#459
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
In Alba Iulia anului 2016 gunoiul se arunca la gramada

In Alba Iulia anului 2016 gunoiul se arunca la gramada

Revista nr. 334 | 26-03-2016 | Alexandru Mitchievici


Pretindem că suntem o ţara europeană, un popor european, un oraş european, însă ne scăpam de propriul gunoi din gospodărie exact ca acum 100 de ani: la grămadă într-o găleată. Diferenţa este că atunci groapa era în fundul grădinii, iar acum noi ducem punga (din galeată) la un tomberon, iar altcineva duce tomberonul la o groapă. Şi mai este o doferenţă: cetăţeanul de azi produce cu de peste 50 de ori mai multe deşeuri, zilnic, decât cetăţeanul de acum 100 de ani !


Nu ne mai este permis să procedăm în continuare aşa ! Nu putem continua să aruncăm totul la grămadă într-o pungă, apoi aiurea într-un tonberon, al cărui destinaţie nu ne mai interesează!

Ne bucurăm de beneficiile unei comunităţi selecte din care facem parte: Uniunea Europeană, însa fără să ne pese că în această uniune regulile sunt clare în privinţa protecţiei mediului, deci în privinţa gestionării deseurilor! În întreaga Comunitate Europeană, fără excepţie, colectarea deşeurilor se face selectiv, pe materiale componente, cu o selecţie facută la sursă, adică la producătorul de deşeuri, fie el agent economic sau persoană fizică. Fiecare îşi depozitează deşeurile, pe sortimente, îl duce la punctul de colectare pe sortimente, iar operatorul de salubrizare îl ridică separat, pe sortimente !!! Politica mondială în privinţa deşeurilor este îndreptată spre obţinerea procentului maxim posibil de reciclare. Iar regula europeană de depozitare ar fi trebuit să fie deja un gest reflex şi în România şi anume: tomberonul GALBEN pentru plastic şi folie, tomberonul VERDE pentru sticlă, iar tomberonul ALBASTRU pentru hârtie şi carton.

Guvernul României a elaborat acum un an Strategia Naţională de Gestionare a Deşeurilor (SNGD) 2014-2020, iar în această strategie se spune destul de clar că autorităţile locale, împreună cu operatori din salubritate, au obligaţia să adopte politici de educare, în vederea gestionării deşeurilor, a comunităţilor pe care le conduc şi să pună la dispoziţia acestora infrastructura necesară unei gestionări ecologice a deşeurilor, incluzând aici, binenţeles, şi o colecare selectivă a acestora.

Eu sunt indignat că la Alba Iulia acest lucru nu se întâmplă. SUNT INDIGNAT DE FAPTUL CĂ FIRMA PRESTATOARE ÎN MATERIE DE SALUBRIZARE NU MANIFESTĂ NICI UN INTERES ÎN REALIZAREA DE PAŞI MĂRUNŢI, DAR SIGURI, SPRE O GESTIONARE ECOLOGICĂ A DEŞEURILOR, IAR ASTA ÎNCEPÂND CU O COLECTARE SELECTIVĂ A ACESTORA !

Prin contractul de gestiune nr. 69525/2013 serviciul de salubrizare din municipiul Alba Iulia este dat în sarcina Polaris M Holding SRL.

Printr-un paragraf al acestui contract, societatea Polaris se obligă la:
b)Precolectarea, colectarea, transportul şi valorificarea deşeurilor reciclabile (frânturi de deşeuri; hârtie, carton, sticlă, plastic...)
Iar la un alt paragraf ne spune şi tarifele:
Deşeuri sortate: 0,48 Ron/pers.
Deşeuri nesortate: 2,51 Ron/pers.

Aceste preţuri sunt din 2013, de când primăria Alba Iulia a semnat contractul cu Polaris M Holding. De atunci preţurile au fost crescute scuccesiv.
 
 
Eu înţeleg de aici că dacă facem o colectare selectivă a deşeurilor, fiecare acasă, sau la firmă, nu doar că am demonstra o responsabilitate pentru mediu şi pentru viitorul umanităţii, dar acest minim efort ne-ar aduce şi un cost, cu acest sericiu, cu de patru ori mai mic decât cel pe care îl plătim acum.

Îmi exprimam indignarea vis-a-vis de faptul că operatorul de pe raza municipiului Alba Iulia nu manifesta nici un interes in a face, impreuna cu comunitatea, progrese spre un mediu mai curat si mai sanatos, nu arata nici o preocupare spre inovare, in materie de gestiune a deseurilor, drept urmare eu pot considera acesta firma ca fiind doar o firma de transport, pt ca termenul de salubrizare/salubritate implica o importanta componenta ecologica ! Iar aceste lucruri le spun justificat, pentru ca fiind foarte preocupat de acest domeniu, urmaresc cu atentie atat circuitul deseurilor in orasul nostru si mai ales tendintele europene in acest domeniu.. iar daca vine vorba de orasul nostru va pot spune ca putinele tomberoane specifice (cele colorate, pt deseuri diferite..verde, galben, albastru) sunt ridicate cu mare intarziere, sau adesea ridicare lor se face la gramada cu celelate tomberoane pline cu deseuri menajere. In zona in care eu locuiesc, tomberoanele colorate NU AU MAI FOST RIDICATE DIN LUNA IANUARIE !

Iar această atitudine anti-ecologică nu poate duce niciodată la o educare în spirit civic a populaţiei, iar cetăţenii care au încercat până acum să fie responsabili în privinţa deşeurilor pe care le produc, sunt total descurajaţi!

Principiul care guvernează acest domeniu al deşeurilor este unul foarte simplu şi corect, principiul pe care ar trebui să îl cunoască fiecare cetăţean în parte, fecare autoritate locală în parte, fiecare operator economic din acest domeniu: DEŞEURILE COLECTATE LA GRĂMADA ÎNSEAMNĂ GUNOI, IAR DEŞEURILE COLECTATE SELECTIV ÎNSEAMNĂ RESURSĂ.
 
 
Rareş Buglea, consilier local
 

CITEŞTE şi:
 
 
Taguri: Alba Iulia anului 2016, gunoiul, se arunca, la gramada, deseuri menajere, halda de gunoi, Rares Buglea

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>