#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Arhitectul olandez Jan Gehl, folosit de Mircea Hava in campania electorala

Arhitectul olandez Jan Gehl, folosit de Mircea Hava in campania electorala

Revista nr. 344 | 01-06-2016 | Alexandru Mitchievici


Mircea Hava ştie că va câştiga alegerile din 5 iunie 2016. De aceea nu are pic de ruşine în a-şi face campanie electorală folosind imaginea unui celebru arhitect şi urbanist olandez, Jan Gehl, care s-a aflat în urmă cu 4 luni la Alba Iulia. Între diverse postări de campanie şi gânduri electorale apare şi un text şi câteva poze cu Mircea Hava şi arhitectul Jan Gehl.


Iată ce scrie Hava (sau cineva în numele lui Hava) pe facebook:

„Nu vom putea spune niciodată că am făcut destul pentru creşterea durabilă a oraşului, doar prin ceea ce vedem şi ştim noi, de aici, din interior. Pentru că mereu o să avem o uşoara tendinţa de a fi subiectivi. Ori, pe de altă parte, există oameni „din afară”, cum e arhitectul Jan Gehl care, pe lângă că văd şi judecă lucrurile exact aşa cum sunt, au o experienţă uriaşă în domeniu şi ne pot oferi soluţii la care noi, probabil, nu îndrăznim să ne gândim. Cu atât mai mult cu cât „omul” este punctul de plecare în evaluările şi lucrările acestui mare specialist. Oraşul pentru oameni este felul în care am ales să orientăm Alba Iulia. Îndrumaţi de unul dintre cei mai apreciaţi arhitecţi din lume, cel care a transformat metropole ca New York sau Moscova aducând în centru locuitorii. Ne vom mai întâlni cu el, cu planuri şi abordări concrete, de pus în practică”.
 
Ne vom mai întâlni cu el... spune Mircea Hava. Când ? După ce Mircea Hava câştigă al 6-lea mandat de primar ?

Prin pozele cu Jan Gehl se sugerează că oraşul Alba Iulia respectă reguli de urbanism, în care omul (cetăţeanul) este în centrul viziunii administraţiei. Fals !

Câteva precizări importante:

1.La Alba iulia nu omul este în centru, ci firmele de casă: Florea Grup, Elis Pavaje, Polaris M Holding, Luxor LTD etc etc.

2.Hava nu are în limbaj cuvinte ca ÎNDRĂZNIM decât atunci când să gândeşte să dea noi contracte firmelor de casă... fără a lăsa „urme” care să ajungă la DNA.

3.Nu doar Parcul Custozza a dispărut în ultimii ani. Mii de copaci au fost tăiaţi în perioada în care Elis Pavaje a construit celebra aberaţie edilitară numită Transalpina de la Mamut, un drum de asfalt şi pavele lung de 5,4 km, construit printr-o pădure superbă, dustrugând pădurea.
 
4.Cine a scris acest text de pe facebook e autorul unei glume proaste (cel puţin): primarul Mircea Hava nu a făcut nimic pentru creşterea durabilă a oraşului Alba Iulia.
 
 
 

În 16 februarie 2016 m-am întâlnit cu Jan Gehl (după conferinţa „Orașe atractive pentru locuit în secolul XXI”, susţinută la Universitate) şi Nicolaie Moldovan (city manager). Sper că Nicolaie Moldovan (un tânăr de onoare) nu va nega această scurtă discuţie. L-am întrebat cum vede distrugerea Parcului Custozza din centrul Cetăţii Alba Iulia în anul 2011? Răspunsul său a fost cel puţin ciudat: „administraţia a promis plantarea altor pomi”. I-am spus lui Gehl: „Promisiunile sunt doar promisiuni, când vin de la politicieni”.
 
Bietul Jan Gehl a fost minţit (sau i s-a spus adevărul doar PARŢIAL): Primăria a justificat (iniţial) distrugerea Parcului Custozza prin faptul că sunt ciori care fac mizerie şi că Parcul arată rău. Ulterior, pentru că protestele au continuat, s-a spus că vor fi puse în valoare vestigiile romane. În faţa protestelor repetate, primarul Hava declarase că vor fi tăiaţi doar copacii bolnavi, verificaţi şi de specialişti silvici. Minciuni !
 
Din „respect” pentru cei care doreau păstrarea Parcului, Hava a refuzat orice întâlnire cu aceştia. Doar viceprimarul Bogăţan a avut o întâlnire simbolică, fără urmări, fără concluzii, cu cei care au dorit protejarea Parcului Custozza.

Ulterior distrugerii Parcului Custozza, primăria Alba Iulia a plantat copăcei pe anumite bulevarde, dar nu s-a creat un spaţiu verde compact, aşa cum era Parcul Custozza. Copăceii au fost plantaţi pe trotuare, printre pavele şi borduri (vezi B-dul transilvania, B-dul Reboluţiei, B-dul Horea), efectul plantărilor de copaci fiind nesemnificativ, pentru că nu s-a creat UN NOU SPAŢIU VERDE. 

Într-un fel îl înţeleg pe Jan Gehl: a fost plătit pentru conferinţa de la Alba Iulia, aşa că a trebuit să înghită „găluştele” (argumentele) Primăriei Alba Iulia.
 
 
Sursa foto: Facebook Mircea Hava
 

CITEŞTE şi:

 

Arhitectul olandez Jan Gehl, folosit de Mircea Hava in campania electorala Arhitectul olandez Jan Gehl, folosit de Mircea Hava in campania electorala Arhitectul olandez Jan Gehl, folosit de Mircea Hava in campania electorala
Taguri: arhitectul Jan Gehl, folosit, Mircea Hava, campania electorala, parcul Custozza, cetateni, orase atractive

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>