#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Testamentul lui Avram Iancu poate fi vazut la Targul de Fete de pe Muntele Gaina

Testamentul lui Avram Iancu poate fi vazut la Targul de Fete de pe Muntele Gaina

Revista nr. 350 | 15-07-2016 | Alexandru Mitchievici


Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea mea fericită, pentru care după puteri am şi lucrat până acum, durere, fără mult succes, dar tocma acum cu întristare văd că speranţele mele şi jertfa adusă se prefac în nimica. Nu ştiu câte zile mai pot avea. Un fel de presimţire îmi pare că mi-ar spune că viitorul este nesigur. Voiesc dară şi hotărât să dispun ca după moartea mea toată averea mea mişcătoare şi nemişcătoare să treacă în folosul naţiunii şi întru ajutorul înfiinţării unei academii de Drepturi, tare crezând că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile naţiunii noi. Câmpeni, 20 decebrie, Avram Iancu, avocat.


Testamentul olograf al lui Avram Iancu poate fi văzut în perioada 16-17 iulie 2016 cu ocazia Târgului de Fete de pe Muntele Găina la muzeul „Avram Iancu”.

Documentul are o mare valoare istorică, este scris cu cerneală neagră de marele erou naţional şi este datat 20 decembrie 1850. Povestea testamentului este la fel de impresionantă ca şi cea a vieţii lui Avram Iancu şi documentul a fost păstrat timp de peste 150 de ani de familia Raţiu, membri ai acestei familii reuşind în toată această perioadă să ascundă, să protejeze şi să salveze valorosul document. Testamentul a fost donat anul trecut de reprezentanţii familiei Raţiu Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca şi astfel a intrat în colecţiile instituţiei culturale, ne anunţă organizatorii.

Expunerea testamentului a fost posibilă prin amabilitatea Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din România.

„Acum, când sărbătorim 192 de ani de la naşterea lui Avram Iancu, vom avea posibilitatea să vedem, pentru întâia dată la casa natală a acestuia, testamentul pe care l-a redactat în 20 decembrie 1850, la Cîmpeni. În calitate de organizatori, alături de Consiliul Judeţean Alba, Primăria şi Consiliul Local Avram Iancu, trebuie să-i mulţumim domnului prof. univ. dr. Doru Radosav - directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca - pentru aducerea şi prezentarea acestui simbol al românilor”, a declarat Ioan Viorel Sicoe, preşedintele Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu”, filiala Cîmpeni.

Avram Iancu a fost un avocat transilvănean şi revoluţionar român paşoptist, personalitate politică având un rol extrem de important în Revoluţia de la 1848. Supranumit Crăişorul Munţilor, Avram Iancu a fost conducătorul de facto al Ţării Moţilor, cel care în 1849 a comandat legiunile românilor ardeleni împotriva trupelor revoluţionare maghiare care s-au ridicat împotriva Imperiului Habsburgic. În cinstea lui Avram Iancu a fost construită, în cel mai înalt punct de pe Muntele Găina, Crucea Iancului, monument realizat în 1924, anul în care se împlineau 100 de ani de la naşterea eroului. Monumentul a fost sfinţit în acel an în timpul Târgului de Fete, printre cei prezenţi numărându-se şi Regele României Mari, Ferdinand I.

De asemenea, în comuna Avram Iancu a fost amenajat în ultimii ani un complex muzeal care cuprinde casa memorială a lui Avram Iancu, muzeul, o bisericuţă, precum şi o bibliotecă documentară.

Atestat din anul 1816, Târgul de Fete de pe Muntele Găina este organizat astăzi de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Primăria comunei Avram Iancu.
 
 
 

CITEŞTE şi:
 
 
Taguri: testamentul, craisorul muntilor, Avram Iancu, vazut, targul de fete de pe Muntele Gaina

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>