#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
De 20 de ani Garana Jazz Festival

De 20 de ani Garana Jazz Festival

Revista nr. 348 | 02-07-2016 | Alexandru Mitchievici


Dacă e iulie e Gărâna Jazz Festival. Mai sunt doar câteva zile până la debutul ediţiei cu numărul 20, o vârstă a maturităţii, a înţelepciunii pentru organizatorul principal al festivalului din Munţii Semenic, Marius Giura şi echipa lui de la Jazz Banat.


Gărâna (Wolfsberg în germană, sau Poiana Lupului) se află la 35 km de Reşiţa, într-o zonă aspră, dar frumoasă. Localitatea este fondată de pemi, o populaţie adusă din Boemia (cehi aşadar) vorbitoare de limba germană. 

Festivalul a crescut şi a tot crescut, firesc, treptat. A crescut şi ca amploare, şi ca număr de participanţi, ajungând astăzi un fenomen cultural, muzical care atrage anual peste 10.000 de oameni, mulţi veniţi din străinătate, unii români emigraţi care îşi organizează concediile în funcţie de Gărâna Jazz Festival.

Mutarea scenei festivalului de la hanul La Răscruce la Musical Ranch părea o schimbare greu de acceptat pentru fanii festivalului de la Gărâna, dar s-a dovedit o soluţie utilă pentru spectatorii care au venit în număr din ce în ce mai mare.

În cele 19 ediţii anterioare, la Gărâna au cântat nume mari ale jazzului internaţional: Stanley Jordan, Jan Garbarek, Jean-Luc Ponty, Bela Fleck, Zakir Hussain & Edgar Meyer, Bill Frisell, Charles Lloyd, John Surman, Scott Henderson, John Abercrombie, Stanley Clarke, John Scofield, Nils Petter Molvaer... Evident pe scena gărâneză au cântat cei mai importanţi jazzeri din România, de la Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Ozana Barabancea, Teodora Enache, Anca Parghel, la Mircea Tiberian, Harry Tavitian, Liviu Butoi, Nicolas Simion, Bega Blues Band...
 
Evident acest fenomen care este Gărâna Jazz Festival nu putea ajunge ce este astăzi fără pionierii jazzului gărânez: Paul Weiner, Puba Hromatka, Eugen Gondi, Mircea Tiberian, Liviu Butoi, Mirel Butoi, Bega Blues Band, Ionel Bota, Marta Hristea, Gigi Tăuş.....

Aşteptăm Gărâna Jazz Festival 2016, evenimentul după care unii ne organizăm concediile, vacanţele... Aşteptăm jazz, gulaş, Semenic, bere, soare, nopţi friguroase, Musical Ranch, oameni faini, oameni pasionaţi de munte şi de jazz, Gigi Tăuş, Marius Giura, La Răscruce, Trei Ape, Florian Lungu, zis Moşu, cu glumele lui întotdeauna oportune, cu skepsis.
 
 
Foto: Jan Garbarek, Gărâna 2007
 

CITEŞTE şi:

 
Taguri: de 20 de ani, Garana Jazz Festival, gulas, jazz, muzica, oameni faini, Gigi Taus, la rascruce, garanez

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>