#455
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Horia Mihail si Pianul Calator revin la Alba Iulia

Horia Mihail si Pianul Calator revin la Alba Iulia

Revista nr. 341 | 07-05-2016 | Alexandru Mitchievici


Duminică, 8 mai 2016, Pianul Călător revine la Alba Iulia. Recitalul susţinut de Horia Mihail va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor, începând cu ora 18.30 (iniţial fusese programat pentru ora 18.00) !


Organizat de Radio România, turneul Pianul Călător a ajuns la a VI-a ediție. Acest eveniment s-a născut din dragostea pentru muzică și public, dar și din necesitate - pentru că sunt multe localităţi fără pian, unde muzica de calitate lipseşte.

După ce a cântat pe multe scene din România unde a constatat că infrastructura pianistică este foarte slabă, marele pianist Horia Mihail a decis să urmeze exemplul lui Franz Liszt, care a colindat Ţările Române, bucurând publicul din localităţile pe unde a trecut.

„Cu sprijinul Radio România, care a pus la dispoziție pianele de concert aflate în patrimoniul său, acestea şi-au găsit noi case temporare în oraşe din România care nu dispuneau de astfel de instrumente. De data aceasta, pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă, un alt pian va rămâne pentru următorii ani la Alba”, se arată într-un comunicat al organizatorilor recitalului de la Alba Iulia.

„Călătoriile acestea, alături de piane, înseamnă foarte mult pentru mine. A cânta în oraşe mici, în care nu există piane de concert este o mare bucurie, pentru că aici, cu precădere, vezi încântarea de pe feţele oamenilor. Eu cred că aşa atragem spectatori spre sala de concert, nu aducând copiii cu forţa în săli, ci mergând în întâmpinarea lor”, spune Horia Mihail.

Primarul Mircea Hava nu putea rata ocazia de a-şi face publicitate pe seama Pianului Călător. Iată ce scrie un comunicat al Primăriei Alba Iulia: „Cultura este un element important pentru administrația locală din Alba Iulia. Dezvoltarea performanțelor culturale ale municipiului, în ultimii ani, este motivul pentru care susținerea culturii reprezintă o prioritate. Acest lucru este dovedit și de un studiu preliminar al vitalității culturale a orașelor din România, menționat în Strategia de Dezvoltare Teritorială pentru perioada 2014-2020, în care Alba Iulia se află pe locul 5 într-un top ce măsoară vitalitatea culturală la nivel local în principalele orașe din România.

Studiul s-a bazat pe două categorii principale de indicatori: „susținerea culturii de către autoritățile locale prin cheltuieli bugetare destinate acestui domeniu” și „performanțele economiei creative”. Pe lângă aceste elemente, au mai fost luate în considerare și infrastructura culturală, participarea la activități culturale, dar și resursele umane specializate în acest sector. Orașul Alba Iulia a obținut un indice de vitalitate culturală de 0,57, fiind surclasat de municipiul Cluj-Napoca, cu un indice de 1,09, urmat de Sibiu - 0,88, Sfântu Gheorghe - 0,86 și Timișoara - 0,84.

„Am dovedit și dovedim în continuare că ne preocupă creșterea nivelului vieții culturale din Alba Iulia. Poate este redundant să amintec că cel mai important festival multi-art organizat de o revistă de cultură, vorbesc aici de «Festivalul Dilema Veche», s-a născut la Alba Iulia și este un reper anual susținut de Primăria Alba Iulia. Cred că, după sosirea la Alba Iulia a pianului Steinway oferit de Radio România, nivelul calitativ și numărul spectacolelor al căror vedetă este pianul va crește. Ne vom putea bucura, cu toții, de sunetul profund al acestui pian de concert”, declară Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia”.

Evenimente ale Radio România prin Centrul Cultural Media la Alba Iulia în anul 2016:

8 mai 2016 - Pianul călător
24 mai 2016 - Flautul fermecat
9 septembrie 2016 - Vioara lui Enescu
15 octombrie 2016 - Duelul viorilor: Stradivarius vs. Guarneri
 

Despre proiectul Pianul Călător

Organizatorii turneului ne spune: povestea turneului este inspirată de exemplul lui Franz Liszt. Marele compozitor şi pianist a realizat un turneu de concerte în ţările române în anii 1846 şi 1847. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însăşi sosirea lui Liszt în oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti a reprezentat un eveniment în sine. La Timişoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special în piaţa din faţa catedralei, se putea citi: „Bine ai venit, Franz Liszt”. Ferestrele clădirilor erau luminate, balcoanele pline de flori.  Multe dintre concertele acestui turneu au avut şi un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înfiinţării unei şcoli, o parte din bani au fost împărţiţi săracilor, altă parte donată diverselor asociaţii de muzicieni.

Pianul Călător este un proiect Radio România organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo şi Fundația Marconi.
 
 
Traseul turneului

24 martie, Chişinău - Sala cu Orgă, concert, dirijor Tiberiu Soare
26 martie, Roman - Casa de Cultură, recital
27 martie, Iaşi - Aula BCU, recital
28 martie, Bârlad - Pavilionul „Marcel Guguianu”, recital
29 martie, Tulcea - Teatrul „Jean Bart”, recital
1 aprilie, Galaţi - Teatrul Liric „Nae Leonard”, concert, dirijor Mircea Holiartoc
4 aprilie, Braşov - Sala Patria, recital
6 aprilie, Bucureşti - Sala Radio, recital
8 aprilie, Bucureşti - Sala Radio, concert, dirijor Cristian Oroşanu
12 aprilie, Sibiu - Sala Thalia, recital
14 aprilie, Sibiu - Sala Thalia - concert, dirijor Theo Wolters
15 aprilie, Deva - Sala Teatrului de Artă, recital
19 aprilie, Piteşti - Casa de Cultură, recital
20 aprilie, Buşteni - Centrul Cultural „Aurel Stroe”, recital
3 mai, Slatina - Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, recital
4 mai, Caracal - Teatrul Naţional, recital
5 mai, Drobeta Turnu-Severin - Palatul Culturii „Teodor Costescu”, recital
6 mai, Timişoara - Sala Capitol, concert cu orchestra Filarmonicii Banatul din Timişoara, dirijor Theo Wolters
7 mai, Turda - Teatrul Municipal „Aureliu Manea”, recital
8 mai, Alba Iulia - Casa de Cultură a Sindicatelor, recital
12 mai, Oradea - Sala Filarmonicii, concert, dirijor Sabin Păutza
14 mai, Bucureşti - Parcul Herăstrău     
15 mai, Bucureşti - Parcul Cişmigiu     
20 mai, Cluj - Casa Universitarilor, concert, dirijor Francisco Valero Terribas
21 mai, Dumbrăveni - Catedrala Armenească, recital
 
 
Sursa foto: Virgil Oprina/ www.pianulcalator.ro
 

CITEŞTE şi:

 
 
Taguri: Horia Mihail, pianul calator, revin, Alba Iulia, sala cu orga, Chisinau, cultura, Alexandru Tomescu

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>