#456
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Alba Iulia. Au fost finalizate cercetarile arheologice de la viitorul muzeu al icoanei

Alba Iulia. Au fost finalizate cercetarile arheologice de la viitorul muzeu al icoanei

Revista nr. 350 | 14-07-2016 | Alexandru Mitchievici


S-au finalizat lucrările arheologice de la clădirea Museikon. Arheologii au descoperit un zid roman realizat în tehnica opus quadratum - o tehnică menită să facă orice clădire durabilă. Zidul roman demonstrează că romanii mai erau în Dacia în sec. IV d.Ch., după cum sublinează arheologul albaiulian Radu Ota. Foarte important este că s-a păstrat mortarul roman (opus signinum - latină, cocciopesto - italiană). Peste o clădire romană a fost construită în sec. XIII o clădire austriacă. Tot aici a fost găsite porţiuni din canalizarea romană de la Apulum şi canalizare austriacă de secolul XIX. De asemenea, a fost găsită o latrină de sec. XVI-XVII ... !!!


Museikon-ul este un proiect realizat împreună de Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba şi Universitatea din Bergen, Norvegia.

Realizarea Museikon-ului se va face în lunile următoare, iar inaugurarea va avea loc pe 25 noiembrie 2016, a anunţat Gabriel Rustoiu, directorul muzeului albaiulian.

Muzeul Icoanei (Museikon) va deţine spaţii necesare: un depozit, spaţii expoziţionale, laboratoare şi o cafeterie.

Radu Ota, arheolog expert, responsabil ştiinţific al şantierului de la viitorului Museikon (clădirea spitalului de Neurologie Alba Iulia), a declarat: „Zidul roman se păstrează ca element de construcţie integrat în actuala clădire pe o lungime de 14,90 m și până la înălțimea de 3,80 m, socotiți de la actualul nivel de călcare.

Folosirea mortarului hidraulic dovedește că zidul a suferit importante refaceri cel mai probabil după retragerea aureliană, în perioada Tetrarhiei, între sfârşitul sec. III - începutul sec. IV, reamenajarea fiind determinată de o prăbușire a blocurilor de piatră din cauze care sunt deocamdată necunoscute, nefiind constatate urme de violență. O asemenea intervenție a putut fi făcută doar de către buni cunoscători ai tehnicii de construcție romană, recrutați din rândul populației romanizate care nu a părăsit orașul odată cu armata și administrația, cel mai probabil dintre veteranii rămași la Apulum. Repararea și reamenajarea castrului denotă funcționarea aici a unui centru de putere care a controlat cel puţin valea Mureşului mijlociu și a ţinut legătura cu Imperiul roman în sec. IV, ipoteză confirmată de numeroasele artefacte databile în această perioadă descoperite la Apulum și în împrejurimi, dar şi de construirea în anul 328 a celui mai lung pod din Antichitate, între Sucidava şi Oescus.

Seria descoperirilor continuă cu scoaterea la lumină, în pivnița clădirii, a unei canalizări de epocă romană, care era amplasată de-a lungul drumului de rond - via sagularis. O cărămidă ştampilată cu numele legiunii a XIII-a Gemina se păstrează in situ, pe fundul canalizării, și a mai fost recuperat un olan cu aceeași ștampilă, a cărui poziție inițială a fost deasupra zidului canalizării”.

„În spatele clădirii noi, construite în anii 80 ai secolului trecut, au fost găsite un cuptor din piatră și o oală-borcan lucrată la roata rapidă, ambele databile la mijlocul sec. X. Este posibil ca vasul să fi făcut parte din inventarul unui mormânt de înhumație, deoarece au fost găsite, disparat, în poziție neanatomică, fragmente de calotă craniană, ansamblul funerar fiind dislocat de lucrările prilejuite de introducerea canalizării și de construirea clădirii contemporane. Nivelul de cultură căruia i-a aparținut, de care poate fi legată funcționarea centrului de putere al Bălgradului, a fost distrus după anul 934 de călăreții ducelui Gyla, după cum atestă urmele de arsură frecvent surprinse de săpăturile arheologice anterioare.

Prin sondajele practicate atât în subsolul, cât şi la parterul și exteriorul clădirii de secol XVIII, s-a constatat că aceasta a fost construită peste cel puţin un edificiu pe care îl datăm cel mai târziu în sec. XVII, dar nu este exclus ca momentul construirii sale să coboare în sec. XVI. În exteriorul clădirii medievale târzii, lângă latura vestică, a fost recuperată o monedă de argint de 1,5 groşi, emisă de regele Sigismund III al Poloniei în anul 1623. La interior au fost recuperate mai multe cahle care pot fi datate în sec. XVI-XVII”, a mai spus Radu Ota.

Arheologul a ţinut să mai precizeze: „Nu aş fi putut realiza aceste săpături (care sunt complexe) fără ajutorul colegului meu Cristian Florescu. Se vede şcoala Danielei Marcu Istrate, cercetarea de monument istoric”.

Proiectul Museikon are o valoare totală de 9.292.349,05 lei (adică peste 2 milioane de euro), din care valoare eligibilă este de 8.086.892,14 lei. Proiectul este finanţat printr-un grant de 3 state: Norvegia, Lichtenstein şi Islanda.

Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel: „Tot ce s-a găsit cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba se va pune în valoare. Museikon-ul face parte din proiectul Alba Iulia 100”.

Dan Popescu, director al Direcţiei Tehnice de la CJ Alba, a precizat că în zona fostei Secţii de Neorologie se vor realiza:
1.Museikon - Muzeul Icoanei
2.Biblioteca Judeţeană Alba (care va fi relocată)
3.Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Alba
4.Un teatru de proiecte

„După părerea mea toate aceste obiective se vor încheia în perioada 2018-2022”, spune Dan Popescu.
 
 
 
Sursa foto: Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia
 

CITEŞTE şi:

 

Alba Iulia. Au fost finalizate cercetarile arheologice de la viitorul muzeu al icoanei Alba Iulia. Au fost finalizate cercetarile arheologice de la viitorul muzeu al icoanei Alba Iulia. Au fost finalizate cercetarile arheologice de la viitorul muzeu al icoanei Alba Iulia. Au fost finalizate cercetarile arheologice de la viitorul muzeu al icoanei Alba Iulia. Au fost finalizate cercetarile arheologice de la viitorul muzeu al icoanei Alba Iulia. Au fost finalizate cercetarile arheologice de la viitorul muzeu al icoanei
Taguri: finalizate, cercetarile arheologice, museikon, Apulum, Balgrad, laboratoare, biblioteca judeteana, directia tehnica CJ Alba

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>