic, fiind data în folosinţă (în primă fază pentru o perioadă de trei ani) violonistului Gabriel Croitoru.

Înainte de a ajunge în folosinţa lui Gabriel Croitoru, vioara Guarnieri a fost reparată la Cluj, de către lutierul Pavel Onoaie, care a afirmat că instrumentul nu şi-a pierdut nici una din calităţile iniţiale.

Concursul organizat pentru „câştigarea” viorii Guarnieri s-a adresat violonistilor români, cu vârsta de până în 45 de ani, repertoriul impus în concurs cuprinzând Sonata a III-a pentru pian şi vioară de George Enescu, Sonata de Caesar Franck, Sonata no. 3 de E. Ysaye, Poemul lui E. Chausson, Concertul pentru vioară şi orchestră de Beethoven, Concertul pentru vioară şi orchestră de Brahms, Concertul pentru vioară şi orchestră de Ceaikovski, Concertul pentru vioară şi orchestră de Sibelius.
 
Pianistul Horia Mihail

Pianistul Horia Mihail este mai cunoscut la Alba Iulia. Acesta a concertat de peste o mie de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România şi a susţinut concerte, recitaluri solo şi de muzică de cameră în 18 ţări pe 4 continente. Din 2009, artistul este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, calitate în care a susţinut numeroase concerte la Sala Radio și a participat la turnee în ţară sau în străinătate (Roma – decembrie 2009, Expoziţia Mondială de la Shanghai - iulie 2010 etc.). Horia Mihail a fost apreciat în ultimii ani la festivaluri precum Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Internaţional „George Enescu”, Festivalul internaţional “Nopţi pianistice” de la Chişinău.

Turneele în care artistul este implicat în continuare, printre alte proiecte solo şi camerale, sunt Pianul călător, Duelul viorilor (alături de Gabriel Croitoru și Liviu Prunaru), Flautul de aur (alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu) şi Vioara lui George Enescu la sate (alături de Gabriel Croitoru). În septembrie 2014, Horia Mihail a susţinut două concerte la Kuala Lumpur, alături de Orchestra Naţională Radio şi a fost invitat să participe în cadrul ediţiei a II-a a Festivalului Internaţional RadiRo, concertând alături de Orchestra Simfonică Radio din Praga şi dirijorul Ondrej Lenárd.

În 2016 Horia Mihail a putut fi văzut la Alba Iulia de 2 ori cu Pianul călător şi cu Flautul fermecat (ambele în luna mai)...
 
 
Sursa foto: ghpriss.blogspot.com
 
 
CITEŞTE şi:
 
 
Taguri: Guarnieri, pianul Steinway, pianistul Horia Mihail, primaria, afise, catedrala romano-catolica

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>